Hopp til innhold

Sonic Youth-legende satser på norsk Mayhem-bok

Sonic Youth-gitarist Thurston Moore (58) fikk hasteoversatt den norske Mayhem-boka «Dødsarkiv» til engelsk – først og fremst for å kunne lese den selv.

 Jørn "Necrobutcher" Stubberud og Thurston Moore

KLARE FOR ROCKHEIM: Jørn 'Necrobutcher' Stubberud (t.v.) og Thurston Moore inviterer til bokbad i Trondheim 18. august.

Foto: Nazneen Khan-Østrem

Thurston Moore

KOMMER TIL PSTEREO: I 2008, tre år før bandet ble oppløst, opptrådte Sonic Youth på Øya-festivalen. Nå er Moore klar for Pstereo.

Foto: Kim Erlandsen / NRK P3

18. august stiller Moore til bokbad på Rockheim sammen med Mayhem-originalmedlem Jørn «Necrobutcher» Stubberud. Anledningen er sistnevntes «Dødsarkiv. Mayhem 1984-1994», som førstnevnte utga på sitt eget forlag i sommer som «The Death Archives».

Boken, som er skrevet av Mayhem-bassisten, forteller om de ti første årene til et av Norges mest myteomspunne band.

– Det var en veldig egoistisk greie. Jeg ville lese boka selv, så jeg måtte få den oversatt, sier Moore.

Jobben skal ha gått unna så blekket sprutet.

– Da jeg kontaktet de norske utgiverne, var de sporenstreks med på notene. Det kan fort ta et par år å få et sånt verk ferdig – vi brukte skarve seks måneder. Jeg skrev etterordet før jeg skjønte et kvidder av manus, sier Moore.

Band fra undergrunnen

Moore er kjent fra Sonic Youth, østkystbandet som slo seg opp på den amerikanske indiescenen med postpunkforankret støyrock på sent 80- og tidlig 90-tall.

Mayhem

VOKSENT METALBAND: Mayhem kunne feire 30 år som band i 2014. Her fra konserten på Øyafestivalen samme år.

Foto: Tom Øverlie / NRK P3

Selv om det er et stykke til Mayhems svartmetalluttrykk, mener Moore det finnes åpenbare paralleller mellom miljøene.

– Vi kom begge fra undergrunnen, laget begge musikk som tilhørte popkulturens yttergrenser, påpeker hengslete, evigunge Moore.

– På samme måte som oss tok Mayhem-gutta sjanser og eksperimenterte – alle «regler» forsvant liksom ut vinduet. Ikke minst likte jeg dem fordi de kjørte på uten ambisjoner om å lykkes, i betydningen oppnå suksess i bransjen. Det var svartmetall for sin egen skyld, legger han til.

Holder koken

Selv har Moore bokstavelig talt gått solo siden han oppløste Sonic Youth etter å ha brutt med bassistkona Kim Gordon i 2011. Dagen etter Rockheim-seansen opptrer han under Pstereo-festivalen i Trondheim.

– Jeg har stadig Steve Shelley med meg på trommer, i tillegg til Debbie Googe fra My Bloody Valentine og gitaristkompisen min James Sedwards. Jeg peiser på, for det er fortsatt dette jeg elsker.

– Når blir det reunion med moderorkestret?

– Ha-ha, vi er sannsynligvis blitt for gamle allerede. Men jeg sier aldri.

– Hva med et Stubberud-samarbeid mens vi venter?

– Gjerne for meg – jeg er klar når som helst, erklærer Moore.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.