Hopp til innhold

Nå blir livet hennes dramaserie

Alt hun tok i ble til gull. Nå er en storslagen tv-serie om Sonja Henies liv under planlegging av NRK.

Tone Rønning

Tone Rønning

Sonja Henie under OL St.Moritz i 1928.

Sonja Henies liv var som skapt for en dramaserie.

Foto: Scanpix/ Arkiv / SCANPIX
Skuespiller og forfatter Anna Bache-Wiig

Skuespiller og forfatter Anna Bache-Wiig skriver på en dramaserie om Sonja Henie.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Sonja Henie

1945: Sonja Henie kom hjem til Norge etter å ha oppholdt seg i USA under det meste av 2. verdenskrig.

Foto: Scanpix / SCANPIX
Madonna.

Sonja Henie var datidens Madonna.

Foto: SASCHA SCHUERMANN / AFP

– Sonja Henie er en spennende karakter med en sterk vilje, hennes liv har mange kapitler og er fylt med så mye dramatikk at det har potensial til å bli en god og stor satsning, sier prosjektsjef for drama og kultur i Eksternredaksjonen, Tone Rønning.

Sonja Henies liv var et eventyr. Hun var verdens ubestridte isprinsesse fra hun vant sitt første skøytegull som 14-åring, til hun avsluttet sin amatørkarriere og erobret Hollywood på en måte man ikke har sett maken til hverken før eller siden.

– Selv om hun ble født for hundre år siden er hennes historie relevant for publikum i dag, spesielt for den oppvoksende idolgenerasjonen og en rekke av ambisiøse foreldre.

Sonja Henies far var en pioner. Han fulgte henne som trener og manager i en tid idretten var lite organisert. Som team var de banebrytende, de profesjonaliserte det å trene.

– Tematikken har på ingen måter gått av moten, sier Rønning, som legger til at hun håper NRK får mulighet til å få dramaet produsert i løpet av de nærmeste årene.

– En fantastisk historie

– Vi trenger en dramaserie om Sonja Henies liv, det er en fantastisk historie, sier Anna Bache-Wiig som skriver manus til en den nye tv-serien.

Bache-Wiigs farmor vokste opp et steinkast fra Henie på Skillebekk i Oslo, og herfra har manusskriveren fått viktige input.

– Farmor var veldig fasinert, og ikke så rent lite misunnelig på Sonja Henie under oppveksten. Dette var en tid kvinner ikke gjorde sånt. De drev ikke med idrett og ble ihvertfall ikke berømte, aldeles ikke i Hollywood! Og de ble slettes ikke økonomisk uavhengig av en mann!

Alt dette - og mere til - gjorde Sonja Henie. Hun var verdens største idrettsstjerne, Hollywoods best betalte skuespiller i sin tid, og en av Norges største internasjonale stjerner gjennom tidene.

Den tids Madonna

I tillegg til en suksessfull idrettskarriere gjorde Henie det stort innen showbiz. Hun ble filmstjerne i Hollywood, og hun reiste rundt på flere kontinenter med sine isshow.

– Å lage show på is er en direkte arv etter henne. Det ble hun forferdelig rik av, sier Bache-Wiig.

For den blonde skøyteprinsessen var ikke bare søt og flink til å danse på isen. Hun hadde et enormt forretningstalent, og var veldig flink til å gjøre penger av det hun foretok seg. At en kvinne gjorde det på denne tiden var veldig uvanlig.

– Hun tjente ikke bare penger, men enorme mengder av det. Hun var den tids Madonna. Hun hadde et talent for å være i rampelyset, og var like mye artist som idrettsutøver. Hun klarte hele tiden å finne nye prosjekter og ble en pioner på alt hun foretok seg. Hun var en enormt moderne kvinne, som få ligner også i dag.

