Søte små med pigger

De spiser insekter, får dårlig mage av kumelk og liker best at hagen er litt rotete.

Piggsvin
Foto: Erik Baanerud / NRK

Ingrid Solberg hjelper foreldreløse og skadde piggsvin. I sommer har hun hatt over femti store og små tassende rundt i hagen. Der får de skadde og hjelpeløse piggsvinene mat, stell og pleie.

De aller minste dyrene som er vare for store temperatursvingninger, har hun inne om natten og ute på plenen på dagen. Små unger bør helst ikke ha temperaturer under tjue grader.

 

Piggsvin
Foto: Erik Baanerud / NRK

 

Spiser insekter

Piggsvinet er en insekteter. Den spiser hovedsakelig meitemark, biller, snegler og larver. Har du vært uheldig å fått iberiasneglen i hagen din, er piggsvinet en god hjelper til å få den bort.

Dyrene i Ingrid Solbergs pleie blir foret med kattemat og fuktet brød. For å slukke tørsten får de kattemelkerstatning og vann. Kumelk gir dem diare, så det må de ikke få.

Mange fiender

Bilen og grevlingen er piggsvinets værste fiende. For grevligen er den lille piggete ”ballen” en delikatesse. Mangel på gjemmesteder og at grevlingen blir mer og mer urban, er grunn til at den er en trussel for piggsvinet.

Det er trafikken som tar flest piggsvin. Flere veier og tettere trafikk ved dyrenes revir er grunnen. Det tar tid for en liten krabat å krysse en bred vei.

Der det er villmink, er også den en fare for piggsvinet.

 

Piggsvin
Foto: Erik Baanerud / NRK

 

Rufsete hager

Velpleide parker eller hager er ikke noe for piggsvinet. Den vil helst ha en litt rufsete hage.

Langt gress og mye busker og kratt, slik at den kan gjemme seg bort, er drømmen. Gamle hus og steingjerder er heller ikke å forakte. En kortklippet plen har den fordelen at det er lett å finne mat på den, men gode gjemmesteder er vel så viktige.

Kulturstrøm

 • – Utrolig glad for jobben min

  Men når man jobber i et kreativt yrke og hele tiden skal være impulsiv og skape noe, er det noen ganger vanskelig å forholde seg til folk rundt, forteller Gabrielle til Kulturstripa. I høst kom hennes andre album, «Snart, Gabby», og hun debuterer som skuespiller i Netflix-filmen «Hjem til jul».

  Gabrielle
 • Vil ikke være duo

  – De store konsertene gir meg frysninger og jeg blacker ut, forteller artisten Dutty Dior til NRK P3. Sammen med rapperen Isah er« Isah & Dutty Dior» blant de nominerte til årets låt for «HALLO» til prisutdelingen P3 Gull.

  Isah & Dutty Dior
  Foto: Kim Erlandsen / NRK