Hopp til innhold

Gode OL-prestasjoner kan gi hyppige reklameavbrudd

OL-entusiaster må belage seg på å få femmila avbrutt av mange reklamepauser. – Jo mer populært program, desto flere avbrudd, sier Trond Blindheim.

Northug

Har du planer om å følge Petter Northug og resten av nordmennene under OL, må du være forberedt på flere reklameavbrudd.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Fredag går startskuddet for OL i Sotsji, og sportsglade nordmenn kan benke seg foran TV-en. I år skal OL sendes på TV 2, og det kommer for første gang til å bli avbrutt av reklame.

Trond Blindheim

Trond Blindheim tror at populære OL-grener vil få hyppige reklameavbrudd.

Foto: www.mh.no

Særlig i OL-grenene hvor Norge gjør det bra, tror reklamemann Trond Blindheim at TV 2 vil bryte inn med mange reklamepauser.

– I en populær gren som femmila vil TV 2 kunne bryte mange ganger fordi toleransegrensen er høyere. Særlig hvis de norske løperne gjør det bra, vil det nok komme mange brudd, sier Trond Blindheim, rektor ved Markedshøyskolen, til NRK.

Tolv minutter reklame i timen

Ifølge Kampanje skal TV 2 sende 692 timer med vinter-OL, fordelt på TV 2, TV 2 Zebra og TV 2 Sport.

De har ikke lov til å sende mer enn tolv minutter reklame per time, men nye regler fra Kulturdepartementet gjør at TV 2 står fritt til å plassere reklamen der de selv ønsker.

Til tross for at kanalen kan la være å avbryte OL-sendingene når det koker mest, tror ikke Blindheim at det nødvendigvis blir tilfelle.

– Jo mer populært program, desto mer reklame. Hele ideen med TV 2 er tuftet på å tjene penger på å sende reklame, så det vil være lurt å bryte inn, sier han.

– Viktig inntekt

TV 2 er en reklamefinansiert kanal, og Blindheim påpeker at de har kjøpt OL nettopp for å tjene penger på reklame.

Hvor mye annonsørene må ut med, er ikke kjent.

– Jeg tipper det vil koste rundt 300 000 kroner å nå 1,5 millioner mennesker én gang. TV 2 kommer antakeligvis til å selge annonsepakker, hvor det miste du får lov til å annonsere er mellom åtte og ti ganger, sier Blindheim.

Han mener at prisen på reklamen avhenger både av popularitet og når reklamen sendes.

Kommunikasjonsdirektør i TV 2 Rune Indrøy

Kommunikasjonsdirektøren i TV 2 mener folk ikke trenger å bekymre seg for reklameavbruddene under årets OL

Foto: Bj¿rn Erik Larsen / Bj¿rn Erik Larsen, Scanpix

– Hvis Norge har store vinnersjanser, må nok annonsørene ut med mer penger enn ellers.

– Skepsisen er overdrevet

Kommunikasjonsdirektøren i TV 2 forteller at folk ikke trenger å bekymre seg for at Petter Northugs spurt blir avbrutt av reklamepauser.

– Vi kommer til å tilpasse reklamen etter begivenhetene. Seeren vil være i fokus hele veien, forklarer Rune Indrøy.

Han påpeker at noen grener er lagt opp slik at reklameavbrudd faller seg naturlig. Skepsisen TV 2 møter i forkant av OL er, ifølge Indrøy, den samme kanalen møtte da de overtok norsk fotball.

– Fotballen var angivelig noe som ikke kunne skje andre steder enn på NRK, men det gikk vel ikke mer enn et par uker før de fleste så at TV 2 løste dette på en aldeles utmerket måte, sier kommunikasjonsdirektøren.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)