Sosiale medier kan gjøre deg ensom

Det er en klar sammenheng mellom hvor mye tid du bruker i sosiale medier, og hvor ensom du er. Det viser en stor studie fra University of Pittsburgh.

Sosiale medier

ENSOMT: Personer som bruker mye til på sosiale medier føler seg oftere ensom, viser ny amerikansk forskning.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Målet vårt er å gjøre verden åpnere og mer tilgjengelig. Folk bruker Facebook til å holde kontakten med venner og familie.

Slik beskriver nettverkssiden Facebook seg selv på sine hjemmesider.

Men ifølge amerikanske forskere er det ikke nødvendigvis sånn at personer som bruker mye til på sosiale medier føler seg tettere forbundet med verden.

Forskerne ved Pittsburgh University fant derimot at personer som bruker mer enn to timer om dagen på sider som Facebook, Instagram, Snap Chat og Twitter har dobbelt så høy sannsynlighet for å føle seg ensomme og isolert, enn dem som bruker mindre enn en halvtime, skriver Forskning.no.

Ensomhetsepidemi

Nærmere 1800 amerikanere mellom 19 og 32 år deltok i studien, hvor de svarte på spørsmål om tidsbruk på 11 forskjellige sosiale medier og mental helse.

– Dette er et viktig felt å forske på, siden omfanget av mentale helseproblemer og sosiale isolasjon nærmest er på et epidemisk nivå blant unge voksne, skriver Brian A. Primack, som ledet studien i en pressemelding.

Forskerne beskriver det som en «høna eller egget»-situasjon, de vet ikke om det er bruken av sosiale medier som fører til ensomhet eller om ensomme mennesker oftere bruker sosiale medier.

– Det kan være en kombinasjon av begge deler. Men selv om folk var ensomme i utgangspunktet, så virker det ikke som om ensomheten lindres av å være på sosiale medier, skriver medforfatter Elizabeth Miller.

Norsk studie viser motsatt funn

Sammenhengen mellom sosiale medier og opplevd ensomhet er forsket på tidligere, også i Norge.

Petter Bae Brandtzæg, seniorforsker ved SINTEF, undersøkte sammenhengen mellom ensomhet og sosiale medier i perioden 2008 – 2010. Den gang fant han at flertallet av brukerne ikke følte seg ensomme på sosiale medier.

– Tvert imot opplevde de at sosiale medier gjorde det lettere å holde kontakten med folk de allerede hadde kontakt med, som nære venner og familie. Sosiale medier er en lavterskel form for kommunikasjon mellom mennesker, sier Brandtzæg til Forskning.no.

Kulturstrøm

  • Thunberg gir ut bøker i USA

    Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg gir ut to av sine bøker i USA. Én av dem gis ut i november.Penguin Press kunngjorde torsdag at de vil gi ut boken «Huset brenner.

  • Roses for nytt album

    Artisten og låtskriveren Jenny Hval sier til NRK Kulturstripa at hun gruer seg for å framføre musikken live, fordi det var så krevende å spille inn stemmen. Lørdag spiller hun fra albumet «The Practice of Love» under Ultimafestivalen i Oslo. Albumet hylles både i Norge og internasjonalt. Berusende, mener Independent. Terapeutisk, ifølge The Guardian, og en unik stemme i norsk musikkliv, skriver Aftenposten.

    Jenny Hval