Sorg, smerte og lengsel

Maltrakterte lik, barneprostitusjon og død inngår i Bokprogrammets Siss Viks bokanbefalinger for sommeren.

Bokprogrammets Siss Vik.

Bokprogrammets Siss Vik gir deg henholdsvis en svensk og en irsk bokanbefaling.

Foto: NRK

Døden & Co av Lukas Moodysson

Døden & Co av Lukas Moodysson.

Foto: Oktober forlag

Boktips 1: Døden & Co av Lukas Moodysson

Klar for en mørk leseopplevelse i sommer?

"Det ligger et tynt lag av støv over hele verden, et tynt lag av sorg og smerte og lengsel, et tynt lag av alt vi har opplevd, et tynt støv av alt vi har hatt i hendene, nesten usynlig støv.”

Slik ser virkeligheten ut for hovedpersonen Lucas i Lukas Moodyssons nye roman.

- Denne boka veksler mellom å irritere meg og glede meg veldig. En far dør, og sønnen - en forfatter ved navn Lucas, nesten likt forfatteren, altså - kommer i en dyp krise, forteller Siss Vik til NRK.no.

NETT-TV: Bokprogrammet: Bret Easton Ellis om berømmelse

Ble utestengt

MARILYN MONROE PHOTOS

Marilyn i kjent positur.

Foto: MATTY ZIMMERMAN / AP
Kate Moss.

Kate Moss.

Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP

Lucas surfer på bilder av maltrakterte lik på nettet, fantaserer om Marilyn Monroe og Kate Moss og reiser til Filippinene for å oppsøke en øy der barneprostitusjon er vanlig.

- Han er besatt av død og lidelse, og under ligger et brennende spørsmål: «Hvorfor stengte du meg ute og skiftet låsen i leiligheten din da jeg var 14, pappa?» siterer Vik.

- Selv om temaet slett ikke er nytt, skriver Moodysson annerledes om sorgen. Og selv om enkelte ting irriterer meg, for eksempel lange lister over trivielle ting som dukker opp flere steder, så er her mange små gullklumper, mener programlederen.

Hun nevner blant annet farens utlegninger om at tallet null ikke finnes, partiene om sjakkfilosofi, en snakkende maur og de til tider groteske utslagene av sønnens desperate ensomhet.

- Dette er en bok der jeg skriver mange smilefjes, surefjes og utropstegn i margen på, og som jeg husker flere passasjer nesten ordrett fra, forteller Vik.

SE OGSÅ: Alt om Bokprogrammet

- Besettende lesning

Boktips 2: Orkideens hemmelighet av Lucinda Riley.

Foretrekkes litt mykere toner, kan Vik til egen forbauselse anbefale en typisk «dameroman».

Orkideens hemmelighet av Lucinda Riley.

Orkideens hemmelighet av Lucinda Riley.

Foto: Cappelen Damm

- Jeg fant meg selv sittende i NRK-kantinen med denne romanen uten å kunne rive meg løs og gå ned til pc-en igjen. Om kvelden gledet jeg meg til jeg skulle legge meg og kunne lese videre, forteller Vik.

Riley leses som research til en Bokprogrammet-episode under arbeid.

- Denne typen bøker har jeg tidligere skydd i bokhandlene. Jeg leser for å lære noe, ikke for å slappe av, sier hun.

Pianist møter arving

Opplegget er typisk for genren, ifølge programlederen. En vakker engelsk pianistinne bærer på en stor og grusom sorg. Så møter hun arvingen til et forfallent gods, der hennes bestefar jobbet som gartner for sjeldne planter.

Det dukker opp en dagbok i rivingen av bestefarens drivhus, som setter alt Julia vet om seg selv på hodet. Vi veksler mellom flere tidsplan - nåtid og tiden rundt andre verdenskrig - og reiser både til Sør-Frankrike og Thailand.

- Språket er ikke akkurat nyskapende, men det som imponerer meg, er forfatterens evne til å holde på kortene og ta oss med inn i lag på lag på lag med hemmeligheter som sakte utfoldes. Selv om man aner hvordan det skal gå, er man nødt til å lese videre.

- Dette er typisk sommerlesning og god å ty til når regnet øser ned utenfor hytta, forteller Vik til NRK.no.

Kulturstrøm

 • All makt tas av lufta

  Satireprogrammet All makt på NRK P2 tas av lufta etter kun ti episoder, melder Medier24. Programmet er et samarbeid mellom Rubicon og NRK, og vil ikke gå videre i sin nåværende form. Politisk ekspert og satiriker Eirik Bergesen var programleder.

  Programleder for All makt Eirik Bergesen (t.h.) med Abid Raja (t.v.)
  Foto: NRK
 • Treffer mer enn bare lattermuskler

  «Henrik Uber alles» er komiker Henrik Thodesens nye tv-serie, der han har idé, manus og hovedrolle. Serien begynner litt tamt, men tar seg opp, og gir et litt annerledes tilskudd til den norske komiseriefaunaen. Det mener NRKs anmelder Sigurd Vik. Basert på episode 1–4 gir han serien terningkast 4.

  Henrik Thodesen fra serien «Henrik uber alles»
  Foto: TV 3, Viaplay
 • Haute couture med ytringer

  Denne uka viser motehusene viser sine haute couture-kolleksjoner i Paris. Den nederlandske duoen Victor og Rolf vakte oppsikt med sine gigantiske tyllkjoler påsydd store ytringer som «No», «I want a better world» og «No photos, please». Ifølge motemagasinet W er moteduoens klær kjent for å være meme-vennlige, og i så måte svikter de ikke i år.

  En Victor & Rolf tyllkjole påført teksten Less is more
  Foto: Francois Guillot / AFP