Hopp til innhold

Sossen Krohg er død

Den kjente og kjære skuespilleren ble 92 år gammel.

Sossen Krohg

DØD: Sossen Krohg er død, 92 år gammel.

Foto: Stian Hjelvin Andersen / NRK

Det opplyser familien til NRK.

Sossen Krohg

60-TALLET: Sossen Krohg i sitt hjem i 1964.

Foto: Erik Schibbye / NRK

– Hun har levd et flott liv og opplevd mye bra. Hun var veldig fornøyd, men var også svak en stund og klar over at det gikk den veien, sier Sossens sønn Frode Krohg til NRK.

Sossen Krohg rakk å gi ut boken «Sossen. Bohemdronningen», skrevet av jornalist og forfatter Hugo Lauritz Jenssen, før hun døde. En bok som ifølge sønnen hennes var viktig for henne.

– Hun fikk gitt ut boken sin, og det var veldig flott at hun fikk til det før hun gikk bort, sier han.

Sossen Krohg
Foto: Scanpix
Laster Twitter-innhold

Hotel Cæsar

Sossen Krohg

HOTEL CÆSAR: Sossen Krohg spilte Astrid Anker-Hansen i såpeserien Hotel Cæsar på TV 2 i tolv år. Her sammen med skuespiller Toralv Maurstad.

Foto: Scanpix
Sossen Krohg

HEDRET: Sossen Krohg ble tildelt hedersprisen under Gullruten i 2010.

Foto: Scanpix

Sossen Finne Anker Krohg, som ble kalt Norges siste bohem, ble født 18. desember 1923 i Oslo. De siste årene ble hun mest kjent for å ha spilt Astrid Anker-Hansen i TV-serien «Hotel Cæsar». En rolle hun spilte i tolv år, fra 1998 til 2010.

Under Gullruten i 2010 fikk hun hedersprisen.

Toralv Maurstad jobbet sammen med Krohg på «Hotel Cæsar» og sier hun vil bli husket med glede.

– Ja, med glede når det gjelder meg i hvert fall. Hun har jo vært i bildet på så mange måter i så mange år. Vi vokste opp på å si samme skole og i samme miljø. Hun var en markant skikkelse og fri allerede den gangen og har markert seg gjennom hele livet ved å være original, kunstinteressert og et morsomt menneske, sier han.

Hvordan var hun å jobbe med på serien?

– Hun var et morsomt menneske. Det var en glede å være sammen med henne. Hun var glimrende i rollen og original i sin tankegang, sier Maurstad

Lang karriere

Krogh og Horvath

GRÜNDER: I 1966 var Sossen Krohg med på å starte opp den berømte kulturelle klubben Club 7. Her er hun sammen med medgründer Attila Horvath utenfor klubben i 1973.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Krohg gikk ut av Det norske teatrets teaterskole i 1946 og jobbet der til hun flyttet over til Folketeateret.

I 1966 var hun med på å åpne den berømte Club 7 i Oslo hvor hun jobbet helt frem til 1985.

Even Benestad har laget film om Club 7 og sier Sossen Krohg hadde stor innflytelse på stedet.

– 60-tallet kom til Norge med Club 7. Det var en slags døråpner for friheten, sier han.

Krohg ble først en del av jazzklubben da hun fikk ansvaret for scene 7.

– Etter av de fikk en teaterscene ble Sossen med. Club 7 hadde ikke hatt et like blomstrende teater uten Sossen Krohg. Jeg fikk inntrykket av at hun var en veldig fargerik person. Hun hadde jo karisma til tusen, sier regissøren.

Sossen Krohg bodde og jobbet også i Paris i flere perioder av livet og introduserte blant annet miniskjørt på 60-tallet, til stor offentlig debatt.

Sossen Krohg forteller om sitt innholdsrike liv

INTERVJU: Sossen Krohg møtte Dagsrevyen i 2015.

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes om Sossen Krogh.

BETYDNING: Kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes, snakker om hva slags betydning Sossen Krohg hadde for norsk kulturliv.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP