NRK Meny
Normal

Som om det var for aller siste gang: Chet Baker: Melankoliens mester

I Paris, februar 1988 sitter Chet Baker, Jan Erik Vold og Egil Kapstad sammen i baksetet på en drosjebil. Sjåføren er barsk, i passasjersetet sitter en diger Schäfer. Fører og hund er u-vennlige. Etter en stund sier Chet Baker til Jan Erik Vold: -I don't understand why they have to be so rude..

Hør: Studio Sokrates: Jan Erik Vold om Chet Baker 010816

Hør: Jan Erik Vold om Chet Baker

Hør: Jan Erik Vold om Chet Baker 2

Hør: Unni Hveem leser fra Arthur Schopenhauer «Om Musikken»

Den sårede

- Han hadde bevart noe opprinnelig, noe sårt i sjelen sin - og det klarte han å gi uttrykk for, sier Jan Erik Vold om Chet Baker. Chesney Henry Baker Jr. ble født i Yale, Oklahoma, 23. desember, 1929. Enebarn, tett knytta til moren, Vera Baker. I alle de årene Chet var uten fast bopel oppga han alltid Yale, Oklahoma som hjemstedsadresse. Faren Chesney Henry Baker Sr. var fjern og holdt god avstand til mor og barn. Han var musiker, glad i jazz, men spilte banjo og seinere gitar i et Country & Westernorkester.

Kometkarriere

I begynnelsen av femtiårene går Chet til topps på listene. Han så ut som bestekameraten til James Dean, og spilte trompet sammen med den jevnaldrende Gerry Mulligan. Sammen dannet de -den pianoløse kvartetten - og Baker ble kåret til årets artist i Down Beat. I nittensyttiårene sa Chet:

- Jeg spiller ti ganger så bra i dag, men nå er det ingen som husker meg.

Jeg kommer til å bli husket

Arthur Schopenhauer hadde et meget dårlig forhold til sin mor, Johanna. Han foraktet henne dypt og inderlig for at hun - da faren som han holdt uendelig høyt - til tross for at han stilte umenneskelige krav til Arthur som barn - tok sitt liv - flyttet til Weimar og slo seg opp som selskapsdame med egen kunstnersalong og selveste Goethe som stamgjest - mens Arthur ble værende alene i Danzig.

Johanna skrev også noen små noveller som ble ganske populære og under en av de få familiesammenkomstene i Weimar utspilte denne episoden seg mellom mor og sønn: Johanna kritiserte Arthurs livsverk, Die Welt als Wille und Vorstellung, (1819) for å være for vanskelig og for utilgjengelig, og dette fikk begeret til å flyte overfor den unge filosofen: - Mine bøker kommer til å bli utgitt i stadig nye opplag, mens dine knapt kommer til å finnes på rotekottet. Arthur Schopenhauer fikk rett.

Lidelsens broderskap

Hvis man skal gjøre Schopenahuers budskap tydelig med få ord er dette kvintessensens i hans filosofi: Mennesket lever i et skjebnefellesskap med alt som er.

Om man tenker seg at man møtte Arthur Schopenhauer i skogen, eller i fjæresteinene og stilte ham spørsmålet: "Hvem er jeg?" - så ville Arthur slå ut med høyrehanda i en bue ut fra seg selv og vise til skogen, havet, himmelen og stjernene og si: "Dette er du".

Humor

Chet Baker og Arthur Schopenhauer delte en sans for bitende humor. Radi Hultin forteller i sin bok "I Jazzens tengn" (Aschehoug, 1991) at Chet ble forbanna på sin venninne Diane under et norgesbesøk. Han var sjalu og såret - gikk ned til kai-kanten med Diane og ga seg til å hive pengesedler på sjøen.

- Hvordan skal jeg komme meg hjem nå? sier en fortvilt Diane.

- Svøm!

Schopenhauer var ikke noe bedre:

- Tyskerne har omtrent like mye av tenkeevne som en evnukk har evne til å forplante seg.

- Den som er i tvil om dette faktum kan bare betrakte våre universitetsansatte...

Musikken

Tittel: ET NYTT MØTE

CD: BLÅMANN BLÅMANN

Kompon. : HAAVIE, ANNE (NOR) + KAPSTAD, EGIL (ARR)

Tekstf. : VOLD, JAN ERIK (NOR)

Utøver : VOLD, JAN ERIK (NOR) (TALE) + BAKER, CHET (USA) (TROMPET) +KAPSTAD, EGIL (KLAVER) + CHATHERINE, PHILIP (GITAR) + VENAAS,TERJE (BASS)

Innspilt: 1988 Utgitt: 1988 Spor: 0001 Tid: 0340

Tittel : WHAT IS THERE TO SAY

Kompon. : DUKE, VERNON (USA)

Utøver : BAKER, CHET (USA) (TROMPET) + WHEAT, DAVID + SAVAKUS, ROSS Innspilt: 19571209 Utgitt: / 1995 Spor: 0006 Tid: 0337

Platetit: EMBRACEABLE YOU

Merke-nr: PACIFIC JAZZ 7243 8 31676 2

Studio Sokrates: NRK P2, lørdag 18. august 2001.

Flere kulturnyheter