NRK Meny
Normal

Barnebokforfatter fikk Aschehougprisen

Forfatter Bjørn Sortland ble torsdag tildelt Aschehougprisen 2011. Det er første gang Aschehougs pris går til en barne- og ungdomsforfatter.

Aschehougs årlige hagefest gikk av stabelen i dag og blant alle de fremmøtte kjendisene var det forfatter Bjørn Sortland som havnet i sentrum.

Allsidig prisvinner

Sortland har gitt ut bøker i en rekke sjangere og er kanskje mest kjent for spenningsserien om «Kunstdetektivene». Sortlands allsidighet ble trukket frem av hans forlagssjef Sverre Henmo som en av forfatterens store styrker.

– Bjørn behersker alle sjangere på mesterlig vis og jeg er stolt over å ha en av av norsk litteraturs største suksesser i stallen, skrøt Henmo i sin takketale til prisvinneren.

Prisvinneren var adskillig mer ydmyk i sin takketale.

– Jeg gjør dette kort og greit – å få denne prisen har vært stort, gripende og et smil i hverdagen, så den kortfattede vinneren.

Kobler kunst og litteratur

Hans hovedpersoner anvender nesten systematisk kunsten for å tolke sine egne liv: Pubertet, løsrivelse, møte med døden, redselen for å miste synet, uro foran barnefødsler, melankoli ved foreldrenes skilsmisser.

På den måten har forfatterskapet både blitt en inngang til fin bildekunst, og en anerkjennelse av kunstens betydning for livet.»

Bjørn Sortland ble født i Bergen i 1968 og vokste opp på Bømlo. Han debuterte som barnebokforfatter i 1992 med boken «Det er ikkje natta» og har siden skrevet 40 bøker for barn og ungdom. Flere av hans bøker handler om kunst, og han har ofte samarbeidet med kjente bildekunstnere og illustratører, som Lars Elling, Trond Bredesen og Hilde Kramer.

Suksess utenlands

Bøkene hans er solgt til nærmere 20 land, og i 1996 vant han den prestisjetunge Deutscher Jugendliteraturpreis for den tyske oversettelsen av «Raudt, blått og litt gult», sammen med illustratøren Lars Elling. han har også fått en rekke andre litteraturpriser i inn- og utland.

Aschehougprisen er på 100.000 kroner. Prisen har blitt delt ut årlig siden 1972 til norske forfattere som en ærespris som ikke tar hensyn til hvilket forlag forfatterne er tilknyttet.

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP