Snowden slipper technolåt med fransk elektronikapioner

Varsleren Edward Snowden samarbeider med franske Jean-Michel Jarre i ny musikkvideo.

Torsdag ettermiddag slapp den franske elektronisk musikk-pioneren Jean-Michel Jarre sin nye video, med en noe overraskende gjestestjerne på vokal, skriver The Guardian.

Foredrar om overvåking

Edward Snowden

TECHNOLOG: Edward Snowden har vært på flukt siden han i 2013 avslørte USAs omfattende overvåkingsprogram. Nå blir han technoartist.

Foto: ANDREW KELLY / Reuters

Låten «Exit», publisert via Jarres Youtube-kanal, er et samarbeid med Edward Snowden, som i 2013 avslørte den amerikanske sikkerhetstjenesten NSAs omfattende overvåking.

I videoen lekser Snowden opp om problemene ved det digitale overvåkingssamfunnet, ledsaget av overvåkingsvideoer, satellittbilder og datagrafikk over en frenetisk techno-rytme.

«Teknologi kan faktisk øke privatliv. Spørsmålet er: Hvorfor er våre private detaljer som sendes over nettet og private detaljer lagret på våre personlige enheter, noe annerledes enn det som er lagret i våre private dagbøker?», spør Snowden retorisk.

Møtte Snowden i Moskva

Varslerens bidrag er strengt tatt opplesning og ikke sang, og stammer fra et tidligere intervju.

Snowden har imidlertid vært involvert i det musikalske samarbeidet, som kom i stand etter at Jarre i fjor spurte avisen The Guardian om å sette ham i kontakt med eksilamerikaneren.

Jarre hadde et møte med over Skype der han forklarte prosjektet sitt, og reiste senere til Moskva, der de to hadde et tre timer langt møte.

Møtet bare resultater i form av en fire minutter lang dansbar leksjon om privatliv og overvåking som du kan se øverst i artikkelen.

Kulturstrøm