Hopp til innhold

Erna Solberg støtter selfie-Helle

Den danske statsministeren Helle Thorning-Schmidt har fått sterk kritikk fra flere hold etter den famøse statsleder-selfien med Barack Obama og David Cameron. – Noen land har ikke klart å venne seg til at det finnes kvinnelige politikere, sier Erna Solberg.

Helle Thorning-Schmidts selfie

Dette fotografiet, av David Cameron, Helle Thorning-Schmidt, Barack Obama og Michelle Obama, har gått verden rundt siden det ble tatt under Nelson Mandelas minnemarkering.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

Erna Solberg

Erna Solberg var også til stede under Nelson Mandelas minnemarkering, tirsdag 10. desember.

Foto: ODD ANDERSEN / NTB Scanpix/Afp

Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt, har fått sterk kritikk etter at hun tok et bilde av seg selv sammen med Barack Obama og David Cameron under Nelson Mandelas minnemarkering.

«Selfien» preget forsidene på noen av verdens største aviser dagen etter. I kommentarfeltene har det haglet med kommentarer som tar for seg hvor upassende det var å ta et slikt bilde av seg selv i en slik sammenheng.

– No selfie respect, skrev Storbritannias største tabloidavis, The Sun.

Avisene beskriver statsministeren som den blonde langbente skandinaven som fikk de to mennene med på bildet. Ord og uttrykk som «bond bimbo», «fristerinne» «lange, skandinaviske ben», går igjen i spaltemetrene.

Mener kvinnelige politikere forskjellsbehandles

Nå får Thorning-Schmidt støtte fra vår egen statsminister, Erna Solberg.

Statsministeren reagerer på hetsen hennes danske kollega har måttet takle i etterkant av bildet. Hun mener det viser at det fortsatt er store forskjeller på hvordan man behandler menn og kvinner.

– Jeg synes først og fremst det er et eksempel på at det er mange land som ikke helt har klart å vende seg til at det finnes kvinnelige politikere, og at vi gjerne måles i en litt annen dimensjon enn det mannlige politikere gjør, sier statsministeren.

Solberg sier til NRK at hun ikke er overrasket over hetsen.

– Nei, ikke i det hele tatt. Det er mange rare kvinnefordommer ute og går.

– Det er et morsomt bilde

Erna Solbergs selfie

Erna Solberg tok en selfie under Stortingets julebord på lørdag. De andre på bildet er Tron Strand fra Bergens Tidende (t.v.) og Kjetil B. Alstadheim fra Dagens Næringsliv.

Foto: Erna Solberg / Instagram

– Hva synes du om bildet?

– Dette er et morsomt bilde, og så er det sånn at det er uvant for en del å se at land kan ledes av kvinner. Kvinner må ofte tåle litt mer beskrivelser på hvordan de ser ut. Det er dessverre en rammebetingelse vi må forholde oss til. Sannsynligvis modner også andre landene såpass at de forstår at kvinner også kan styre.

Lørdag kveld arrangerte Stortinget julebord. Der benyttet Solberg muligheten til å ta sin egen selfie, men hun forklarer at dette ikke var ment som et stikk til sin danske kollega.

– Nei, det var det ikke. Det var en liten vits, og det var jo den kritiske pressen som deltok. Det var den avgående og påtroppende lederen av Stortingets presselosje.

Får støtte fra fotografen bak bildet

Den danske statsministeren har også fått støtte fra fotografen som tok bildet.

I et blogginnlegg skriver han at stemningen på fotballstadion i Soweto var en helt annen en det mediene hevder.

– Overalt rundt meg danset, sang og lo sørafrikanere for sin avdøde leder. Det var karnevalsstemning, og overhodet ikke morbid. Stemningen var avslappet, og jeg opplevde ikke det jeg fotograferte som sjokkerende,skriver fotografen Roberto Schmidt.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.