NRK Meny
Normal

Spennende jordskokksuppe

Jordskokken ble utkonkurrert av poteten for 300 år siden, men er nå i full fart på vei tilbake i det norske kostholdet. Lise viser deg hvordan du kan bruke denne kulturplanten både til hverdag og fest.

Jordskokksuppe
Foto: Pernille Wroldsen / NRK

Jordskokksuppe

Til fire porsoner trenger du: 

700 g jordskokker

1 løk

2 hvitløkfedd

2 ss smør

7 dl melk

5 dl kyllingbuljong

1/2 sitron

evt.1 dl fløte

salt og pepper

Slik gjør du:

Skrell jordskokene og del dem i mindre biter. Legg dem rett over i kaldt vann så de ikke blir missfargede. Finhakk løk og hvitløk. Fres jordskokker, løk og hvitløk i smøret. Hell på melk og buljong.

Kok opp, legg på lok og kok suppen videre i ca. 25 minutter til jordskokkene er helt møre. Kjør suppen glatt med en stavmikser eller i en hurtigmikser.

Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Tilsett fløte om du ønsker det. Virker suppen veldig tykk kan den tynnes ut med litt melk.

Tips:

Jordskokksuppe kan serveres med både fisk og kjøtt.

En verdagslig variant er å servere suppen med en toast toppet med "pyttipanne". Stek poteter i terninger, svinekjøtt, løk og gjerne litt paprika sammen og smak til med salt og pepper. Server med et speilegg om du ønsker.

Smaker du suppen til med litt trøffelolje, høvler over parmesan og server med jordskokkchips (friterte tynne skiver av jordskokk) og lettstekte kamskjell får du en virkelig festsuppe.

Spennende jordskokksuppe del 1

Spennende jordskokksuppe del 2

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: «Jenta i veggen»

  Den oppsiktstvekkende historien om jødiske Betzy Rosenberg som greide å holde seg skjult på Byneset ved Trondheim i flere år, er godt fortalt i ungdomsboken «Jenta i veggen», mener NRKs anmelder Anne Cathrine Straume.

 • Kvernelands Munch går til filmen

  Produksjonsselskapet Maipo har kjøpt rettighetene til å lage film av Steffen Kvernelands illustrerte roman «Vampyr». – Oslo og Munch på sitt aller mest skremmende, det kan jo ikke gå galt, sier Kverneland til NTB.

  Kvernelands vampyr
  Foto: NTB Tema
 • Anderssen fra Biri vant designpris

  Designer Torbjørn Anderssen fra Biri vant i kveld prisen for årets produkt under designindustri-konferansen Innovasjonskraft 2018. Sammen med Espen Voll vant han prisen for lenestolen Camp, som ifølge juryen "er perfekt for sosiale møteplasser".