Solstad og Brenner på togtur

Forfatteren Dag Solstad tar toget sammen med Bokprogramleder Hans Olav Brenner til Bø i Telemark - som er et viktig sted i Solstads siste roman.

Hans Olav Brenner og Dag Solstad

Hans Olav Brenner og Dag Solstad sammen på toget til Bø.

Foto: Helge Kraby / NRK

Solstad og Brenner tar nå den samme togturen i lag. Se hva de snakket om på den to timer lange togturen - eksklusivt på nett!

- Jeg synes tog er en veldig fin litterær form. Det går i en passe hastighet. Å skrive fra flyplasser er veldig forskjellig fra å skrive på tog, sier Dag Solstad til Bokprogrammet.

Hans Olav Brenner og Dag Solstad

Se video av hele reisen, og hva Brenner og Solstad ler av.

Foto: Helge Krabye / NRK

Mens toget slingrer seg forbi Drammen, Kongsvinger og Nordagutu, snakker Dag Solstad og Hans Olav Brenner sammen om togreisen som litterær form, med både humor, ironi og alvor.

Opptatt av toget

De fleste av Dag Solstads romaner utspiller seg i norske småbyer, og hovedpersonene i bøkene hans tar - med få unntak - toget gjennom norske landskap.

Dag Solstad og Hans Olav Brenner

Dag Solstad og Hans Olav Brenner i Bø i Telemark, dit hovedpersonen i '17. roman' reiser til.

Foto: Helge Krabye / NRK

Slik er det også i Solstads nyeste bok "17. roman", som kom ut i høst. Her tar hovedpersonen Bjørn Hansen toget fra Oslo til Bø i Telemark, for å oppsøke sønnen som han ikke har hatt kontakt med på tjue år.

"17. roman" er fortsettelsen av boken "Ellevte roman, bok atten", som ble utgitt i 1992.

Mer om Solstad:

Diskutèr på direkten:

Tirsdag kveld under TV-sendingen av Bokprogrammet kl. 22.25, kan DU være med og diskutere programmet direkte med Bokprogramleder Hans Olav Brenner. Men allerede fra kl. 19 åpner vi opp for diskusjon for dere som har sett programmet på Nett-TV.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

NRKbok er også på plass i sosiale medier. Vil du følge oss på NRKbok på Twitter og Bok i P2 på Facebook er du velkommen til det.

Kulturstrøm

 • Google endrer annonsesystemet sitt

  Google slutter å selge annonser basert på teknologi som sporer brukeres nettbruk. De vil heller ta i bruk et nytt system for målrettede annonser, som ikke bruker «cookies», og det nye systemet vil testes på nettleseren Chrome i mars, opplyser Google.

 • Dolly Parton ga penger til vaksine

  Dolly Parton delte bilde av seg selv i sosiale medier når hun får covid-19-vaksinen, og fleipet med at hun "fikk smake sin egen medisin". 75-åringen var blant dem som bidro til å finansiere utviklingen av Moderna-vaksinen. Hun la også ut en video med en oppfordring til sine millioner av følgere i sosiale meder om å ta vaksinen om de kunne.

  Laster Twitter-innhold
 • Grant til «Dungeons & Dragons»-film

  Hugh Grant er klar for en rolle i filmen som henter inspirasjon fra rollespillet «Dungeons & Dragons». Grant skal spille skurken Jonathan Goldstein, melder Variety. «Dungeons & Dragons», som spilles med papir, penn og terninger, ble lansert i 1974, og har blitt spilt av over 50 millioner mennesker (NTB).

  Hugh Grant
  Foto: HANDOUT / Reuters