NRK Meny
Normal

Sonic Youth-legende satser på norsk Mayhem-bok

Sonic Youth-gitarist Thurston Moore (58) fikk hasteoversatt den norske Mayhem-boka «Dødsarkiv» til engelsk – først og fremst for å kunne lese den selv.

 Jørn "Necrobutcher" Stubberud og Thurston Moore

KLARE FOR ROCKHEIM: Jørn 'Necrobutcher' Stubberud (t.v.) og Thurston Moore inviterer til bokbad i Trondheim 18. august.

Foto: Nazneen Khan-Østrem

Thurston Moore

KOMMER TIL PSTEREO: I 2008, tre år før bandet ble oppløst, opptrådte Sonic Youth på Øya-festivalen. Nå er Moore klar for Pstereo.

Foto: Kim Erlandsen / NRK P3

18. august stiller Moore til bokbad på Rockheim sammen med Mayhem-originalmedlem Jørn «Necrobutcher» Stubberud. Anledningen er sistnevntes «Dødsarkiv. Mayhem 1984-1994», som førstnevnte utga på sitt eget forlag i sommer som «The Death Archives».

Boken, som er skrevet av Mayhem-bassisten, forteller om de ti første årene til et av Norges mest myteomspunne band.

– Det var en veldig egoistisk greie. Jeg ville lese boka selv, så jeg måtte få den oversatt, sier Moore.

Jobben skal ha gått unna så blekket sprutet.

– Da jeg kontaktet de norske utgiverne, var de sporenstreks med på notene. Det kan fort ta et par år å få et sånt verk ferdig – vi brukte skarve seks måneder. Jeg skrev etterordet før jeg skjønte et kvidder av manus, sier Moore.

Band fra undergrunnen

Moore er kjent fra Sonic Youth, østkystbandet som slo seg opp på den amerikanske indiescenen med postpunkforankret støyrock på sent 80- og tidlig 90-tall.

Mayhem

VOKSENT METALBAND: Mayhem kunne feire 30 år som band i 2014. Her fra konserten på Øyafestivalen samme år.

Foto: Tom Øverlie / NRK P3

Selv om det er et stykke til Mayhems svartmetalluttrykk, mener Moore det finnes åpenbare paralleller mellom miljøene.

– Vi kom begge fra undergrunnen, laget begge musikk som tilhørte popkulturens yttergrenser, påpeker hengslete, evigunge Moore.

– På samme måte som oss tok Mayhem-gutta sjanser og eksperimenterte – alle «regler» forsvant liksom ut vinduet. Ikke minst likte jeg dem fordi de kjørte på uten ambisjoner om å lykkes, i betydningen oppnå suksess i bransjen. Det var svartmetall for sin egen skyld, legger han til.

Holder koken

Selv har Moore bokstavelig talt gått solo siden han oppløste Sonic Youth etter å ha brutt med bassistkona Kim Gordon i 2011. Dagen etter Rockheim-seansen opptrer han under Pstereo-festivalen i Trondheim.

– Jeg har stadig Steve Shelley med meg på trommer, i tillegg til Debbie Googe fra My Bloody Valentine og gitaristkompisen min James Sedwards. Jeg peiser på, for det er fortsatt dette jeg elsker.

– Når blir det reunion med moderorkestret?

– Ha-ha, vi er sannsynligvis blitt for gamle allerede. Men jeg sier aldri.

– Hva med et Stubberud-samarbeid mens vi venter?

– Gjerne for meg – jeg er klar når som helst, erklærer Moore.

Kulturstrøm

  • Baron Cohen ute i hardt vêr igjen

    Fleire amerikanarar vuderer å saksøke komikaren Sacha Baron Cohen for å ha lurt dei i den nyaste TV-serien sin «Who is America». Ein av dei er republikanaren Jason Spencer som sa opp jobben sin i Representanenes hus etter at Cohen fekk han til å banne og blotte rompa si i serien. Juridiske ekspertar som NY Times har snakka med meiner saksøkarane har lite å stille opp med, og at Cohen har sikra seg mot søksmål gjennom kontraktene dei medverkande har skrive under på.

  • Rihanna-dokumentar kjem i haust

    Allereie i 2015 kom nyheita om at Peter Bergs dokumentar om Rihanna var på veg. No seier regissøren at filmen er like rundt hjørnet, og at han mest truleg kjem ut innan to månadar, melder Rolling Stone. Berg har tidlegare sagt at filmen kjem til å bli eit usminka portrett av Rihannas liv på same måte som dokumentaren «Don't look back» var om Bob Dylan i 1967.

    TELEVISION-MTV/VMA
    Foto: Danny Moloshok / Reuters