NRK Meny
Normal

Søskenflokk på 15

Ismail Salad Elmi i Trondheim vokste opp i Mogadishu i Somalia som en av 15 søsken. Familien bodde på 4 soverom og hadde kjøkken i friluft. Bare de som la seg tidlig, fikk en egen seng.

Ismail Salad Elmi
Foto: Ingri Garberg / NRK

De andre lå på madrasser på golvet, og de som kom aller senest måtte sove på en veranda fordi det ikke var golvplass nok.

-Selv om vi ikke alltid hadde nok mat og ikke eide noe, følte vi likevel at vi hadde det vi skulle ha, sier Ismail Salad Elmi. Hans egne barn er født og oppvokst i Norge og han forsøker å gi dem det mest verdifulle som han kan gi dem – nemlig røttene sine.

-Vi lærte å tilpasse oss, å finne en egen plass i den store familien. Vi ble kreative, og vi følte tilhørighet.

Etter 16 år i Norge føler han fortsatt takknemlighet fordi han fikk bosette seg her, og at dette skjedde uten hensyn til religion, kultur eller hudfarge.

Da han begynte å studere gikk han mange kilometer hver eneste dag i stedet for å ta bussen fordi han ville sende pengene hjem i stedet.

-Jeg er heldig. Jeg har kone, barn, hus og arbeid, og fordi jeg er født i Afrika er målet mitt å overleve, ikke å være lykkelig som jeg tror er målet for mange nordmenn.

Sølvsupergjest er Ismail Salad Elmi - i samtale med Ingri Garberg - søndag 30. november i NRK P1 kl. 07.03.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP