Hopp til innhold

Spektakulært lysfenomen fra Lofoten

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Den norske fotografen Terje Sørgjerd har vakt internasjonal oppmerksomhet med sine spektakulære naturvideoer. Nå har nordmannen laget en ny video der han har festet et sjeldent lys til filmrullen.

Ett minutt og seks sekunder ut i videoen ser du fenomenet fotografen har forelsket seg i. Hva bør dette lyset hete? Skriv din mening i kommentarfeltet under!

Sørgjerds forrige film, «The Mountain» viste en storslått stjernehimmel sett fra Spanias høyeste fjell El Teide. Filmen er den mest populære videoen på videonettstedet Vimeo og Sørgjerds fotoprosjekt er vist på CNN, Discovery, CBS og i mange andre toneangivende kanaler.

På sitt siste prosjekt har fotografen vært på besøk i mer hjemlige trakter.

– Fortjener et navn

Sørgjerd har besøkt Lofoten der han har filmet et fantastisk lysfenomen som hvert år utspiller seg på himmelen. Fenomenet inntreffer 2-4 uker før midnattsolen begynner å vise seg, og dette er fjerde året på rad at Sørgjerd er på plass med våkent blikk.

– Soloppgang og solnedgang henger sammen i blanding av farger og lys som kan vare i opp til tolv timer. Solen forsvinner så vidt under horisonten før den kommer opp igjen. Lyset blir rødt og blått, og det fascinerer meg veldig, forklarer fotografen.

Han mener dette lyset er vel så fint som den kjente midnattsolen, som turistene kommer opp for å se.

– Derfor burde det ha hatt et navn, det syns jeg det fortjener, sier Sørgjerd til NRK.no.

Han har snakket med flere meterologer og forskere, men ingen har kunnet gitt det et navn. Derfor har fotografen valgt å videoen «The Arctic Light»

– Nordmenn er priviligerte

Fotografen mener at nordmenn er priviligerte som får lov til å oppleve noe slikt.

– Solnedgangen ligger rett inn i soloppgangen og det skaper en uvanlig effekt og et spesielt lys som man ikke får noe annet sted i verden. Derfor mener jeg at vi i Norge har et spesielt ansvar for å få vist frem slike hendelser til folk i andre land.

Filmene består av mange tusen bilder som utgjør fototeknikken timelapse. Det ligger mye hardt arbeid og lange kvelder bak det ferdige produktet.

– Jeg bruker godt over en måned på disse filmene. På «The Arctic Light» gikk det med to uker på selve fotograferingen og tre uker til etterarbeid av de 32.000 bildene filmen består av, så det er en tidkrevende prosess, forklarer fotografen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Avsluttet på sykehus

Å dra på tur med tungt utstyr er ingen lek. Sørgjerd drasser til enhver tid rundt på mellom 10 og 40 kilo fotoutstyr når han er på slike oppdrag. Og ufarlig er det heller ikke, denne gangen endte fotooppdraget med at han havnet på sykehus.

– Jeg mistet balansen og falt fire-fem meter fra en stein og rett ned i bakken. Heldigvis var det mye mose som dempet fallet, men jeg slo meg kraftig. Så turen ble avsluttet på sykehus og med smerter i nakke og ben ble alt etterarbeidet en god del mer slitsomt enn tidligere også, avslutter fotografen.

Kulturstrøm

 • Fredspris til ukrainsk forfatter

  De tyske bokhandlernes fredspris 2022 tildeles den ukrainske forfatteren og musikeren Serhij Zjadan. Juryen begrunner avgjørelsen med hans kunstneriske virke og hans «utvetydige humanitære holdning, som gjentatte ganger motiverer ham til å risikere sitt eget liv for å hjelpe mennesker som er berørt av krig».

  Prisen er på 25 000 euro, altså en kvart million norske kroner.

  Tidligere vinnere av den høythengende prisen er Václav Havel, Günter Grass og Svetlana Alexievitsj.

  Serhij Zjadan
  Foto: Valentin Kuzan / Pax forlag