NRK Meny
Normal

En annerledes minnebok

Norge Rundt har vært på fortellerverksted. De som deltok laget en kortfilm, med fotografier, lyd og egen stemme. Resultatet ble en annerledes minnebok.

Arno Småland Isvik
Foto: NRK

Spente og forventningsfulle

Åtte spente og forventningsfulle personer inntok Osterøy videregående skole tidlig fredag morgen den 16. februar, klar for ny kunnskap.

Starten av fortellerverkstedet på Osterøy
Foto: NRK

Digitale fortellinger

En digital fortelling er en kort dokumentarfilm (2-3 min.) som handler om noe som filmskaperen har opplevd i livet sitt. 16. - 18. februar arrangerte Flimmer Film et fortellerverksted i Lonevåg på Osterøy, og Norge Rundt var med.

En kjær ting

Alle har tatt med seg en eller flere ting som betyr noe for dem. De skal lage sin egen personlige historie med utgangspunkt i denne tingen. Teksten skal være på inntil 200 ord, og gjennom egen stemme og fotografier lager de film. Det ble tatt bilde av tingene og av personene. Ingunn  Hagebø har med seg seks sølvskjeer.

 

Ingunn Hagebø med sølvskjeene
Foto: NRK

 

Fyrstikken

Da deltagerne skulle fortelle hva de ville lage film om, gjorde de det mens de holdt en brennende fyrstikk. Grunnen er at historien ikke skal bli for lang. Teksten skal være på inntil 200 ord. Så her gjelder det å holde fokus på hva som er viktig å ha med. Fyrstikken brenner i ca ett minutt, så da gjelder det å fortelle kort.

Arno Småland Isvik
Foto: NRK

En annerledes minnebok

Med enkle midler laget hver av deltagerne en kortfilm. De jobbet først fram et manus som de leste inn. Fotografiene ble digitalisert. Lyd og bilder ble satt sammen til en film. Resultatet ble en annerledes minnebok med spennende digitale fortellinger.

 

Visning av filmene på Osterøy

 

Minner i et etui

Ingunn Hagebø har med seg et etui med sølvskjeer som besteforeldrene fikk til bryllupet sitt i 1914. Med utgangspunkt i skjeene forteller hun hvor viktig besteforeldrene var for henne i oppveksten. Hun mistet søsteren da hun var fire år og nærheten til besteforeldrene ble enda sterkere. Sølvskjeene koste hun med som barn, og fikk dem i gave i 1973. De har fulgt henne gjennom hele livet hennes, og fortsatt koser hun med dem.

 

Sølvskjeene til Ingunn Hagebø
Foto: NRK

 

Valestrand til eg dør

Arno Småland Isvik har med seg et VHFK skjerf. (Valestrand Hjellevik fotball klubb) Han forteller om da han var med å starte supporterklubben til VHFK i 1995. Klubben har gitt ut to CDer, supporterutstyr, til og med babyklær og bikinier. I fjor skaffet de nok penger til en kunstgressbane gjennom dugnad og lån. Alle supporterne stiller alltid på kampene til fjerdedivisjonslaget. De må være de mest kultiverte supporterne for de stiller alltid i dress på kampene og synger fra kampstart til kampslutt. Men mest av alt er dette en historie om ekte kjærlighet.  

Arno blir tatt bilde av
Foto: NRK

På nettstedet  digitalefortellinger.com  kan du se tidligere filmer som er laget. Rundt den 20. mars vil de filmene som ble laget på Osterøy også være tilgjengelige på nettet. To av fortellingene kan du se i Norge Rundt 23. februar 2007.

Flere kulturnyheter