NRK Meny
Normal

Sorg, smerte og lengsel

Maltrakterte lik, barneprostitusjon og død inngår i Bokprogrammets Siss Viks bokanbefalinger for sommeren.

Bokprogrammets Siss Vik.

Bokprogrammets Siss Vik gir deg henholdsvis en svensk og en irsk bokanbefaling.

Foto: NRK

Døden & Co av Lukas Moodysson

Døden & Co av Lukas Moodysson.

Foto: Oktober forlag

Boktips 1: Døden & Co av Lukas Moodysson

Klar for en mørk leseopplevelse i sommer?

"Det ligger et tynt lag av støv over hele verden, et tynt lag av sorg og smerte og lengsel, et tynt lag av alt vi har opplevd, et tynt støv av alt vi har hatt i hendene, nesten usynlig støv.”

Slik ser virkeligheten ut for hovedpersonen Lucas i Lukas Moodyssons nye roman.

- Denne boka veksler mellom å irritere meg og glede meg veldig. En far dør, og sønnen - en forfatter ved navn Lucas, nesten likt forfatteren, altså - kommer i en dyp krise, forteller Siss Vik til NRK.no.

NETT-TV: Bokprogrammet: Bret Easton Ellis om berømmelse

Ble utestengt

MARILYN MONROE PHOTOS

Marilyn i kjent positur.

Foto: MATTY ZIMMERMAN / AP
Kate Moss.

Kate Moss.

Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP

Lucas surfer på bilder av maltrakterte lik på nettet, fantaserer om Marilyn Monroe og Kate Moss og reiser til Filippinene for å oppsøke en øy der barneprostitusjon er vanlig.

- Han er besatt av død og lidelse, og under ligger et brennende spørsmål: «Hvorfor stengte du meg ute og skiftet låsen i leiligheten din da jeg var 14, pappa?» siterer Vik.

- Selv om temaet slett ikke er nytt, skriver Moodysson annerledes om sorgen. Og selv om enkelte ting irriterer meg, for eksempel lange lister over trivielle ting som dukker opp flere steder, så er her mange små gullklumper, mener programlederen.

Hun nevner blant annet farens utlegninger om at tallet null ikke finnes, partiene om sjakkfilosofi, en snakkende maur og de til tider groteske utslagene av sønnens desperate ensomhet.

- Dette er en bok der jeg skriver mange smilefjes, surefjes og utropstegn i margen på, og som jeg husker flere passasjer nesten ordrett fra, forteller Vik.

SE OGSÅ: Alt om Bokprogrammet

- Besettende lesning

Boktips 2: Orkideens hemmelighet av Lucinda Riley.

Foretrekkes litt mykere toner, kan Vik til egen forbauselse anbefale en typisk «dameroman».

Orkideens hemmelighet av Lucinda Riley.

Orkideens hemmelighet av Lucinda Riley.

Foto: Cappelen Damm

- Jeg fant meg selv sittende i NRK-kantinen med denne romanen uten å kunne rive meg løs og gå ned til pc-en igjen. Om kvelden gledet jeg meg til jeg skulle legge meg og kunne lese videre, forteller Vik.

Riley leses som research til en Bokprogrammet-episode under arbeid.

- Denne typen bøker har jeg tidligere skydd i bokhandlene. Jeg leser for å lære noe, ikke for å slappe av, sier hun.

Pianist møter arving

Opplegget er typisk for genren, ifølge programlederen. En vakker engelsk pianistinne bærer på en stor og grusom sorg. Så møter hun arvingen til et forfallent gods, der hennes bestefar jobbet som gartner for sjeldne planter.

Det dukker opp en dagbok i rivingen av bestefarens drivhus, som setter alt Julia vet om seg selv på hodet. Vi veksler mellom flere tidsplan - nåtid og tiden rundt andre verdenskrig - og reiser både til Sør-Frankrike og Thailand.

- Språket er ikke akkurat nyskapende, men det som imponerer meg, er forfatterens evne til å holde på kortene og ta oss med inn i lag på lag på lag med hemmeligheter som sakte utfoldes. Selv om man aner hvordan det skal gå, er man nødt til å lese videre.

- Dette er typisk sommerlesning og god å ty til når regnet øser ned utenfor hytta, forteller Vik til NRK.no.

Kulturstrøm

 • Utseld Guns N' Roses-konsert

  Torsdag spelar Guns N' Roses comeback-konsert for eit utseld Valle Hovin, skriv NTB. Etter mange år med uvenskap og trøbbel, har det famøse bandet funne saman igjen. I 2012 var gitarist Slash gjest hos NRKs Ole Torp. Då var han ikkje så gira på å snakke om fortida:

  Gitarist Slash var torsdag gjest i Aktuelt hos Ole Torp. Se hele intervjuet her.
 • Står Cardi B for årets video?

  MTV har presentert lista over dei nominerte til årets musikkvideo-prisutdeling, ifølgje Paper magazine. Rapstjerna Cardi B og ekteparet Beyoncé/Jay-Z (The Carters) leiar med flest nominasjonar. I kategorien årets video er følgjande nominert: Cardi B, Camila Cabello, Bruno Mars, Ariana Grande, The Carters, Childish Gambino og Drake. Les om kvifor Childish Gambinos musikkvideo skaka verda tidlegare i år.

  Cardi B
  Foto: Evan Agostini / AP
 • Framførte Bowie-låt for første gong

  Maria Schneider, hovudartist på Molde jazzfestival, spelte ein David Bowie-låt då ho opna festivalen i går, skriv VG. «Sue (Or in a Season of Crime)» var med på plata «Blackstar» som kom ut to dagar før Bowie døydde i 2016. Schneider medverka som komponist til plata. Låten har aldri blitt framført live før. Jazzmusikaren har tidlegare vunne fem Grammy-prisar.

  Maria Schneider. Moldejazz 2018
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK