Søte små med pigger

De spiser insekter, får dårlig mage av kumelk og liker best at hagen er litt rotete.

Piggsvin
Foto: Erik Baanerud / NRK

Ingrid Solberg hjelper foreldreløse og skadde piggsvin. I sommer har hun hatt over femti store og små tassende rundt i hagen. Der får de skadde og hjelpeløse piggsvinene mat, stell og pleie.

De aller minste dyrene som er vare for store temperatursvingninger, har hun inne om natten og ute på plenen på dagen. Små unger bør helst ikke ha temperaturer under tjue grader.

 

Piggsvin
Foto: Erik Baanerud / NRK

 

Spiser insekter

Piggsvinet er en insekteter. Den spiser hovedsakelig meitemark, biller, snegler og larver. Har du vært uheldig å fått iberiasneglen i hagen din, er piggsvinet en god hjelper til å få den bort.

Dyrene i Ingrid Solbergs pleie blir foret med kattemat og fuktet brød. For å slukke tørsten får de kattemelkerstatning og vann. Kumelk gir dem diare, så det må de ikke få.

Mange fiender

Bilen og grevlingen er piggsvinets værste fiende. For grevligen er den lille piggete ”ballen” en delikatesse. Mangel på gjemmesteder og at grevlingen blir mer og mer urban, er grunn til at den er en trussel for piggsvinet.

Det er trafikken som tar flest piggsvin. Flere veier og tettere trafikk ved dyrenes revir er grunnen. Det tar tid for en liten krabat å krysse en bred vei.

Der det er villmink, er også den en fare for piggsvinet.

 

Piggsvin
Foto: Erik Baanerud / NRK

 

Rufsete hager

Velpleide parker eller hager er ikke noe for piggsvinet. Den vil helst ha en litt rufsete hage.

Langt gress og mye busker og kratt, slik at den kan gjemme seg bort, er drømmen. Gamle hus og steingjerder er heller ikke å forakte. En kortklippet plen har den fordelen at det er lett å finne mat på den, men gode gjemmesteder er vel så viktige.

Kulturstrøm

  • Spotify stenger i Norge

    Verdens største musikkstrømmetjeneste, Spotify, skal legge ned i Norge. Dette rammer i første omgang de ansatte i Oslo, melder næringslivsnettstedet Børsen. De får ikke opplyst om nedleggingen har noen praktisk betydning for strømmegigantens norske kunder. I 2018 hadde selskapet sju ansatte i Norge, men i dag er det oppført to (NTB).

  • Leder Kulturrådet

    Komponist Lars Petter Hagen er i statsråd oppnevnt til ny rådsleder i Kulturrådet. I tillegg er det oppnevnt to nye medlemmer og et nytt varamedlem. Hagen har lang erfaring i norsk kulturliv som tidligere leder av Ny Musikk, Ultimafestivalen og nå som prosjektleder for Oslo-Filharmonien (NTB).