SoundCloud risikerer å gå konkurs

Den populære musikkplattformen SoundCloud nådde i år 175 millioner brukere. – Utrolig synd å miste det, sier musikkprodusent.

Slick Shoota

SYND: Produsenten Marius Mevold, alias «Slick Shoota», synes det er synd om SoundCloud skulle gå konkurs.

Foto: Hans Olav Rise / NRK

En ny artikkel fra TechCrunch melder at SoundCloud kan bli slått konkurs om 50–80 dager. Ledelsen i selskapet har måttet si opp 40 prosent av sine ansatte for å spare penger.

I en mail til NRK skriver SoundCloud at det ikke er over for selskapet, og at de har måttet si opp ansatte for å spare penger til videreutvikling av musikkplattformen. De ønsker ikke å utdype den økonomiske situasjonen.

Musikkentreprenør Gunnar Greve, mener selskapet har betydd mye for artister og produsenter.

– Kygo er et skolebokeksempel på hvor viktig SoundCloud var, og hvor mye SoundCloud kunne gjøre for en artist, produsent eller kreatør i oppstartsfasen.

Gunnar Greve

I GRENSELAND: Musikkentreprenør Gunnar Greve mener SoundCloud har vært i grenseland i flere tilfeller når det gjelder opphavsrett.

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

Finner likesinnede

Produsenten Marius Mevold, alias «Slick Shoota», har produsert elektronisk musikk i ti år. For han har musikkplattformen betydd svært mye.

– Når man driver med en nisjesjanger, så finner man likesinnede på Soundcloud, og kan bygge videre fra det. Det ville vært utrolig synd å miste det.

Han sier SoundCloud har gitt han sjansen til å spille i blant annet USA.

– Man har tilgang på statistikk, så du ser jo hvor i verden folk hører mest på musikken din. Min sjanger stammer jo fra USA, Chicago nærmere bestemt, så jeg ser jo at det er veldig mange i USA som sitter å hører på min musikk, og det er jo dødskult.

I grenseland

Gunnar Greve tror årsaken til at det går dårligere for selskapet er at de har gått fra å være gratis, til å kreve betalende abonnenter.

Han mener også at selskapet har vært i grenseland når det gjelder opphavsrett på musikken som blir publisert.

– Det er jo åpenbart en plattform som har vært i grenseland i mange tilfeller, og som har en liten grad av mulighet til å kontrollere hva brukerne legger opp og publiserer. Således har de bidratt til å være en plattform hvor artister kan og vil legge opp musikk de ikke har rettigheter til.

Kulturstrøm

 • Hjertevarmt om å være tenåring

  Komiker Bo Burnhams regidebut «Eighth Grade», handler om generasjon Z og det å vokse opp i et samfunn som er så fokusert på internett. P3s anmelder kaller filmen «varm, morsom og sår » og gir den terningkast fem. Les hele anmeldelsen her.

  Film-Eighth Grade-Free Screenings
  Foto: Linda Kallerus / AP
 • Får Vesaas Debutantpris

  Det er Lars Svisdal som har fått Debutantprisen for sin roman «Seg til inkjes» melder Gyldendal i en pressemelding. Svisdal har fått gode anmeldelser og boken omtales som begynnelsen på et viktig forfatterskap.

 • Britisk debutant fikk krimpris

  Debutanten C.J. Tudor ble under Krimfestivalen tildelt årets Gullkule for sin roman «Krittmannen». Jurymedlemmene Elin Brend Bjørhei, Asbjørn Slettemark og Fredrik Wandrup, er imponerte over nivået på forfatterens første bok skriver Cappelen Damm i en pressemelding.