NRK Meny
Normal

Poppe: – Dette er helt forferdelig!

HAUGESUND (NRK): «Tusen ganger god natt»-regissør Erik Poppe har vært Amanda-nominert mange ganger før. Likevel innrømmer at han er nervøs før kveldens prisutdeling.

Til tross for at han har vært nominert flere ganger før, og vant beste film for «Hawaii, Oslo» i 2005, får Erik Poppe fortsatt sommerfugler i magen.

SPENT MEN FORNØYD: Erik Poppes «1000 ganger god natt» har allerede tatt to priser, og kan fortsatt vinne fire til, deriblant beste regi og beste film.

I halv åtte-tiden lørdag kveld begynte gjester og nominerte å ankomme kveldens Amanda-utdeling på Rica Maritim Hall i Haugesund.

Én av de første som ankom var regiveteran Erik Poppe, som med filmen «Tusen ganger god natt» er nominert til blant annet beste regi og beste norske film.

Til tross for at han har vært nominert flere ganger før, og vant beste film for «Hawaii, Oslo» i 2005, får han fortsatt sommerfugler i magen.

– Man blir jo nervøs likevel, men sånn er det.

Han benyttet anledningen til å takke hovedrolleinnehaver Juliette Binoche, som ikke kunne komme til kveldens utdeling.

En av kveldens store spenningsmomenter er hvem som går seirende ut av Poppes film og regidebutant Eskil Vogts «Blind». Lørdag ettermiddag fikk begge filmene to priser hver under de tekniske prisutdelingene.

– Nå ligger vi an til to-to, og nå går vi inn i finalen. Eskil har laget en fantastisk film. Vi kan uansett ikke gjøre noe med det, filmen er laget, og vi er fornøyd, sier Poppe.

Gir seg selv dårlige odds

Ellen Dorrit Petersen har høstet jubel for rollen som blind i Eskil Vogts film. Hun er nominert i kategorien for beste kvinnelige skuespiller, sammen med blant andre den franske filmveteranen Juliette Binoche.

Selv har Petersen tro på flere priser til «Blind», men har noe mer dempede forventninger for egen del.

– Magefølelsen er god. «Blind»har allerede tatt to priser, og jeg har tro på at vi kommer til å få flere priser. Så jeg har et håp, men det er lave odds.

– Hvordan var det å spille rollen som blind?

– Jeg var veldig nervøs på forhånd for at jeg ikke skulle lykkes i å gi Eskil det han ville ha, men da vi først var i gang, gikk det smertefritt. Men det var utfordrende, sier Petersen.

Flere norske skuespillere har satset og gjort suksess internasjonalt de siste årene. Petersen vil ikke utelukke utlandet, men har foreløpig ingen konkrete planer.

– Man må investere ganske mye tid, og det har jeg ikke foreløpig. Så lenge det er spennende prosjekter her i Norge, avventer jeg, men kanskje på sikt?

Blind-hovedrolleinnehaver Ellen Dorrit Petersen har tro på flere priser til filmen, men er mer beskjeden på egne vegne.

TROR PÅ FLERE PRISER: Ellen Dorrit Petersen har tro på flere priser til Blind, men er noe mer forsiktig på egne vegne.

Ung debutant

Den 17 år gamle debutanten Samakab Omar er nominert til beste mannlige skuespiller for ungdomsfilmen «Natt til 17.». Han har kun gått på rød løper én gang før, da filmen hadde premiere.

– Hva skal du gjøre hvis du vinner?

– Det er jeg usikker på. Jeg kommer til å bli veldig, veldig glad, men jeg vet ikke helt hva jeg kommer til å gjøre. Det er ikke noe jeg har tenkt på, sier Omar, som imidlertid har skrevet en liten takketale i alle tilfelle.

17-åringen sier han kunne godt tenke seg å jobbe mer med film fremover, men har ikke noen konkrete prosjekter akkurat nå.

Skulle han vinne pris i kveld, kan det imidlertid fort bli en endring på dét.

Den 17 år gamle debutanten Samakab Omar er nominert til beste mannlige skuespiller for ungdomsfilmen «Natt til 17.». Han har kun gått på rød løper én gang før, da filmen hadde premiere.

ANDRE GANG PÅ RØD LØPER: 17 år gamle Samakab Omar er nominert til beste mannlige skuespiller for ungdomsfilmen «Natt til 17.»

Poppe og Vogt tok to hver

Spillefilmene til debutantregissøren Eskil Vogt og veteranen Erik Poppe var på forhånd begge nominert til sju priser.

I ettermiddag ble prisene i de tekniske kategoriene delt ut under et arrangement på Haugesund rådhus, der de to favorittene stakk av gårde med to priser hver.

«Blind» fikk prisen i klipp-kategorien, der også «Tusen ganger ...» var nominert.

Foruten klipp, vant «Blind» for beste lyddesign, mens «Tusen ganger ...» ble priset for beste musikk og beste foto.

Dermed gjenstår det fem kategorier for Vogts film og fire for Poppes.

Deler ut Amanda for 30. gang

Prisen for beste kortfilm gikk til «Amasone» i regi av Marianne Ulrichsen, mens «Den store skjønnheten» ble kåret til beste utenlandske film.

Årets Amanda-utdeling er den 30. i rekken siden filmprisen ble opprettet i 1985. Kveldens festforestilling innleder Filmfestivalen i Haugesund, som går fra 16. til 22. august.

Til sammen har fire juryer gjort 53 nominasjoner i 17 forskjellige kategorier.

Selve prisutdelingen i Rica Maritim Hall sendes direkte på TV 2 i kveld fra 21.40 og utover.