NRK Meny
Normal

Solide kinotall i sommer

Dårlig sommervær og trekkplastre som «Minions» og «Jurassic World» gjorde at publikum strømmet til kinoene i juli.

Film Review Minions

SEERSUKSESS: Minions er filmen som har blitt aller mest sett på norske kinoer i juli.

Foto: Illumination Entertainment / Ap

Landets kinosaler har trukket mange publikummere i sommer.

I juli hadde norske kinoer 925 937 besøkende. Det er hele 41,4 prosent bedre besøk enn i fjor. Julibesøket er også bedre enn tilsvarende i 2013.

Det viser ferske tall fra bransjeorganisasjonen Film og Kino.

– Dette er en stor økning fra fjorårets besøk og vi er godt fornøyde med tallene, sier Birgitte Langballe, kommunikasjonssjef i Film og Kino.

Populære monstre

Sommerens store trekkplaster har vært barnefilmen «Minions». Filmen om de gule skurkehjelperne har det dobbelte av besøket til den mest sette filmen i fjor sommer. I tillegg topper «Jurassic World» og «Fast & Furious 7» listen over de best besøkte filmene på kino så langt i år.

– «Minions» og «Jurassic World» er filmer med bred publikumsappell som har appellert til et stort publikum av både barn, unge og voksne, sier Langballe.

Jurassic World

JURASSIC WORLD: Den fjerde filmen i Jurrassic-serien har trukket mange til kinosalen.

Foto: ILM/Universal Pictures/Amblin Entert / Ap

– Hvilken rolle spiller det ustabile sommerværet for kinobesøket?

– Selvsagt spiller været en rolle. Når det regner og er kaldt begrenser uteaktivitetene seg, og det frister å trekke inn i kinomørket. Men til syvende og sist er det filmene som er avgjørende for besøket.

– Spennende filmhøst

Ingen av publikumsmagnetene i juli har vært norske, men i august kommer flere norske filmer på kinolerretet. Fredag denne uken har musikkfilmen «Dryads – Girls Don't Cry» premiere, mens storfilmen «Bølgen» kommer på kino 28. august.

– Det knytter seg stor spenning og forventning til disse filmene, i tillegg til storfilmer som «Mission Impossible Rogue Nation» som hadde premiere denne helgen. Det er god grunn til å tro på godt besøkstall utover høsten også, sier Birgitte Langballe.

Birgitte Langballe i Norsk Film&Kino

KOMMUNIKASJONSSJEF: Birgitte Langballe i bransjeorganisasjonen Film og Kino.

Foto: Helge Hansen

Men til tross for at besøkstallene i juli er solide, representerer de ingen stor rekord. I årene 2007–2012 var kinobesøket høyere enn i år.

– I et tiårsperspektiv innebærer det at vi har hatt en julimåned helt på det jevne, avslutter Langballe.