Ingen nazi-sympatisør

Sonja Henie var veldig populær i Tyskland under krigen, og Hitler var begeistret for den unge stjerna. I 1936 ble den fjerde vinter-olympiaden arrangert i Garmisch-Partenkirchen. Adolf Hitler var en begeistret tilskuer da Henie vant suverent. Hun gjorde Hitlerhilsen med høyre arm utstrakt, i motsetning til 16 år gamle Laila Schou Nilsen, som vant bronse i alpint, men nektet å gjøre Hitlerhilsen.

– Dette var veldig uklokt, men det var i 1936, og mange visste ikke hva Hitler var kapabel til å gjøre. I uken før hadde hun møtt ham, men dette var nok ingen politisk handling fra henne, mer naivt og klønete.

Video En ung Sonja Henie på isen

En ung Sonja Henie på isen

Anna Bache-Wiig har skrevet på manus i snart tre år og ikke funnet noen holdepunkter for at Henie sympatiserte med nazismen.

– Hun var nok ikke så veldig opptatt av politikk. Om hun var opptatt av noe, var det seg selv og sitt eget prosjekt. Hun befant seg i USA under krigen, og den var nok litt fjern for henne. Hun tok noen dumme valg, og valgte litt sent å støtte opp om Little Norway.

Mot slutten av krigen tok hun stiling mot Hitler, og forsøkte med flere opptredener og donasjoner å vise sin støtte til de allierte styrkene. Mange mente det var for sent, og ryktene om at hun skulle ha såret Norge såret henne dypt.

– Myten om at hun sympatiserte med nazistene har blitt heftende med henne, det er synd for det kommer i veien for en stor idrettskvinne og pioner.

Materialet kommer på sølvfat

Wenche Foss - 90 år

Wenche Foss har bidratt til å fortelle historien om Sonja Henies liv.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Regissør Anne Sewitsky

Anne Sewitsky lager film om Sonja Henies liv.

Foto: Line Ramstad/ SF Norge & Cinenord Kidstory

Det er skrevet mange biografier om Sonja Henie. Under researchfasen har manusforfatter, i tillegg til å lese disse, intervjuet tidsvitner. Blant andre Wenche Foss, som hadde et landssted ikke langt fra Henie på Landøya i Oslo.

– Hun var ei dame som gjorde inntrykk på alle som møtte henne. Ikke bare i kraft av sin berømmelse, men også som person. I tillegg skal man jo dikte litt også, det er ikke alt man finner i hyllene.

– Først har jeg tatt rede på mest mulig. Så har jeg sortert materialet, tatt noen kunstneriske valg, og selvsagt diktet litt. Men, mye kommer på et sølvfat. Sonjas virkelige liv inneholder så mye dramatikk at utfordringene heller har vært å velge bort enn å legge til. Uansett tror jeg publikum har mye å glede seg til.

Og hovedrollen går til...

– Hvem er din drømmekandidat til å spille Sonja Henie?

– Jeg vil ikke røpe noen drømmekandidat for hovedrollen, men vi har gjort oss noen tanker om henne. Så mye kan jeg si, at den dama som får gjøre Sonja er heldig. Rollen er en julepresang for en skuespiller, og ulik noen annen kvinnerolle vi har sett i norsk film eller tv før.

Anna Bache-Wiig Får penger fra Norsk Filminstitutt og NRK for å skrive manuset om Henies liv.

Også film

I 2012 ville Sonja Henie fylt 100 år. Og dama er i skuddet. For mens NRKs eksternredaksjon jobber med manuset til en tv-serie, lager Anne Sewitsky storfilm om isdronningen, ifølge VG.

Når vi kan se dramaserien om Sonja Henies liv på tv, er ikke klart riktig ennå.

– Vi har jobbet med tanken på å begynne å filme i 2013, men mye skal på plass før vi er i mål. Vi har NRK i ryggen og skal hente inn finansiering også fra andre steder. Det er en veldig stor og ambisiøs affære. Jeg kan ikke svare mer nøyaktig enn det.

Video 4862b82b-8f43-49cb-9322-41525afbbbe7.jpg

VIDEO: Sonja Henies liv kan bli tv-serie. Se Dagsrevyens reportasje. Reporter Eirik Berg.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.