Hopp til innhold

Vant over Dagbladet

Øystein Stray Spetalen vant på alle punkter i Oslo tingrett. Avisen må betale ham 250.000 kroner i oppreisning.

Øystein Stray Spetalen og Cato Schiøtz

Øystein Stray Spetalen sammen med sin advokat Cato Schiøtz.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Retten gir dessuten sjefredaktør i Dagbladet, Anne Aasheim, en bot på 20.000 kroner. De de to journalistene som skrev den omstridte artikkelen, Tore Bergsaker og Roy Wahlstrøm, ble frikjent.

Investor Øystein Stray Spetalen
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

- I utgangspunktet er jeg godt fornøyd med dommen. Jeg fikk rettens kjennelse på at hele førstesiden var løgnaktig og grovt injurierende og jeg fikk en dom på det, sier Øystein Stray Spetalen til NRK.

Les dommen i Oslo tingrett her

Under forsidehenvisningen «Kjendis-milliardær amok på utested» beskrev Dagbladet det som skal ha vært et slagsmål på utestedet Odeon på Oslos vestkant. Selv om milliardæren ble anonymisert, ble det raskt kjent at det var Spetalen som var sentral i den angivelige voldsepisoden 31. juli i fjor.

Spetalen klaget først Dagbladet inn for Pressens Faglige Utvalg, hvor han fikk medhold. Han sier at årsaken til at han valgte å trekke Dagbladet inn for retten er at den ble prinsippielt viktig for ham.

- Dagbladet gjentok og gjentok at de hadde anonyme kilder som bekreftet deres versjon, selv om jeg visste det var feil.

Dagbladet sto på sitt da hovedforhandling i den private straffesaken fant sted i Oslo tingrett i midten av september, men har ikke oppgitt identiteten til kildene bak oppslaget, med henvisning til kildevernet i journalistikken.

- Jeg har aldri sett en så kategorisk dom over noen avis. Et helt førstesideoppslag med krigstyper hvor det ikke står et sant ord, poengterer advokat Cato Schiøtz, som har ført Spetalens sak mot Dagbladet i retten.

Da saken kom opp i Oslo Tingrett tok Dagbladets prosessfullmektig, advokat Frode Elgesem til orde for et forlik, som Spetalen avviste .

Sjefsredaktør Anne Aasheim innrømmer at avisens oppslag gikk for langt, men vil likevel vurdere å anke dommen.

- Vi skal gå igjennom domspremissene for vi setter spørsmålstegn ved noen av de karakteristikkene og den kritikken som vi blir utsatt for og vi skal nå vurdere disse. I etterkant av denne vurderingen skal vi se om vi skal anke saken, sier Anne Aasheim til NRK.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.