NRK Meny
Normal

Sosiale medier kan gjøre deg ensom

Det er en klar sammenheng mellom hvor mye tid du bruker i sosiale medier, og hvor ensom du er. Det viser en stor studie fra University of Pittsburgh.

Sosiale medier

ENSOMT: Personer som bruker mye til på sosiale medier føler seg oftere ensom, viser ny amerikansk forskning.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Målet vårt er å gjøre verden åpnere og mer tilgjengelig. Folk bruker Facebook til å holde kontakten med venner og familie.

Slik beskriver nettverkssiden Facebook seg selv på sine hjemmesider.

Men ifølge amerikanske forskere er det ikke nødvendigvis sånn at personer som bruker mye til på sosiale medier føler seg tettere forbundet med verden.

Forskerne ved Pittsburgh University fant derimot at personer som bruker mer enn to timer om dagen på sider som Facebook, Instagram, Snap Chat og Twitter har dobbelt så høy sannsynlighet for å føle seg ensomme og isolert, enn dem som bruker mindre enn en halvtime, skriver Forskning.no.

Ensomhetsepidemi

Nærmere 1800 amerikanere mellom 19 og 32 år deltok i studien, hvor de svarte på spørsmål om tidsbruk på 11 forskjellige sosiale medier og mental helse.

– Dette er et viktig felt å forske på, siden omfanget av mentale helseproblemer og sosiale isolasjon nærmest er på et epidemisk nivå blant unge voksne, skriver Brian A. Primack, som ledet studien i en pressemelding.

Forskerne beskriver det som en «høna eller egget»-situasjon, de vet ikke om det er bruken av sosiale medier som fører til ensomhet eller om ensomme mennesker oftere bruker sosiale medier.

– Det kan være en kombinasjon av begge deler. Men selv om folk var ensomme i utgangspunktet, så virker det ikke som om ensomheten lindres av å være på sosiale medier, skriver medforfatter Elizabeth Miller.

Norsk studie viser motsatt funn

Sammenhengen mellom sosiale medier og opplevd ensomhet er forsket på tidligere, også i Norge.

Petter Bae Brandtzæg, seniorforsker ved SINTEF, undersøkte sammenhengen mellom ensomhet og sosiale medier i perioden 2008 – 2010. Den gang fant han at flertallet av brukerne ikke følte seg ensomme på sosiale medier.

– Tvert imot opplevde de at sosiale medier gjorde det lettere å holde kontakten med folk de allerede hadde kontakt med, som nære venner og familie. Sosiale medier er en lavterskel form for kommunikasjon mellom mennesker, sier Brandtzæg til Forskning.no.

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3