Hopp til innhold

Tix er «Årets Spellemann»: – Det å bli sett av andre som lager musikk er skikkelig stort

Andreas Tix Haukeland er «Årets Spellemann». Kristoffer Cezinando Karlsen tok storeslem og plukket med seg hele tre priser.

Artisten Tix tror han har en vanlig konsert for sine største fans i forbindelse med TV-programmet Haik men egentlig skal han få vite at han er årets Spellemann

Artisten Tix tror han har en vanlig konsert for sine største fans i forbindelse med TV-programmet Haik men egentlig skal han få vite at han er årets Spellemann

Tix med grammofontrofeet som har vært hos alle som har vunnet Årets Spellemann

Tix med det kjente grammofontrofeet som går vinneren av «Årets Spellemann».

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Det var en rørt Tix som ble overrasket med prisen for «Årets Spellemann».

– Det å bli sett, og ikke bare bli sett av fansen, men å bli sett av andre som lager musikk også, det er skikkelig stort for meg.

Du kan se hele listen med de nominerte nederst i artikkelen. Vinneren i hver kategori har en svart strek under seg.

Det var under TV-programmet «Haik» med Christine Dancke som programleder at Tix ble overrasket med prisen for «Årets Spellemann». Som en del av programmet skulle han holde en konsert for sine 20 største fans.

Det Tix ikke visste er at han skulle få tildelt prisen for «Årets Spellemann». Den fikk han tildelt av sin egen bror, Mathias Haukeland.

Les også: Niilas vant Spellemannpris

– Russelåtene var veien inn

Tix måtte kjempe for å holde tårene tilbake og tok av seg de karakteristiske solbrillene, før han takket for prisen.

– Jeg kommer fra russelåter. Det var min eneste vei inn i musikkbransjen, og jeg har valgt å være tro mot festkonseptet, uansett hvor mye kritikk jeg har fått. Og dette stigmaet over partylåter, nå vil jeg bare få sette strek over det en gang for fuckings alle, sa artisten.

– Så vil jeg også nevne at jeg har ikke laget alle disse låtene alene, sa Tix og takket produsenten Erik Smaaland og artister han har samarbeidet med.

– Nå skal jeg ta på meg brillene igjen. Så skal jeg gjøre det jeg kan best, sa Tix, før han startet å synge hiten «Jeg kaller på deg».

I etterkant av prisutdelingen røper Tix overfor NRK at han ikke trodde at kom til å vinne prisen.

– Jeg er årets spellemann i 2020, men jeg trodde ikke jeg kom til å få en pris for det, sier Tix og referer til at han har hatt to store hits det siste året og er Norges kandidat i Eurovision.

Artisten har vært åpen om at han har hatt tunge tider.

– Det vanskeligste for meg har vært å legge vekk Tix og vise frem mer av Andreas, sier han.

Kronprinsparet deler ut Spellemannpris

Kronprinsparet dukker opp i kveldens Spellemann, der de blant annet skal dele ut en pris. Her avbildet med programleder Tarjei Strøm.

Foto: Robin Bøe / NRK/Spellemann

Også kronprinsparet fikk dele ut en Spellemannpris fra Skaugum. De delte ut Årets Samtid til Det Norske Solistkor med albumet Lament.

Musti vant Årets gjennombrudd

Artisten Musti ble utropt til Årets gjennombrudd og får dermed årets Gramo-stipend på 250.000 kroner.

– Det er sjukt. Tusen takk til alle som forteller meg at musikken betyr noe for dere, den betyr alt for meg, sa Musti og takket familien.

Artisten Musti ble utropt til årets gjennombrudd og får dermed årets Gramo-stipend på 250.000 kroner.

Artisten Musti ble utropt til årets gjennombrudd og får dermed årets Gramo-stipend på 250.000 kroner. Hun vant også kategorien Årets hip hop.

Musti var nominert sammen med S1sco, Sebastian Zalo, Bølgen, Skaar og Ringnes-Ronny.

21-åringen vant også i kategorien Årets hip hop.

Chris Holsten og Frida Ånnevik vant prisen for Årets låt med «Hvis Verden».

– I fjor da vi slapp den sangen, så ble vi teppebombet av folk som sa at den måtte ut på Spotify. Jeg har drømt om Spellemannpris siden jeg var liten, røpte Holsten.

Årets internasjonale suksess: Girl in Red

Årets internasjonale suksess, Girl In Red.

Foto: NRK

Årets Internasjonale Suksess gikk til artisten Girl in red, som egentlig heter Marie Ulven Ringheim.

Hun slo i 2018 gjennom med låten «I Wanna Be Your Girlfriend». Hun har blitt et forbilde for mange skeive, og plakater av henne henger i storbyer verden rundt.

Tre priser til Cezinando

Cezinando

Kristoffer Cezinando Karlsen vant Årets tekstforfatter og Årets låtskriver.

Foto: Fabian Fjeldvik / Fabian Fjeldvik

Kategorien årets Pop gikk til artisten Annie for albumet Dark Hearts. Hun var nominert sammen med Sondre Lerche, Emilie Nicolas og SKAAR.

Fram mot selve showet har det denne uka blitt delt ut en rekke Spellemenn i NRKs radiosendinger. Kristoffer Cezinando Karlsen utropt til Årets tekstforfatter, det skjer få timer etter at han ble utropt til Årets låtskriver fredag ettermiddag i Kulturstripa.

Cezinando vant også Årets musikkvideo sammen med B-boy Myhre og Håkon Hoffart for låten «Gammel person». Dermed plukket Cezinando med seg hele tre priser og tok storeslem på årets Spellemann.

Årets musikkvideo - B-Boy Myhre og Håkon Hoffart - Spellemannsprisen 2020

Årets musikkvideo: B-Boy Myhre og Håkon Hoffart.

Foto: NRK
Spellemannsprisen 2020: Hedvig Mollestad Åpen klasse

Åpen klasse: Hedvig Mollestad.

Foto: NRK

Hederspris

Spellemannjuryen kan også dele ut hederspriser dersom de ønsker det. Black metal-gruppe Mayhem ble tildelt hederspris. Bandet ble i år innlemmet i Rockheim Hall of Fame. Siden starten i 1984 har bandet spilt metallrock for et publikum over hele verden. Bandet har to ganger tidligere vunnet spellemannpris.

Spellemann for Årets Rock gikk til Daufødt med låten «1000 Island». Årets Metal gikk til Oslo-bandet Okkultokrati for låten «La Ilden Lyse».

Kulturstrøm