NRK Meny
Normal

Spår kjendiskrig om lørdagskvelden

På lørdag møtes kjendisene for å slåss om norske TV-seere. Da er det premiere på NRKs Stjernekamp, samtidig som åttende sesong av seersuksessen Skal vi danse settes i gang.

Programledere for lørdagskvelden

Disse fire skal slåss for din oppmerksomhet på lørdagskveldene i høst. Fra venstre: Anne Lindmo (Lindmo), Øystein Bache (Løvebakken), Kåre Magnus Bergh (Stjernekamp) og Nadia Hasnaoui (De ukjente).

Foto: Henrik Brattli Vold / NRK

Både NRK og TV2 satser store penger på egenproduserte direktesendinger som skal sikre både seerandeler og prestisje denne høsten.

– Kampen om lørdagskvelden er knallhard, men det interessante er at TV2 virkelig er med i kampen om å være mest populær, sier Jarle Thalberg, mediedirektør i mediebyrået Carat.

TV-titting for hele familien

Jarle Thalberg

Jarle Thalberg spår en spennende TV-høst.

Foto: Carat

Førstkommende lørdag starter TV-høsten for fullt både på NRK og TV2, og Thalberg tror begge kanalene kommer til å satse det de har for å tilfredsstille et kresent publikum.

– Dette er den kvelden i uka hvor hele familien har tid til å sitte sammen og se på TV. Det er en viktig kveld for folket, og det er en viktig kveld for kanalene, sier han til NRK.no

NRK slår til med den nye storsatsingen Stjernekamp, hvor ti etablerte artister konkurrerer innen ulike musikksjangere om å bli «Norges ultimate entertainer». De får følge av eldre suksesser som Løvebakken, Lindmo og De ukjente.

De skal slåss opp mot TV2s klassiker Skal vi danse, som begynner på sesong nummer åtte. Der slåss elleve dansepar om heder og ære, i en konkurranse som har sikret TV2 meget gode seertall tidligere.

Se presentasjonen av Stjernekamp fra NRKs høstlansering:

De ti artistene som skal delta i Stjernekamp introduserte NRKs høstlansering.

En voldsom økning for TV2

Håkon Lund Sørensen

Håkon Lund Sørensen forteller at TV2 har hatt en formidabel økning på fem år.

Foto: Privat

I 2006 var det nesten dobbelt så mange som så på NRK på lørdagskvelden, sammenlignet med TV2. I fjor var avstanden mellom kanalene sunket til ett prosentpoeng, og begge hadde like under 500.000 seere i snitt hver lørdagskvels

– TV2 har økt voldsomt i helgene, noe de har gjort ved å bygge opp en portefølje av veldig populære programmer.

Det sier Håkon Lund Sørensen, medieanalytiker i NRK. Han har sett spesielt på perioden mellom klokken 20:00 og 23:00, hvor de mest populære lørdagsprogrammene går.

TV Norge og TV3 hadde til sammenligning 150.000 seere til sammen, og bare hver tiende TV-seer så på en av de kanalene.

– De mindre kanalene har gode seertall ellers i uka, men i helgen er konkurransen mye tøffere. Da er medievanene satt, med gullrekka, Idol, Senkveld og andre seerfavoritter.

Nyvinning mot klassikeren

Thalberg tror at begge kanalene kommer til å få meget gode seertall under lørdagens sending, men spår allikevel at TV2 kommer til å komme seirende ut av duellen.

– Det er ikke mange år siden NRK var den åpenbare markedslederen på lørdagskvelden, men nå ligger TV2 godt an, og det er mye takket være «Skal vi danse», sier han.

– Skal vi danse er godt innarbeidet og veldig populært, og da skal det mye til å lykkes for et nytt program.

Derfor kan det bli vanskelig for NRKs nyvinning å stikke av med de best seertallene, tror Thalberg.

– Jeg holder en knapp på TV2 denne gang.

Skal vi danse deltagere gruppebilde

Skal vi danse kan bli en ny seersuksess for TV2 i høst.

Foto: TV 2 / Oslo

Spår høye seertall

Både Stjernekamp og Skal vi danse viser kjendiser i settinger de kanskje ikke er så komfortable med, noe Thalberg mener er en oppskrift på suksess.

– Entetainere i en konkurransesetting er veldig i tiden, og jeg tror begge programmene kan ligge godt over 700.000 seere på premierekvelden.

Dermed ligger det an til at programsjefene i både NRK og TV2 kan bli fornøyde med lørdagskvelden.

– Det er plass til to sånne konkurranser så lenge det bare er to. De får det store antallet seere, og så får kanaler som TV3 og TV Norge slåss om nisjemarkedene.

Han er ikke redd for at TV-titterne skal gå lei av at skjermene fylles opp med kjendiser som synger og danser.

– To programmer er ikke for mye, to er et valg, sier han.

Hva kommer du til å se på lørdag kveld?

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix