Soft Machine på Henie Onstad

Den britiske progrockgruppen Soft Machine slipper «Live at Henie Onstad Art Centre 1971». Strøken lyd og musikere i toppform gjør dette til et glitrende dokument over et nyskapende band og en viktig arena for denne typen kunst.

Soft Machine
Foto: Skjermdump: Reel Recordings

I 1969 skal Sonja Henie skal ha ønsket seg The Beatles til museet hun var med på å starte. To år seinere inntok derimot progrockbandet Soft Machine museet med sin miks av rock og jazz. Store ambisjoner og teft for det spektakulære og nyskapende var altså på topp.

The UFO Club & Pink Floyd

Det psykedeliske lysshowet var som hentet rett ut av UFO-klubben i London i 1967, der Soft Machine tok over som husband etter kameratene i Pink Floyd.

Da Soft Machine spilte for et utsolgt hus på Henie Onstad i 1971, hadde deres korte rockelåter est ut til lange jazzorienterte komposisjoner med rom for improvisasjon.

Soft Machines fusjon av psykedelisk rock og funky improvisert jazz er for så vidt krevende, utflytende og rar. Og her jobber bandet i blant vel hardt for å finne veien inn i nye og interessante partier. Men dette er tidløs musikk. Et par generasjoner senere hører man spor av den hos søkende norske grupper som Motorpsycho og Supersilent.

Soft Machine live på Henie Onstad er alltid fascinerende, og er transeinduserende på samme måte som fusion-jazzen til Miles Davis var på samme tid.

Rock uten gitar

Dobbelt-CDen «Live at Henie Onstad Art Centre 1971» dokumenterer det som mange kaller Soft Machines klassiske og beste besetning. Saksofonist Elton Dean, keyboardist Mike Ratledge, bassist Hugh Hopper og vokalist og trommis Robert Wyatt rocket her steinhardt, helt uten hjelp av elektriske gitarer.

De senere årene er det gitt ut mange konsertopptak med denne versjonen av Soft Machine. Ifølge kjennere er dette likevel en kjærkommen plate, som mange entusiastiske tilhengere verden over har ventet på lenge.

Et must!

Soft Machines konserter var aldri helt like. Innspillingen fra Henie Onstad er krystallklar og balansen mellom instrumentene er perfekt. Bandet er i tillegg i full fyr. Til sammen blir dette et must for rockere med åpne sinn og sansen for grensesprengende 60- og 70-tallsmusikk.

Det følger også en CD-rom med Soft Machines «Live at Henie Onstad Art Centre 1971». Den er proppfull av historikk rundt bandet, soundet deres og omstendighetene rundt denne konserten. Kanskje er dette en bonus mest for fans, lydfriks og prog-entusiaster.

Uansett - dette er en overdådig totalpakke flott rock’n roll-arkeologi gjort med dyp kjærlighet både til musikken og historien rundt den.

Kulturstrøm

 • Skal lage nytt studioalbum

  Coldplay skal jobbe med et nytt album neste år, ifølge Mat Whitecross som er regissøren bak filmen «A Head Full Of Dreams», som forteller den 20 år lange historien om bandet, melder underholdningsnettstedet NME. – De har hatt pause i år, noe de ikke har for vane, sier Whitecross til nettstedet. Det nye studioalbumet blir Coldplays åttende.

  Coldplay
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
 • Filmanmeldelse: Rafiki

  Den Kenyanske filmen Rafiki ble først bannlyst i hjemlandet, der likekjønnede forhold er straffbart med opptil 14 års fengsel. Dette understreker bare temaet i denne historien, som er en varm og øm fortelling om homofil kjærlighet som blir møtt av samfunnet på brutalt vis, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Rafiki
  Foto: Europafilm