Spellemann fjerner albumkravet

Til neste år trenger du ikke å ha gitt ut et album med minimumslengde for å bli vurdert til en Spellemannpris.

Moddi under Spellemann 2014

SPELLEMANN I ENDRING: Til neste år trenger du ikke å ha gitt ut et album som er minimum 25 minutter langt for å bli vurdert til en Spellemannpris. Her prisvinner Moddi og cellist Katrine Schiøtt under årets utdeling i Stavanger i januar.

Foto: Tom Øverlie / NRK

Det vil heretter være nok å ha gitt ut musikk som til sammen tilsvarer en 25 minutter spilleliste for å kunne bli vurdert til Spellemann, melder VG.

Det vil si at artister som bare har gitt ut singler eller EP-er vil kunne bli vurdert i alle kategorier.

– Flere slipper enkeltlåter

Regelen til nå har vært at artister som vil bli vurdert til Spellemann må ha gitt ut et album i foregående år som er minimum 25 minutter langt.

Unntakene har vært kategoriene «årets hit», «årets Spellemann» og hedersprisen.

Styreleder i Spellemannprisen, Marte Thorsby

ENDRER REGLENE: Marte Thorsby sier det holder å ha gitt ut 25 minutter musikk for å bli vurdert til neste års Spellemann. Du må ikke lenger ha gitt ut et minimum 25 minutter langt album.

Foto: Tommy Normann

– Musikkbransjen er i endring, og flere slipper enkeltlåter og EP-er i stedet for tradisjonelle album. Det er viktig for oss å tilpasse oss trendene, og fange opp også de som utgir musikk i andre formater enn album, sier styreleder i Spellemann, Marte Thorsby til VG.

Tror urban musikk vil tjene på det

Thorsby bruker hip hop og r'n'b som eksempler på sjangre der denne endringen vil slå positivt ut.

– Vi har jo til og med et år vært nødt til å avvikle hip hop som egen kategori på grunn av for få påmeldte album, sier hun til VG, og nevner Jaa9 og OnklP som et skrekkeksempel.

Lillehammer-rapperne slapp to EP-er i 2011, men verken «Lasse» (20 minutter) og «Geir» (23 minutter) var lange nok til å kunne bli vurdert til Spellemann. Duoen ble dermed utelatt fra de fleste kategoriene i den norske musikkprisen.

Spellemannprisene for 2014 deles ut i Stavanger 17. januar neste år.

LES OGSÅ:

OnklP

BLE IKKE VURDERT: Rapperen OnklP og hans kollega Jaa9 ga ut to EP-er i 2011 som var henholdsvis 20 og 23 minutter lange. Duoen ble dermed ikke vurdert til Spellemann det året. Disse reglene endrer nå seg.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Kulturstrøm

 • – Utrolig glad for jobben min

  Men når man jobber i et kreativt yrke og hele tiden skal være impulsiv og skape noe, er det noen ganger vanskelig å forholde seg til folk rundt, forteller Gabrielle til Kulturstripa. I høst kom hennes andre album, «Snart, Gabby», og hun debuterer som skuespiller i Netflix-filmen «Hjem til jul».

  Gabrielle
 • Vil ikke være duo

  – De store konsertene gir meg frysninger og jeg blacker ut, forteller artisten Dutty Dior til NRK P3. Sammen med rapperen Isah er« Isah & Dutty Dior» blant de nominerte til årets låt for «HALLO» til prisutdelingen P3 Gull.

  Isah & Dutty Dior
  Foto: Kim Erlandsen / NRK