Normal

Barnebokforfatter fikk Aschehougprisen

Forfatter Bjørn Sortland ble torsdag tildelt Aschehougprisen 2011. Det er første gang Aschehougs pris går til en barne- og ungdomsforfatter.

Aschehougs årlige hagefest gikk av stabelen i dag og blant alle de fremmøtte kjendisene var det forfatter Bjørn Sortland som havnet i sentrum.

Allsidig prisvinner

Sortland har gitt ut bøker i en rekke sjangere og er kanskje mest kjent for spenningsserien om «Kunstdetektivene». Sortlands allsidighet ble trukket frem av hans forlagssjef Sverre Henmo som en av forfatterens store styrker.

– Bjørn behersker alle sjangere på mesterlig vis og jeg er stolt over å ha en av av norsk litteraturs største suksesser i stallen, skrøt Henmo i sin takketale til prisvinneren.

Prisvinneren var adskillig mer ydmyk i sin takketale.

– Jeg gjør dette kort og greit – å få denne prisen har vært stort, gripende og et smil i hverdagen, så den kortfattede vinneren.

Kobler kunst og litteratur

Hans hovedpersoner anvender nesten systematisk kunsten for å tolke sine egne liv: Pubertet, løsrivelse, møte med døden, redselen for å miste synet, uro foran barnefødsler, melankoli ved foreldrenes skilsmisser.

På den måten har forfatterskapet både blitt en inngang til fin bildekunst, og en anerkjennelse av kunstens betydning for livet.»

Bjørn Sortland ble født i Bergen i 1968 og vokste opp på Bømlo. Han debuterte som barnebokforfatter i 1992 med boken «Det er ikkje natta» og har siden skrevet 40 bøker for barn og ungdom. Flere av hans bøker handler om kunst, og han har ofte samarbeidet med kjente bildekunstnere og illustratører, som Lars Elling, Trond Bredesen og Hilde Kramer.

Suksess utenlands

Bøkene hans er solgt til nærmere 20 land, og i 1996 vant han den prestisjetunge Deutscher Jugendliteraturpreis for den tyske oversettelsen av «Raudt, blått og litt gult», sammen med illustratøren Lars Elling. han har også fått en rekke andre litteraturpriser i inn- og utland.

Aschehougprisen er på 100.000 kroner. Prisen har blitt delt ut årlig siden 1972 til norske forfattere som en ærespris som ikke tar hensyn til hvilket forlag forfatterne er tilknyttet.

Kulturstrøm

 • Storbandpris til Shannon Mowday

  Musiker, komponist, arrangør, pedagog og bandleder Shannon Mowday er hedret med Norsk jazzforums Storbandpris 2018. Mowdays entusiasme og lidenskap for musikken er svært inspirerende, og hennes innsats for og samarbeid med storband, spesielt med unge musikere, tilfører miljøet enormt mye, heter det i begrunnelsen.

  Shannon Mowday (t.h)
  Foto: Kari Grete Jacobsen/Østnorsk jazzsenter
 • Nå får også kvinner skrive opera

  For første gang bestiller The Metropolitan Opera i New York nye verk fra kvinnelige komponister. De to komponistene Jeanine Tesori og Missy Mazzoli har begge fått i oppdrag å komponere operaer basert på romaner. – Med dette ønsker vi å sende et sterkt signal om at opera er for alle, sier operaens musikalske leder til The New York Times.

  Met Opera
  Foto: John Minchillo / AP
 • DNA-basert spilleliste på Spotify

  Et samarbeid mellom Spotify og et firma som tilbyr gentester åpner nå for at du kan få skreddersydde spillelister basert på ditt genetiske opphav. En hjemmetest av DNA som viser hvor du stammer fra i verden, vil påvirke hvilken musikk Spotify foreslår for deg, melder Quartzy.

  Hvor kommer du fra?
  Foto: Unspecified, Berit Roald / NTB scanpix

Flere kulturnyheter