Hopp til innhold

Sony-hackingens kjendisavsløringer

Denzel Washington, Jennifer Lawrence og president Obama får alle gjennomgå på mail sendt mellom ansatte i Sony. Nå er det blitt offisielt sladder. Her er noen av avsløringene etter Sony-hackingen.

The Equalizer

BURDE IKKE VÆRT BRUKT: Fordi kinopublikum generelt er rasister burde man ikke bruke afroamerikanere i hovedroller, ifølge en mailutveksling mellom Sony-ansatte. Her Denzel Washington i The Equalizer.

Foto: United International Pictures

Thomas Spence

REDAKSJONELLE VALG: Enhver redaksjon gjør sine valg. Det er ikke noe hindre at informasjonen er skaffet på ulovlig eller uetisk vis, sier Thomas Spence i Norsk Journalistlag.

Foto: Morten Brakestad

Det siste som har lekket ut er en mailsamtale mellom to høyt ansatte i Sony som skriver at Denzel Washington, som to ganger har vunnet en Oscar, ikke apellerer til kinopublikummet utenlands fordi han er svart.

Avlyste filmpremiere

Aviser verden over kaller det rasistisk. At man ikke bør ha private konvensjoner på jobbmail har Sonys ansatte muligens lært etter hackingen mot selskapet i november.

Da sikret hackere seg både digitale filmkopier, upubliserte filmmanus og sensitive helse- og personaldata om Sonys ansatte i et av de mest omfattende datainbruddene noensinne.

I tillegg til å ha avlyst den kommende premieren av filmen «The Interview» på grunn av terrortrusler fra hackerne, bøyer nå Sonys ansatte sine hoder i skam på grunn av mailsladderen mellom ansatte, nå offentlig eie på grunn av pressens videreformidling av informasjon etter hackerskandalen.

Stjålet materiale

En mengde private mailkonversasjoner er lekket og mange er kritiske til medier som publiserer dette.

New York Times sine reportere får ikke engang lov til å åpne de hackede mailene, med begrunnelse i at det er stjålet materiale, ifølge Huffingtonpost. Andre aviser har ingen betenkeligheter med å publisere det som er kommet frem.

Cate Blanchett

ENKLERE JOBB EN MENN: Cate Blanchett har det enkelt, ifølge Sonys ansatte.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

– At informasjon er fremskaffet på ulovlig eller uetisk vis er ikke noe generelt hindre for at media ikke skal viderebringe det, sier leder av Norsk Journalistlag, Thomas Spence.

Han sier det finnes tusenvis av saker hvor en varsler har brutt både lojalitet i egen bedrift, taushetsplikt eller andre bestemmelser for å få frem saker av viktig, samfunnsmessig betydning.

Jennnifer Lawrence

LETTERE LØNNINGSPOSE: Skuespiller Jennifer Lawrence får dårligere betalt enn sine mannlige medskuespillere, ifølge avsløringer på mail.

Foto: Murray Close / Ap

Saftig sladder

Det er ennå ikke kommet frem nøyaktig hvordan hackerne klarte å komme seg gjennom Sonys sikkerhetsmurer og stjele så enorme mengder data, når det skjedde og hvem som sto bak, men kravet fra hackerne var å stoppe filmen «The Interview», og det har de nå klart.

Det er ingen tvil om at materiale hackere har fått tak i fra Sony inneholder saftig sladder og er gode oppslag for mange aviser over hele verden.

I mailkonversasjoner mellom høyt oppsatte ansatte i Sony blir verdensberømte skuespillere diskutert og disset over en lav sko.

– Enhver redaktør må ta sine redaksjonelle valg om hvor vesentlig slikt er å publisere, sier Spence.

NRK har gått gjennom det som har kommet frem så langt og mye av det er av så privat karakter at vi anser det som uvesentlig å viderebringe. Av relevante avsløringer er dette verdt å nevne:

  • – Kinopublikum er rasister

Denzel Washington beskrives som «en av de beste skuespillerne i sin generasjon», men samtidig skriver en ikke navngitt overordnet i Sony: Jeg tror at det internasjonale kinopublikum er rasister. Generelt blir ikke filmer med afroamerikanske skuespillere i hovedrollen bra besøkt i utlandet, ifølge britiske The Independent.

  • Jennifer Lawrence får dårligere betalt

Hackere avslørte at Jennifer Lawrence får mindre lønn enn både Christian Bale, Bradley Cooper og Jeremy Renner, til tross for Lawrence stadig voksende popularitet.

  • – Kvinnelige skuespillere har det enkelt

I en av e-postene som er blitt lekket omtaler Sorkin skuespillerprestasjonene til Cate Blanchett. Manusforfatteren og produsenten mener Blanchett gjorde en strålende innsats i filmen Blue Jasmine, men at det ikke kan sammenlignes med vanskelighetsgraden som de fem nominerte mennene i kategorien «beste skuespiller» sto overfor.

  • Sony-ansatte blir beskyldt for rasisme

I en mailutveksling mellom ansatte i Sony der det spøkes med at president Obama antakeligvis foretrekker filmer av eller der afroamerikanske skuespillere er med, ifølge Buzzfeed News.​

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober