Sonic Youth-legende satser på norsk Mayhem-bok

Sonic Youth-gitarist Thurston Moore (58) fikk hasteoversatt den norske Mayhem-boka «Dødsarkiv» til engelsk – først og fremst for å kunne lese den selv.

 Jørn "Necrobutcher" Stubberud og Thurston Moore

KLARE FOR ROCKHEIM: Jørn 'Necrobutcher' Stubberud (t.v.) og Thurston Moore inviterer til bokbad i Trondheim 18. august.

Foto: Nazneen Khan-Østrem

Thurston Moore

KOMMER TIL PSTEREO: I 2008, tre år før bandet ble oppløst, opptrådte Sonic Youth på Øya-festivalen. Nå er Moore klar for Pstereo.

Foto: Kim Erlandsen / NRK P3

18. august stiller Moore til bokbad på Rockheim sammen med Mayhem-originalmedlem Jørn «Necrobutcher» Stubberud. Anledningen er sistnevntes «Dødsarkiv. Mayhem 1984-1994», som førstnevnte utga på sitt eget forlag i sommer som «The Death Archives».

Boken, som er skrevet av Mayhem-bassisten, forteller om de ti første årene til et av Norges mest myteomspunne band.

– Det var en veldig egoistisk greie. Jeg ville lese boka selv, så jeg måtte få den oversatt, sier Moore.

Jobben skal ha gått unna så blekket sprutet.

– Da jeg kontaktet de norske utgiverne, var de sporenstreks med på notene. Det kan fort ta et par år å få et sånt verk ferdig – vi brukte skarve seks måneder. Jeg skrev etterordet før jeg skjønte et kvidder av manus, sier Moore.

Band fra undergrunnen

Moore er kjent fra Sonic Youth, østkystbandet som slo seg opp på den amerikanske indiescenen med postpunkforankret støyrock på sent 80- og tidlig 90-tall.

Mayhem

VOKSENT METALBAND: Mayhem kunne feire 30 år som band i 2014. Her fra konserten på Øyafestivalen samme år.

Foto: Tom Øverlie / NRK P3

Selv om det er et stykke til Mayhems svartmetalluttrykk, mener Moore det finnes åpenbare paralleller mellom miljøene.

– Vi kom begge fra undergrunnen, laget begge musikk som tilhørte popkulturens yttergrenser, påpeker hengslete, evigunge Moore.

– På samme måte som oss tok Mayhem-gutta sjanser og eksperimenterte – alle «regler» forsvant liksom ut vinduet. Ikke minst likte jeg dem fordi de kjørte på uten ambisjoner om å lykkes, i betydningen oppnå suksess i bransjen. Det var svartmetall for sin egen skyld, legger han til.

Holder koken

Selv har Moore bokstavelig talt gått solo siden han oppløste Sonic Youth etter å ha brutt med bassistkona Kim Gordon i 2011. Dagen etter Rockheim-seansen opptrer han under Pstereo-festivalen i Trondheim.

– Jeg har stadig Steve Shelley med meg på trommer, i tillegg til Debbie Googe fra My Bloody Valentine og gitaristkompisen min James Sedwards. Jeg peiser på, for det er fortsatt dette jeg elsker.

– Når blir det reunion med moderorkestret?

– Ha-ha, vi er sannsynligvis blitt for gamle allerede. Men jeg sier aldri.

– Hva med et Stubberud-samarbeid mens vi venter?

– Gjerne for meg – jeg er klar når som helst, erklærer Moore.

Kulturstrøm

 • Fortnite kåret til årets spill

  Fortnite vant prisen for årets spill under Golden Joystick Award i London i helgen. Under utdelingen ble Fortnite, som er et skytespill hvor spillere enkeltvis eller i lag spiller mot hverandre, i tillegg kåret til vinner i kategorien årets konkurransespill, skriver Gamesradar.

  Fortnite
  Foto: Epic Games
 • Vil reforhandle kunstbytteavtale

  Det høyrepopulistiske partiet Ligaen vil at Italia skal reforhandle avtalen om utlån av Leonardo Da Vincis malerier til Louvre-museet i Frankrike i forbindelse med markeringen av Da Vincis død for 500 år siden. Leonardo da Vinci ble født i Italia i 1452 og døde i Frankrike 1519. I bytte mot Da Vinci-maleriene skal museet Scuderi del Quirinale i Roma få låne malerier av renessansekunstneren Raphael til en utstilling i 2020 for å markere at det er 500 år siden han døde (NTB).

  Den vitruviske mann - Leonardo da Vinci
  Foto: GABRIEL BOUYS / Afp
 • Borgengården reddes

  Borgengården, et landemerke i Skien sentrum, får penger fra Kulturminnefondet. De gir 300.000 kroner for å sikre den barokke utsmykningen på bygningen. Kulturminnefondet vektlegger den høye kulturminneverdien, samt byggets tilgjengelighet og historikk.

  Borgengården i Skien
  Foto: Anne Lognvik / NRK