NRK Meny
Normal

Speed Racer

Speed Racer er et eventyr med stor fart, atskillig heroisme og sterk påvirkningsevne.

Scene fra Wachowskibrødrenes nye film Speed Racer
Foto: Photo Courtesy of Warner Bros. Pictures / Courtesy of Warner Bros.

2 stjerner

Susan Sarandon har vært feministers film-ikon siden ”Thelma & Louise” i 1991. I den filmen skjøt hun som en mann og gjorde opprør som gav gjenlyd.

Denne helgen er hun kvinnen som kjenner sin plass. I ”Speed Racer”. En film med særdeles konservativ holdning og stor påvirkningskraft.

Hold fartsglade smårollinger unna. Det er eventyr. Det finnes ikke et realistisk bilde i filmen. Men slike eventyr med tøffe gutter uten hjelm, styrker ikke trafikksikkerhetsarbeidet.

Selve underholdningsideen er maskulinitet og tøffhet blandet med heroisme og US-kristne familieverdier, derunder kvinnens plass. Så er selve plottet bygget på at de rike jukser seg opp og frem, men blir avslørt til slutt.

Silikon-varianten av Flåklypa

Helten heter Speed Racer. Karrieren begynner med egen minibil kort etter bleiestadiet og fortsetter på pappas eller storebrors fang i voksen racerbil, før beina rekker ned til pedalene. Og ledetråden i livet og karrieren er så enkel som at far har kjørt racerbil og storebror har dødd av det og nå er det en opphøyd sak for den yngste å hente ære og pokaler hjem til det lille uavhengige verksted-teamet.

Emile Hirsch i rollen som Speed.

Emile Hirsch i rollen som Speed.

Foto: Photo Courtesy of Warner Bros. Pictures / Courtesy of Warner Bros.

Det går forferdelig fort. Landeveisløp arter seg som stjernekrig med piggdekk på romfartøyet. Og det legges inn forferdelig mange skitne tricks i duelleringen som ikke hører denne verden til. La oss kalle filmen en silikon-variant av Flåklypa grand prix, pluss minus, pluss ekstremt mye fart og plast, minus nærhet og sjarm. Menneskene er virkelige, alt annet er kunstig.

Filmstilen er rettet mot små barn, men hos oss har medietilsynet satt 11 års grense. Ikke på grunn av den moralske greia og påvirkningsevnen, men fordi intense actionsekvenser antas å virke urovekkende på 7-åringer.

Kulturstrøm

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form
 • Bergman-året i Cannes

  Det er 100 år siden Ingmar Bergman ble født, og det markeres under årets filmfestival i Cannes – som byr på verdenspremiere for en ny dokumentar, Jane Magnussons film «Bergman – Ett år, ett liv». Samtidig vises tyske Margareta von Trotta film i samme kategori med sin dokumentardebut «Searching for Ingmar Bergman». «Bergman – Ett år, ett liv» får svensk kinopremiere 14. juli – på selve fødselsdagen. (NTB).

  Ingmar Bergman
  Foto: - / AFP
 • Skeptisk til bok i butikk

  Generalsekretær Tore Slaat­ta i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) er bekymret for hvilken type bøker Coop-kundene blir tilbudt på sin daglige handlerunde. – Dette er en form for ensretting som kan bli skadelig for omsetningen av breddelitteratur i Norge, sier Slaatta til Klassekampen. Tanum-direktør Karin Mundal presiserer at de er i oppstartsfasen, og at utvalget kommer til å bli bedre.