Hopp til innhold

Speed Racer

Speed Racer er et eventyr med stor fart, atskillig heroisme og sterk påvirkningsevne.

Scene fra Wachowskibrødrenes nye film Speed Racer
Foto: Photo Courtesy of Warner Bros. Pictures / Courtesy of Warner Bros.

2 stjerner

Susan Sarandon har vært feministers film-ikon siden ”Thelma & Louise” i 1991. I den filmen skjøt hun som en mann og gjorde opprør som gav gjenlyd.

Denne helgen er hun kvinnen som kjenner sin plass. I ”Speed Racer”. En film med særdeles konservativ holdning og stor påvirkningskraft.

Hold fartsglade smårollinger unna. Det er eventyr. Det finnes ikke et realistisk bilde i filmen. Men slike eventyr med tøffe gutter uten hjelm, styrker ikke trafikksikkerhetsarbeidet.

Selve underholdningsideen er maskulinitet og tøffhet blandet med heroisme og US-kristne familieverdier, derunder kvinnens plass. Så er selve plottet bygget på at de rike jukser seg opp og frem, men blir avslørt til slutt.

Silikon-varianten av Flåklypa

Helten heter Speed Racer. Karrieren begynner med egen minibil kort etter bleiestadiet og fortsetter på pappas eller storebrors fang i voksen racerbil, før beina rekker ned til pedalene. Og ledetråden i livet og karrieren er så enkel som at far har kjørt racerbil og storebror har dødd av det og nå er det en opphøyd sak for den yngste å hente ære og pokaler hjem til det lille uavhengige verksted-teamet.

Emile Hirsch i rollen som Speed.

Emile Hirsch i rollen som Speed.

Foto: Photo Courtesy of Warner Bros. Pictures / Courtesy of Warner Bros.

Det går forferdelig fort. Landeveisløp arter seg som stjernekrig med piggdekk på romfartøyet. Og det legges inn forferdelig mange skitne tricks i duelleringen som ikke hører denne verden til. La oss kalle filmen en silikon-variant av Flåklypa grand prix, pluss minus, pluss ekstremt mye fart og plast, minus nærhet og sjarm. Menneskene er virkelige, alt annet er kunstig.

Filmstilen er rettet mot små barn, men hos oss har medietilsynet satt 11 års grense. Ikke på grunn av den moralske greia og påvirkningsevnen, men fordi intense actionsekvenser antas å virke urovekkende på 7-åringer.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober