NRK Meny
Normal

Søskenflokk på 15

Ismail Salad Elmi i Trondheim vokste opp i Mogadishu i Somalia som en av 15 søsken. Familien bodde på 4 soverom og hadde kjøkken i friluft. Bare de som la seg tidlig, fikk en egen seng.

Ismail Salad Elmi
Foto: Ingri Garberg / NRK

De andre lå på madrasser på golvet, og de som kom aller senest måtte sove på en veranda fordi det ikke var golvplass nok.

-Selv om vi ikke alltid hadde nok mat og ikke eide noe, følte vi likevel at vi hadde det vi skulle ha, sier Ismail Salad Elmi. Hans egne barn er født og oppvokst i Norge og han forsøker å gi dem det mest verdifulle som han kan gi dem – nemlig røttene sine.

-Vi lærte å tilpasse oss, å finne en egen plass i den store familien. Vi ble kreative, og vi følte tilhørighet.

Etter 16 år i Norge føler han fortsatt takknemlighet fordi han fikk bosette seg her, og at dette skjedde uten hensyn til religion, kultur eller hudfarge.

Da han begynte å studere gikk han mange kilometer hver eneste dag i stedet for å ta bussen fordi han ville sende pengene hjem i stedet.

-Jeg er heldig. Jeg har kone, barn, hus og arbeid, og fordi jeg er født i Afrika er målet mitt å overleve, ikke å være lykkelig som jeg tror er målet for mange nordmenn.

Sølvsupergjest er Ismail Salad Elmi - i samtale med Ingri Garberg - søndag 30. november i NRK P1 kl. 07.03.