Sørafrikanske boktips

Forfatter og journalist Olav André Manum har leilighet i Sør-Afrika, der han oppholder seg store deler av året. Her er hans lesetips til deg som vil lese skjønnlitterære bøker skrevet av svarte sør-afrikanere.

Fra bokmessa i Cape Town

Fra bokmessen i Cape Town i fjor.

Foto: Ole Jan Larsen / NRK

Welcome to our Hillbrow
Phaswane Mpe
(University of Natal Press)

Storbyroman/novellesamling lagt til den multikulturelle og kriminelt belastede bydelen Hillbrow i Johannesburg. Afrikanske myter religiøse forestillinger er med på å påvirke folks liv, selv i storbyen.

Jeg har sett mørkets hjerte
K. Sello Duiker
(Solum forlag, oversatt av Christian Kjelstrup)

Duikers debutroman. En fortelling om gatebarn i Cape Town. Virkeligheten etter apartheid sett med de aller svakestes øyne.

Room 207
Kgebetli Moele
(Kwela Books)

Kunstnerdrømmen lever blant en gjeng studenter som deler rom i en kondemnert gård i Johannesburg. Hans andre roman heter Book of the Dead og handler om aids og moralsk forfall.

After Tears
Niq Mhlongo
(Kwela Books)

Mhlongos andre roman. Denne er lagt til Soweto og forteller om forventningspress og skurkestreker for at tidligere fattige sørafrikanere skal kunne ta steget over i middelklassen. Hva slags verdier bygger det nye Sør-Afrika på?

Black Diamond
Zakes Mda
(Penguin Africa)

Komedie om den nye svarte middelklassen og kriminalitet i dagens Johannesburg. Underholdende, men kanskje en lettvekter i forhold til hans andre bøker, spesielt The Madonna of Excelsior og Heart of Redness, som begge er kommet på Oxford.

Buckingham Palace, District Six
Richard Rive
David Phillips

En ekte sørafrikansk klassiker. Boken forteller om et fattigkvarter i Cape Town. Beboerne er fattige, men etnisk blandet og lever i harmoni. De skal derfor kastes ut. De undergraver apartheid. En av de første romanene som identifiserte apartheid med nazisme. Storartet.

When a man cries
Siphiwo Mahala
(University of KwaZuluNatal Press)

En roman som drøfter mannsrollen, menns makt og hjelpeløshet i townshippet.

A Man who is not a man
Thando Mgqolozana
(University of KwaZuluNatal Press)

Ble kåret av avisen Mail and Guradian til den viktigste romanen i 2009 i Sør-Afrika. Det er kanskje å overdrive, men en meget interessant bok om Xhosaens overgangsritualer, mannsrollen og utstøtelsesmekanismer. Igjen en drøftelse av verdigrunnlaget i landet.

Triomf
Marlene van Niekerk
(Jonathan Ball Publishers)

En svart, svart komedie om den hvite arbeiderklassefamilien med en dyster hemmelighet. Et satirisk blikk på kulturen det hvite mindretallsregimet hevdet den bygget apartheidstaten på. Ifølge van Niekerk preges den av alkoholisme, vold og innavl. Utrolig nok en morsom bok. Hennes andre roman Agaat handler om maktspillet mellom en døende hvit kvinne og hennes fargete hushjelp, og dermed om det nye Sør-afrika…

Bitter Fruit
Achmat Dangor
(Kwela)

Hva skjer når en tidligere apartheidmotstander og politisk aktivist møter sin torturist i det nye Sør-Afrika hvor forsoningstanken setter dagens orden? Spennende roman om regnbuenasjonens omkostninger.

Ancient Rites
Diale Tlholwe
(Kwela)

Underholdende kriminalroman fra landsbygda i Sør-Afrika, om lojalitet og tradisjoner som kompliserer dagens moderne virkelighet, som kanskje ikke er så moderne. Tlholwes debut.

A Place called Vaatmar
A.H.M. Scholtz
(Kwela)

Historien om et settlement og den rike kulturen som utvikler seg der. Beboerne er ”coloureds” og representerer et rikt sammensatt utvalg av mennesker. Sammen bygger de en kultur. En vakker bok, full av uskyld. Forfatteren var 72 da han debuterte. Han har senere skrevet enda en bok som ennå ikke er oversatt til engelsk.

Shadow Game
Michael Power
(Penguin Classics)

En av svært få fortellinger i sørafrikansk litteratur som forteller om et kjærlighetsforhold mellom en svart og en hvit mann under apartheid. Et umulig stykke kjærlighet. Tidvis ganske kraftig kost.

To every birth its blood
Mongane Wally Serote
(Picador Africa)

Nok en klassiker. Dette er en motstandsroman fra townshippet Alexandra. Serote er mest kjent for sine dikt og bruker språket til å komme under huden på karakterene sine. Han lykkes. Hans andre roman heter: Scatter the Ashes and go.

In corner B
Es’kia Mphalele
(Penguin Classics)

Nok en klassiker. Denne gangen en novellesamling fra den første gullalderen for svart sørafrikansk litteratur, Johannesburg på 1950-tallet. Sterke noveller om svarte afrikaneres liv under apartheid. Mphahleles selvbiografi Down Second Avenue er en klassiker i all oppvekstlitteratur.

Fools and other Stories
Njabulo Ndebele
(Picador Africa)

Også en klassiker. Ndebele er en av de første til å ta et oppgjør med motstandslitteraturen og mener at det vanlige dagliglivet må drøftes i litteraturen. Han krever en tilbakevending til det ”ordinære.” Med Fools viser han at det ikke behøver å være kjedelig av den grunn. Han har også skrevet en roman om forholdene kvinner lever under i det mannsdominerte landet: The Cry of Winnie Mandela.

Kulturstrøm

  • Pris til Hamar-fotograf

    Hamar-fotograf Arnfinn Johnsen er kåret til «Årets fotograf» i Oslo Fotograflaugs laugskonkurranse. Han har vunnet prisen innen klassen for klassiske portretter, og premien er et kamera i helstøpt bronse, melder Hamar Arbeiderblad. Flere av hans fotografier av idrettsstjerner er utstilt i Vikingskipet i Hamar og Norges Olympiske Museum i Lillehammer.

    Senja- og Hamar-fotografen Arnfinn Johnsen
    Foto: Arild Moe / NRK