Hopp til innhold
Spellemannsprisen 2020: Hedvig Mollestad Åpen klasse
Foto: NRK

Spellemannprisen

Oppsummert

Spellemannprisene for 2020 er delt ut i 26 kategorier på NRK1 fredag 16. april. TIX ble Årets Spellemann, Frida Ånnevik vant Årets låt og Hedvig Mollestad vant Åpen klasse. Hedersprisen gikk til Mayhem.

 • Spellemannpris til Honningbarna

  Honningbarna fra Kristiansand vant lørdag kveld Spellemannpris i kategorien «Rock» for albumet «Animorphs». De var også nominert i kategoriene "Årets utgivelse" og "Tonos komponistpris", men nådde ikke opp der.

  Anja Lauvdal fra Flekkefjord nådde ikke opp verken i «Åpen klasse» eller med bandet Moskus i «Jazz».

  Ingvild Flottorp fra Åmli var nominert i «Country», men vant ikke.

  Du kan se alle nominerte og vinnere i denne saken.

 • Karpe er årets Spellemann – vant seks priser

  Karpe stakk av med storeslem under Spellemannprisen 2022, for albumet Omar Sheriff.

  Rap-duoen, bestående av Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel, har vunnet i kategoriene «Pop», «Årets låtskriver», «Årets tekstforfatter», «Årets låt» og «Årets utgivelse».

  Til slutt gikk de like greit hen og tok prisen for «Årets Spellemann». Denne vant de også i 2010, da under navnet Karpe Diem.

  I tillegg vant produsentene Aksel Axxe Carlson og Thomas Meyer Kongshavn produsentprisen for Karpe-albumet «Omar Sheriff».

  Les mer om prisutdelingen og de andre vinnerne her:

 • Ingen kvinner nominert til «årets låt» på Spellemannprisen

  I årets Spellemann er det ingen kvinner som kan dra hjem med prisen «årets låt»

  Kategorien «årets låt» er den eneste kategorien som seerne kan stemme på.

  I 2023 er det låtene «Ok jeg lover» av Ramón, «Dans på bordet» av Ballinciaga og David Mokel, «PAF.no» av Karpe, «Glorie» av Vinni, «Sør-Afrika» av Beathoven og Capow x 2G og «Italia» av Undergrunn som er nominert.

  – Vi har mange dyktige kvinnelige artister som lager kjempebra musikk både på norsk og engelsk, og som gjør det stort både hjemme og i utlandet, sier kulturredaktør Jens Kihl til TV 2.

  Pressesjef i Spellemann, Simen Idsøe Eidsvåg, sier til kanalen at det ikke er en jury som avgjør nominasjonen, men strømming og radioavspillinger.

  – Det handler også mye om hvilken låt som har gjort det best, kommersielt sett, sier han til kanalen.

Artisten Tix tror han har en vanlig konsert for sine største fans i forbindelse med TV-programmet Haik men egentlig skal han få vite at han er årets Spellemann
I Nitimen på NRK P1 fredag 16. april fikk Valkyrien Allstars Spellemann-prisen i kategorien Viser.

Kulturstrøm

 • Netflix fortsetter satsningen i Norge i 2024

  Siden 2019 har Netflix hatt filmen «Troll», som ble strømmetjenestens mest sette ikke-engelske-film.

  I 2024 venter flere produksjoner som blant annet filmene «Lakseøya» og «Midtsommarnatt». Filmen «Snøsøsteren», basert på boken med samme navn, samt dramaserien «La Palma» er også ventet.

 • GTA-traileren er sluppet

  En av de mest etterlengtede spill-trailerne på lenge er sluppet. Den gir et glimt av hvordan det blir når GTA kommer tilbake til Vice City.

  Traileren til GTA VI viser en kvinnelig og en mannlig hovedperson – Lucia og Jason – og utspiller seg i og rundt Vice City. Det er spilluniversets svar på Miami.

  Ut fra traileren å dømme fortsetter GTA-serien i samme spor, med raske biler, våpen og muligheten for en kriminell løpebane. Sosiale medier er også viet stor plass i traileren.

  GTA – eller Grand Theft Auto – er en av de mest innbringende spillseriene noensinne. Forrige spill i rekken, GTA V, kom i 2013 og er en av tidenes største suksesser.

  (NTB)