Hopp til innhold

Søker ikke drømmestipend

Ungdom går glipp av kulturpenger fordi kommunene ikke søker Drømmestipendet til unge talenter.

The Blacksheeps
Foto: NRK/ Eirik Sivertsen

Hvert år går 1 million av tippemidlene til ungdom som vil dyrke sitt kulturtalent i form av Drømmestipendet. 100 drømmestipender á 10.000 kroner går til grupper eller enkeltutøvere.

Ungdom som er født etter 1989, og har prosjekter innen musikk, dans, litteratur, teater og mange forskjellige kulturuttrykk, kan hjelpes på vei. Men mange går glipp av muligheten til å realisere drømmen, fordi kommunen de bor i ikke søker stipendet.

- Det er veldig mange flotte ungdom som vi gjerne vil gi stipend. Vi synes at alle norske kommuner skal gi sine ungdommer denne sjansen, sier Egil Hofsli i Norsk Kulturskoleråd.

Fikk flere spillejobber

17-åringene Auden Senderud og Espen Savolinen fra Elverum spiller klassisk, bossa, jazz og spansk musikk på gitar. De skaffet seg nye gitarer ved hjelp av stipendet, og det førte dem videre, forteller Auden Senderud.

- Vi fikk flere spillejobber, og det hjalp til at vi ble bedre kjent i Elverum og rundt forbi. Nå skal vi reise til Lillehammer og spille der.

Drømmestipendet har tidligere også gått til etter hvert kjente navn som Black Sheeps fra Nesseby og søstrene Ragnhild og Eldbjørg Hemsing fra Nord-Aurdal.

En kandidat per kommune

Til tross for at hver kommune kan stille med en kandidat, er det minst 100 kommuner som aldri har sendt inn en eneste søknad i løpet av de fem årene Drømmestipendet har eksistert, i følge Hofsli i Kulturskolerådet.

- Kommunene er ikke gode nok. Noen er veldig flinke og søker hvert år, men altfor mange er fraværende i søknadsmassen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Johannes Sundsvalen underviser

BØ KULTURSKOLE: Johannes Sundvalen underviser i hardingfele.

Foto: Britt Boyesen

Selv ikke store kommuner som Eidsvoll i Akershus og Stjørdal i Nord-Trøndelag har fremmet noen kandidater. Det er rektor for kulturskolene som har ansvaret for å få fram talentene, mener Hofsli.

Kulturskolerektor Siv Krogh Østerholm i Eidsvoll har ventet på at ungdommene selv skulle henvende seg.

- Slik det har vært her tidligere, så har vi vært litt avventende og ventet på ungdommer skal ta initiativ. I år har vi snudd på dette, slik at vi som kulturskole og lærerne her er mer aktive i å lete etter kandidater.

Også rektor Truls Barnung ved kulturskolen i Stjørdal kommune i Nord-Trøndelag sier han vil skjerpe seg.

- Kanskje ikke vi har vært flinke nok til å markedsføre drømmestipendet i blant kollegaer og elever, sier han.

- Trodde lista lå for høyt

Mens kommuner på Østlandet har vært hyppigst til å søke stipendet, ligger kommunene i Troms på bunn av statistikken. Kulturskolerektor Rita Boberg Pedersen i Kvænangen kommune i Troms trodde terskelen ville være for høy.

- Vi har trodd at lista har ligget så veldig, veldig høyt. Vi kan ikke hamle opp med Barratt Due musikkinstitutt og lignende. Det har vi ikke sjans til, men vi har talenter i massevis. Vi har virkelig store talenter i vår kommune også, og i år kommer vi til å nominere.

Fristen for å søke Drømmestipendet er 27. februar.

Kulturstrøm

 • Roger Waters avlyser konserter i Polen

  Artisten Roger Waters har avlyst to konserter i Polen etter kritikk over hans holdninger til Russlands krig mot Ukraina, meldte polske medier lørdag.

  Waters skulle etter planen ha to konserter ved Tauron Arena i Krakow i april neste når.

  Byrådet i Krakow skulle i kommende uke stemme over om de ønsket Water til byen eller ei.

  Tidligere denne måneden skrev Waters et åpent brev til førstedamen i Ukraina, Olena Zelenska. Der han mener «ekstreme nasjonalister» i Ukraina har ført landet ut i krig. I tillegg har han kritisert vesten for å støtte Ukraina med våpen. Waters har også kritisert Nato som for å ha provosert Russland, skriver nyhetsbyrået AP.

  Roger Waters skal ha to konserter i Norge i april neste år.

  Roger Waters i Chicago 26. juli 2022
  Foto: Rob Grabowski / AP
 • Sir Elton John fikk medalje av president Biden

  Artisten Sir Elton John ble rørt til tårer da president Joe Biden overrasket artisten med en National Humanties medalje fredag.

  – Jeg er aldri overrasket, men jeg er overrasket, sa en synlig rørt John.

  Han fikk prisen etter en opptreden i Rosehagen i Det hvite hus fredag.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen «A Night When Hope and History Rhyme».

  Medaljen ble gitt som et symbol på å hedre arbeidet til Sir Elton John «for å ha beveget sjeler med sin mektige stemme og musikk. Et ikon og talsmann med mot», var noe av det som kom frem i begrunnelsen, skriver CNN.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen "A Night When Hope and History Rhyme", for å "feire musikkens samlende og helbredende kraft, feire livet og arbeidet til Sir Elton John og hedre de daglige historieskaperne. 22 september 2022
  Foto: ALEX WONG / AFP
 • Skuespiller Louise Fletcher er død

  Skuespiller Louise Fletcher døde fredag i sitt hjem i Frankrike. Hun ble 88 år gammel. Fletcher vant Oscar for rollen som sadistisk sykepleier i filmen «Gjøkeredet» i 1976, skriver Variety.