Spennende jordskokksuppe

Jordskokken ble utkonkurrert av poteten for 300 år siden, men er nå i full fart på vei tilbake i det norske kostholdet. Lise viser deg hvordan du kan bruke denne kulturplanten både til hverdag og fest.

Jordskokksuppe
Foto: Pernille Wroldsen / NRK

Jordskokksuppe

Til fire porsoner trenger du: 

700 g jordskokker

1 løk

2 hvitløkfedd

2 ss smør

7 dl melk

5 dl kyllingbuljong

1/2 sitron

evt.1 dl fløte

salt og pepper

Slik gjør du:

Skrell jordskokene og del dem i mindre biter. Legg dem rett over i kaldt vann så de ikke blir missfargede. Finhakk løk og hvitløk. Fres jordskokker, løk og hvitløk i smøret. Hell på melk og buljong.

Kok opp, legg på lok og kok suppen videre i ca. 25 minutter til jordskokkene er helt møre. Kjør suppen glatt med en stavmikser eller i en hurtigmikser.

Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Tilsett fløte om du ønsker det. Virker suppen veldig tykk kan den tynnes ut med litt melk.

Tips:

Jordskokksuppe kan serveres med både fisk og kjøtt.

En verdagslig variant er å servere suppen med en toast toppet med "pyttipanne". Stek poteter i terninger, svinekjøtt, løk og gjerne litt paprika sammen og smak til med salt og pepper. Server med et speilegg om du ønsker.

Smaker du suppen til med litt trøffelolje, høvler over parmesan og server med jordskokkchips (friterte tynne skiver av jordskokk) og lettstekte kamskjell får du en virkelig festsuppe.

Spennende jordskokksuppe del 1

Spennende jordskokksuppe del 2

Kulturstrøm

 • Alle filmene der Lee dukker opp

  Tegneserieskaper Stan Lee dukket de siste årene ofte opp i småroller i superheltfilmene. Variety har samlet alle disse rollene i en liste som en hyllest til Lee, som døde mandag. Stan Lee omtales som selve ansiktet i den amerikanske tegneseriekulturen. Han startet forlaget Marvel sammen med partneren Jack Kirby i 1961 med serien som på norsk fikk navnet De fantastiske fire. Deretter fulgte en lang rekke suksesser som har gått inn i populærkulturen, først som tegneserier, og deretter filmer: Spider-Man, Black Panther, Hulk, X-Men, Iron Man og The Avengers.

  Spiderman-tegner Stan Lee
  Foto: REED SAXON / AP
 • Folk flytter, kirkene forfaller

  Mange norske kirker forfaller hurtig. Etterslepet på vedlikehold er på mellom 10 og 12 milliarder kroner, viser en ny oversikt. En årsak til at kirkene står ubrukte, er at folk flytter på seg, sier kirkeverge i Sola, Trygve Torgersen.

 • Metoo-kritikk mot LO

  Tidligere forbundslederne i LO, Turid Lilleheie og Oddrun Remvik, har skrevet den svært kritiske boken «Takk for dansen, kvinneblikk på LO» som kommer ut tirsdag. Boken handler om blant annet tafsing, sexkjøp og trakassering, melder Dagbladet.