Hopp til innhold

Sophie Elise er kåret til årets Gullbarbie

Press deler ut versting-prisen årets Gullbarbie hvert år. I år er det blogger og influencer Sophie Elise AS de mener er den aktøren som er best på å få ungdom til å føle seg verst.

Reklame på Instagram for EF Norge sin språkreise til Hawaii.

Sophie Elise er kåret til årets Gullbarbie. Dette er EF Norge sin reklame for språkreise til Hawaii på Sophie Elise Isachsen sin Instagramprofil.

Bildene fra stranden brukte Sophie Elise i en reklame for EF språkreiser. Influenceren er blitt nominert til årets Gullbarbie flere ganger, men dette er første gang hun «vinner».

Gullbarbie er en kampanjepris som ble startet av ungdomsorganisasjonen «Press». Prisen går til den medie- og reklameaktøren som bruker ensidige skjønnhetsidealer, gamle kjønnsroller og unødvendig seksualisering for å selge deg noe.

Leder i organisasjonen Press - Redd Barna Ungdom, Lea Mariero.

Leder i organisasjonen Press – Redd Barna Ungdom, Lea Mariero.

Foto: Press

– Vi tar dette som et tydelig signal fra barn og unge om at det er på tide at en millionbedrift som Sophie Elise AS, er nødt til å ta en større ansvar. Men også at den påvirkningskraften betyr noe, sier leder i organisasjonen Press – Redd Barna Ungdom, Lea Mariero.

19.632 har stemt på kandidatene, og Sophie Elise AS lå langt foran med over 14.000 av stemmene.

NRK har vært i kontakt med Sophie Elise, som sier hun ikke ønsker å uttale seg til oss om saken.

Kan ha motsatt effekt

Dag Inge Fjeld har lang erfaring med markedsføring. Nå underviser han i reklame og visuell kommunikasjon ved Høgskolen Kristiania. Han sier at å vinne en slik pris også kan ha motsatt effekt.

Han mener at dersom bedriften Sophie Elise får Gullbarbien har hun ingenting å tape på det. Da får hun masse ståhei rundt seg, og mye oppmerksomhet i nyhetsbildet. Og det kan være til hennes fordel.

– Hun er en som promoterer kosmetikk og ting i grenseland, og jeg tror ikke de aktørene føler at gullbarbie-stempelet er feil for dem – tvert imot.

– Jeg tenker at hennes annonsører tenker «jo mer ståhei, jo bedre er det» og dermed mener hun ikke har noe å tape, fordi det er som forventet, sier han.

Dag Inge Fjeld

Dag Inge Fjeld har lang erfaring med markedsføring. Han sier at å vinne Gullbarbie kan for noen ha motsatt effekt.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

– Burde man ikke hatt en slik årlig versting-pris?

– Det blir feil uansett. Hvis man unngår å prate om det, så er det feil. Men prater man mye om det, blir det fascinerende, sier han.

Selv om en pris som Gullbarbien kan skape mer oppmerksomhet, mener leder i Press Lea Marieo at man ikke skal unngå å kritisere bare fordi det skaper mer oppmerksomhet.

– Vi synes det er en viktig kampanje, men er fullt klar over konsekvensen og oppmerksomheten vinneren kan få.

– Men når Sophie Elise AS vinner, gir det også et mer nyansert bilde av hva en influenser er, og hvor mye mange tjener på slik markedsføring. Når hun får Gullbarbien setter det søkelys på bransjen, og hvor mye penger som ligger i denne bransjen.

Tre nominerte

Sophie Elise

Slik reklamerte EF Norge for språkreise til Hawaii. Her med et bilde av Sophie Elise Isachsen.

Foto: Skjermdump / Instagram

Sammen med Sophie Elise Isachsen var også klesmerket Brandy Melville og sosiale medier-appen TikTok nominert i år.

– Det vi ser er at disse tre kandidatene utpeker seg med at de bruker spesielt markedsføring for å tjene penger på barn og unges psykiske helse, legger Mariero til.

Alle disse kandidatene er retter seg negativt mot barn og unge, og hun mener de gjør det på hver sin måte.

– TikTok har vi sett har vokst enormt de siste årene. De bruker blant annet reklame på appene sine, som spill hvor du skal leke plastisk kirurg.

– Brandy Melville selger konseptet «One size fits all» – men i realiteten så tilsvarer størrelsene deres et ganske smalt spekter av kropp i samfunnet vårt.

– Også har vi Sophie Elise AS, som har ganske mye reklame på sine sosiale medier-plattformer. Mye spiller på kropp og sex for å selge produkter til barn og unge.

Dette er ellevte gang prisen deles ut. Blogg.no ble kåret til årets Gullbarbie i 2020.

Mener det er et personangrep

Søndag publiserte Sophie Elise en video med tittelen «Min side av saken» på sin egen Youtube-plattform, hvor hun blant annet tok opp Gullbarbie-nominasjonen.

– Det er så tabu. Å være sexy, å være seksuell. Å spille på de tingene, å ikke spille på de tingene. Å være en liten hore. Og fordi jeg har operert meg, så er ikke de tingene ok. Og jeg tviler på at de hadde vært ok uansett, fordi gud fuckings forby at man er litt seksuell.

Videoen er sett over 30.000 ganger.

Sophie Elise har også tidligere uttalt til VG at hun mener det er et personangrep. Hun har kritisert Gullbarbie for å sette henne i en «slik offentlig gapestokk».

Kulturstrøm

 • Ny «Euphoria»-sesong spilles inn på nyåret

  Etter måneder med spekulasjoner er det endelig bestemt at det blir en ny sesong av braksuksessen «Euphoria», skriver NTB.

  Ungdomsserien har blitt en av verdens mest populære TV-serier de siste årene. Det er tre år siden forrige sesong ble lansert.

  Nå skriver Hollywood Reporter produksjonen av en ny sesong går i gang i januar 2025.

 • Kevin Costners western-oppfølger er trukket fra kino

  Filmen «Horizon: An American Saga-Chapter 2» skulle på kinolerretet i august, men slik blir det ikke.

  En talsperson for New Line Cinema sier til nyhetsbyrået AP og New York Times at oppfølgerfilmen ikke har premiere den 16. august likevel fordi man ønsker at publikum skal få større mulighet til å oppdage den første delen av «Horizon» i uken som kommer.

  Den første delen av filmen hadde premiere i slutten av juni og landet kun på en tredjeplass på kinolista i USA etter åpningen.

  Det kvalifiserte til betegnelsen flopp.

  Filmserien har hatt en prislapp på svimlende én milliard kroner. Over 400 millioner av disse har regissør og hovedskuespiller i filmen, Kevin Costner bladd opp fra egen lomme.

  Costner har ikke selv uttalt seg om utsettelsen av oppfølgeren.

  Hovedrolleinnehaver Kevin Costner har også skrevet, produsert og regissert «Horizon: An American Saga - Chapter 1».
  Foto: © 2024 Territory Pictures