Hopp til innhold

Sonic Youth-legende satser på norsk Mayhem-bok

Sonic Youth-gitarist Thurston Moore (58) fikk hasteoversatt den norske Mayhem-boka «Dødsarkiv» til engelsk – først og fremst for å kunne lese den selv.

 Jørn "Necrobutcher" Stubberud og Thurston Moore

KLARE FOR ROCKHEIM: Jørn 'Necrobutcher' Stubberud (t.v.) og Thurston Moore inviterer til bokbad i Trondheim 18. august.

Foto: Nazneen Khan-Østrem

Thurston Moore

KOMMER TIL PSTEREO: I 2008, tre år før bandet ble oppløst, opptrådte Sonic Youth på Øya-festivalen. Nå er Moore klar for Pstereo.

Foto: Kim Erlandsen / NRK P3

18. august stiller Moore til bokbad på Rockheim sammen med Mayhem-originalmedlem Jørn «Necrobutcher» Stubberud. Anledningen er sistnevntes «Dødsarkiv. Mayhem 1984-1994», som førstnevnte utga på sitt eget forlag i sommer som «The Death Archives».

Boken, som er skrevet av Mayhem-bassisten, forteller om de ti første årene til et av Norges mest myteomspunne band.

– Det var en veldig egoistisk greie. Jeg ville lese boka selv, så jeg måtte få den oversatt, sier Moore.

Jobben skal ha gått unna så blekket sprutet.

– Da jeg kontaktet de norske utgiverne, var de sporenstreks med på notene. Det kan fort ta et par år å få et sånt verk ferdig – vi brukte skarve seks måneder. Jeg skrev etterordet før jeg skjønte et kvidder av manus, sier Moore.

Band fra undergrunnen

Moore er kjent fra Sonic Youth, østkystbandet som slo seg opp på den amerikanske indiescenen med postpunkforankret støyrock på sent 80- og tidlig 90-tall.

Mayhem

VOKSENT METALBAND: Mayhem kunne feire 30 år som band i 2014. Her fra konserten på Øyafestivalen samme år.

Foto: Tom Øverlie / NRK P3

Selv om det er et stykke til Mayhems svartmetalluttrykk, mener Moore det finnes åpenbare paralleller mellom miljøene.

– Vi kom begge fra undergrunnen, laget begge musikk som tilhørte popkulturens yttergrenser, påpeker hengslete, evigunge Moore.

– På samme måte som oss tok Mayhem-gutta sjanser og eksperimenterte – alle «regler» forsvant liksom ut vinduet. Ikke minst likte jeg dem fordi de kjørte på uten ambisjoner om å lykkes, i betydningen oppnå suksess i bransjen. Det var svartmetall for sin egen skyld, legger han til.

Holder koken

Selv har Moore bokstavelig talt gått solo siden han oppløste Sonic Youth etter å ha brutt med bassistkona Kim Gordon i 2011. Dagen etter Rockheim-seansen opptrer han under Pstereo-festivalen i Trondheim.

– Jeg har stadig Steve Shelley med meg på trommer, i tillegg til Debbie Googe fra My Bloody Valentine og gitaristkompisen min James Sedwards. Jeg peiser på, for det er fortsatt dette jeg elsker.

– Når blir det reunion med moderorkestret?

– Ha-ha, vi er sannsynligvis blitt for gamle allerede. Men jeg sier aldri.

– Hva med et Stubberud-samarbeid mens vi venter?

– Gjerne for meg – jeg er klar når som helst, erklærer Moore.

Kulturstrøm

 • Furuholmen beklager stikk til norsk presse

  A-ha avlyste lørdag konserten i Oslo etter at Morten Harket fikk akutt betennelse i stemmebåndene.

  Bandmedlem Magne Furuholmen beklaget på Instagram til fansen at de måtte avlyse og skrev samtidig ironisk: «Mange takk til norsk presse som endelig skriver om turneen, uten å nevne utsolgte show og glade fans over hele verden».

  Nå beklager han stikket og sier at en fri og uavhengig presse er kritisk for at samfunnet skal fungere. «Det siste verden trenger er en ny superpriviligert, sutrende popstjerne som sier stakkars meg.»

  Magne Furuholmen utenfor den samiske paviljongen under åpningen av Venezia-biennalen 2022
  Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.