Hopp til innhold

Søskenflokk på 15

Ismail Salad Elmi i Trondheim vokste opp i Mogadishu i Somalia som en av 15 søsken. Familien bodde på 4 soverom og hadde kjøkken i friluft. Bare de som la seg tidlig, fikk en egen seng.

Ismail Salad Elmi
Foto: Ingri Garberg / NRK

De andre lå på madrasser på golvet, og de som kom aller senest måtte sove på en veranda fordi det ikke var golvplass nok.

-Selv om vi ikke alltid hadde nok mat og ikke eide noe, følte vi likevel at vi hadde det vi skulle ha, sier Ismail Salad Elmi. Hans egne barn er født og oppvokst i Norge og han forsøker å gi dem det mest verdifulle som han kan gi dem – nemlig røttene sine.

-Vi lærte å tilpasse oss, å finne en egen plass i den store familien. Vi ble kreative, og vi følte tilhørighet.

Etter 16 år i Norge føler han fortsatt takknemlighet fordi han fikk bosette seg her, og at dette skjedde uten hensyn til religion, kultur eller hudfarge.

Da han begynte å studere gikk han mange kilometer hver eneste dag i stedet for å ta bussen fordi han ville sende pengene hjem i stedet.

-Jeg er heldig. Jeg har kone, barn, hus og arbeid, og fordi jeg er født i Afrika er målet mitt å overleve, ikke å være lykkelig som jeg tror er målet for mange nordmenn.

Sølvsupergjest er Ismail Salad Elmi - i samtale med Ingri Garberg - søndag 30. november i NRK P1 kl. 07.03.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh