NRK Meny
Normal

Spanskrør & salmevers

«Vi lærer å leve når livet er forbi!
Hundrevis av studenter er fulle av veneriske sår før de har kommet til Aristoteles skrift om måtehold i sitt pensum»
Michel de Montaigne vil vi skal lære å leve – nå!

Michel de Montaigne (1533-92)
Foto: Aschehoug forlag. Klarert med NRK Studio Sokrates

Hør: Studio Sokrates: Montaigne og Ellington del 2 . 16.05.2009

'

Skeptisk
Men han er skeptisk til oppgaven. Han har liten tro på at det er mulig å lære mennesker noe om å leve ved hjelp av et filosofisk essay. Som et bilde på utfordringen han står overfor siterer han Horats: «En kvinne som er vakker oventil ender i en fiskeskikkelse»

Hva kan dét bety?

Franske gutter har en spydig bemerkning når de har prøvd å forføre en pen pike. «Ble det noe på deg i går?» spør kompisen. «Nei, jeg endte opp med en fiskehale». Dette viser til Horats som Montaigne siterer: Det er umulig for en mann å forføre en havfrue – og det er umulig for en lærd å forbedre menneskene med en tekst.

'

Tvisyn
Denne innledende tankerekken forteller noe om Montaigne. Han skrev nemlig sine essays likevel. Selv om han hadde tanker om det umulige ved sitt prosjekt. Altså: Selv om vi innser at det er til det umulig grensende vanskelig å oppdra mennesket så går det ikke an å gi opp. Dersom vi gir opp taper vi noe av vår egen verdighet. Vi taper håpet om å forbedre oss selv og andre.

'

Spanskrør og salmevers
Var engang anerkjent som fremragende pedagogiske virkemidler. Sammen med forestillingen om at det gjelder å «stappe elevenes hoder godt for deretter å forlange at det hele ble spyttet ut» i noenlunde samme form som det ble stappet inn. (Ufordøyd).

Mot denne forestillingen setter Montaigne inn forbløffende moderne tanker i sitt essay «Om undervisning og barneoppdragelse». Filosof Elin Svenneby utbryter entusiastisk i ukens opptak av Studio Sokrates: «Montaigne er min Mann! Det er ikke kongerekka han vil innpode, og så kom den kongen og så kom den kongen.. Nei vi skal lære å forstå hvordan kulturen rundt oss har utviklet seg. Og det skal vi gjøre ved egne erfaringer og ved å tilfredsstille egen undring og vitebegjær»


«Og hvis Montaigne rører og beveger oss moderne lesere, hvis han får det til å klø litt under pannebrasken – så betyr dét at han faktisk ikke «ender opp med en fiskehale» men at han fikk sådd sin åndelige sæd»

'

Musikken
1: Tonk (Duke Ellington i samspill med vennen Billy Strayhorn). Firhendig piano)
2: Lotus Blossom (Ellington solo piano fra albumet til Billy Strayhorns minne)

NB: Hele dette minnealbumet er å finne på Youtube, som lydfiler med illustrasjonsfoto. Her NRK er ikke ansvarlig for innholdet på denne lenken.

Flere kulturnyheter