NRK Meny
Normal

Sør-Afrika og Norge svinger sammen

Møt saksofonist Shannon Mowday, trompeter Arne Hiorth og deres unike prosjekt - North Sea Big Band.

Shannon Mowday, jazzmusiker fra Sør-Afrika
Foto: Erling Wicklund / NRK

Arne Hiorth
Foto: presse

Proffer og unge talenter i samspill, på tvers av generasjoner, geografi og kulturer. Lederen for jazzvokalstudiet ved Norges Musikkhøgskole, Guro Gravem Johansen - i dialog med den unge sørafrikanske vokalisten Watiq Hossein. I trombonegruppa Kristoffer Kompen fra Norge, Graham Beyer fra Sør-Afrika og Avi Lebovich fra Israel. Og i trompetrekka Frank Brodahl og Kristoffer Eikrem med studenter fra Århus i Danmark...

Shannon + Arne

Den sørafrikanske saxegruppa ledes av Shannon Mowday, som også er en dynamisk instruktør og har skrevet musikk spesielt for anledningen. Det samme gjelder trompeteren Arne Hiorth, primus motor i prosjektet siden starten for tre år siden.

Rollemodell

Shannon innleder nå et toårig studieopphold i Norge. Det betyr ikke at hun forlater hjemlandet, som så mange andre sørafrikanske musikere har gjort. Hun vil derimot bli en rollemodell for unge musikere og vise at det går an å bygge en internasjonal karriere som jazzmusiker, bosatt i det motsetningsfylte landet.

North Sea Big Band - live i Sør-Afrika
Foto: presse
 • JAZZ JORDA RUNDT
 • North Sea Big Band – live på Grahamstown Jazzfestival i Sør-Afrika.
 • P2 og NRK Jazz lørdag 24/10 kl 22.05
 • Hør fra konserten!


Kulturstrøm

 • 1,3 milliarder falske kontoer

  Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

 • Mari Boine på Stupetårnet

  Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

  Mari Boine på Varangerfestivalen
  Foto: Knut-Sverre Horn / NRK