NRK Meny
Normal

Mener Paus må kikke over språkbarrieren

Spellemann-nominerte Sondre Lerche tror ikke norsk musikk blir oversett, slik Ole Paus hevder. Den blir omfavnet av publikum, sier han. «Årets spellemann» i 2013, Paus, håper Siri Nilsen moser de andre i år. Hun er den eneste som skriver på norsk.

Sondre Lerche

Lerche håper Paus kan sette pris på arbeidet som ligger bak en tekst, uansett sjanger.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Spellemannprisen har utspilt sin rolle, mente Ole Paus. Han så rødt da det ble kjent at Siri Nilsen var det eneste norskspråklige innslaget i klassen for tekstforfattere. Hun er nominert sammen med Marit Larsen, Highasakite, Thea Hjelmeland og Sondre Lerche.

– Spellemann fortsetter en trasig trend, og jeg synes det er veldig synd at den har fjernet seg fra det som kunne vært en viktig oppgave, å stimulere norsk musikk. Jeg håper Siri Nilsen moser de andre, sa Paus.

Omfavnet av publikum

Ole Paus

Visesanger Ole Paus ble årets spellemann under Spellemannprisen 2013

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

– Min generasjon norske låtskrivere opplever at norskspråklig musikk er minst like akseptert og omfavnet av publikum og presse som den engelskspråklige. Det er fantastisk, men det betyr ikke at alt som skrives på norsk er automatisk bra, sier Sondre Lerche.

Han mener dermed at Paus skaper et fiendebilde han ikke kjenner seg igjen i.

– Jeg håper han greier å se over språkbarrierene og sette pris på det betydelige arbeidet som ligger bak en god tekst, uansett sjanger, sier Lerche.

– Prisen er endret

Paus, som selv har vunnet Spellemann i forskjellige kategorier, mener at Spellemannprisen har fjernet seg fra oppgaven om å verne vår egenart som en liten nasjon og språksamfunn.

En annen av de nominerte, Marit Larsen, har ikke villet kommentere utspillet fra Ole Paus overfor NRK.

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP