Hopp til innhold

Spår økonomisk suksess for norsk vikingspill

Spilljournalist tror det norske mobilspillet «Troll mot vikinger» kan bli innbringende. – Det tar trendene i bransjen på alvor, sier Jon Cato Lorentzen.

Jørgen Tharaldsen

Produsent Jørgen Tharaldsen poserer sammen med en «Troll mot vikinger»-figur på utestedet Tilt i Oslo. 26. februar lanserer selskapet Megapop Games spillet som «passer alle» til iOS. Versjoner for Android og PC vil lanseres i løpet av våren og sommeren.

Foto: Kristian Nymoen / NRK

Senere i februar lanserer det norske selskapet Megapop Games sitt debutspill «Troll mot vikinger» til nettbrett og smarttelefoner.

I tårnforsvarsspillet skal du beskytte snille troll mot angrep fra vikinger som ønsker å stjele gull.

Spillet har kostet 4,5 millioner kroner å utvikle. Fjorten personer har jobbet med produksjonen siden desember 2012.

– Dette er hva vi kaller en «AAA-produksjon» innen mobilspill. Vi satser på at mobilen har modnet og at folk er litt lei av de utrolig billige spillene. Vi tror de vil ha litt mer kvalitet, sier Megapops daglige leder Jørgen Tharaldsen til NRK.

– Kan bli millionoverskudd

Megapop Games ble etablert i august 2012 av tidligere profiler fra det nå Økokrim-siktede selskapet Funcom.

Daglig leder Tharaldsen var tidligere produktsjef i Funcom.

Jon Cato Lorentzen

Spilljournalistveteran Jon Cato Lorentzen tror den høye produksjonskvaliteten på «Troll mot vikinger» kan bli utslagsgivende for suksessen.

Foto: Kristian Nymoen / NRK

«Troll mot vikinger» blir altså første lansering fra det nye selskapet. Spillet har klare likhetstrekk med «Plants vs. Zombies», kjent som en klassiker innen mobilspill.

– Man kan godt si at dette kommersielt sett er årets mest spennende norske spillutgivelse fordi det er et spill som tar alle trendene i spillbransjen på alvor, sier mangeårig spilljournalist Jon Cato Lorentzen.

– Målet til Megapop har nok vært å lage en kommersiell suksess på linje med for eksempel «Candy Crush Saga». Om spillet treffer bredt nok og har en kvalitet som spillerne setter pris på, kan dette gi millionoverskudd for selskapet, legger han til.

– Tjener på høy produksjonsverdi

Lorentzen understreker at det allerede finnes mange tårnforsvarsspill og varianter av «Plants vs. Zombies» på markedet – men han tror «Troll mot vikinger» kan ha det lille ekstra.

– Jeg tror den høye produksjonskvaliteten kan bli utslagsgivende. Spillet ser svært mye bedre ut enn mange av konkurrentene sine, til tross for at det er et gratisspill, legger han til.

Megapop skal tjene penger på «Troll mot vikinger» gjennom såkalte «in-app purchases» – kjøp av ekstra tjenester innad i spillet.

– Det er et gratisspill med et gjennomtenkt rammeverk for «in-app purchases». Det finnes andre norske gratisspill som tilbyr kjøp i spill, men jeg har ikke sett noen der dette har vært så tett integrert i spillmekanikkene som her, sier Lorentzen.

Selv om mange forutsetninger for å lykkes er til stede, mener han Megapop er avhengig av både flaks og dyktighet for å nå populariteten til de største spillene.

– Om dette skal bli en suksess for Megapop trenger de flere millioner aktive spillere og en jungeltelegraf som sprer ordet, sier spilljournalisten.

Saken fortsetter under bildet.

Fra 'Troll mot vikinger'

Skjermbilde fra kampens hete i «Troll mot vikinger». – Vi satser på at mobilen har modnet og at folk vil ha litt mer kvalitet, sier Megapops daglige leder Jørgen Tharaldsen om spillet.

Foto: Megapop Games

– Håper alle vil like det

Av kostnadene på 4,5 millioner er 75 prosent offentlig støtte fra Innovasjon Norge, NFI og Viken Filmfond.

– Det er et svært målrettet produkt som har studert andres suksess og forsøkt å lage sin egen variant. I tillegg er det et spill som har lokket til seg flere investorer, noe de fleste norske spillutviklere sliter med, sier Jon Cato Lorentzen.

Troll mot vikinger

Historien i «Troll mot vikinger» følger den snille trolljenta Emma, som må beskytte stammen sin mot slemme og gulltørste vikinger.

Foto: Kristian Nymoen / NRK

Megapop-sjef Jørgen Tharaldsen sier pengene fra det offentlige har gjort det mulig for dem å få perfeksjonert spillet.

– Vi kunne ha valgt den der «la oss lansere et spill utviklet i løpet av to måneder, og se hvordan det går». Vi valgte i stedet å bruke lengre tid for å lage kvalitet. Det hadde ikke vært mulig uten den offentlige støtten vi har fått, sier Tharaldsen.

Han mener få norske spill hittil har vært laget for absolutt alle målgrupper. Det ønsker Megapop å endre med «Troll mot vikinger».

– Det er for menn, kvinner og barn. Vi har testet det mye mot alle aldersgrupper. Det ser ut til å treffe bra, så får vi bare krysse fingrene. Vi håper mange nordmenn vil spille det. Og like det, avslutter den tidligere Funcom-toppen.

LES OGSÅ:

Se traileren til «Troll mot vikinger»:

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.