Hopp til innhold

Snømannen-filmteam møter Oslo kommune

Er Oslo bra nok for å produsere film med hollywoodske dimensjoner? I dag møttes nitten etater for å koordinere storproduksjon i Oslo.

Jo Nesbø og Restaurant Schrøder

OSLO GJØR SEG KLAR: Torsdag satt filmteamet bak storproduksjonen «Snømannen» i møte med Oslo kommune.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Rolf Petter Olaisen / NTB Scanpix / NRK

I dag møtte Oslo kommune filmteamet bak «Snømannen».

Totalt 40 mennesker fra 19 ulike etater i Oslo er involvert i storproduksjonen. I dag skal de koordineres for å se hvordan kommunen best mulig kan legge til rette for å filme Jo Nesbøs krimroman «Snømannen» i hovedstaden.

– Det har vært spilt inn filmer i Oslo før, men dette er en stor Hollywood-produksjon og det er Universal. Det er mye større enn hva vi noensinne før har sett, så dette er testen om vi som kommune klarer å legge til rette for filminnspillinger av denne størrelsen, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen.

Hollywood-produksjon

I årevis har kommunen forsøkt å få filmingen av «Snømannen» lagt til Oslo.

Nå gjør de seg klar for å ta imot det enorme Hollywood-maskineriet som vil invadere byen i januar 2016.

– I dag har vi et stort koordineringsmøte for de kommunale etatene som er involvert for produksjonen av «Snømannen» og skal legge til rette for produksjonen i Oslo.

Vil gjøre Oslo attraktiv for flere filminnspillinger

Preproduksjonen er allerede startet i hovedstaden, og i dag tas ulike problemstillinger opp i de fleste etater i kommunen.

– Ulike lokasjoner skal kunne brukes og vi må samordne oss for å finne ut om vi må gjøre noe med gater eller parkeringsplasser. Hvordan virker det inn på bydelene man skal være? Hvordan kan kommunen være på tilbudssiden slik at Oslo blir en god by å spille inn film i, sier hun og fortsetter:

– Målet for Oslo er å bli en by hvor det er attraktivt å spille inn filmer og dette er jo ikke den eneste Jo Nesbø-boka. Vi håper på å få innspillingen av også de andre.

Hvor i Oslo skal filmen spilles inn?

Etter møtet kunne Hansen ikke fortelle noen detaljer om hvor i byen Snømannen skal filmes, men produsenten har lagt frem en ønskeliste som fortsatt ikke er helt klar med utvalgte lokasjoner.

Til stede på dagens møtet var representanter fra Kultur og idrettsbygg både forvaltning og ansvarlig for Holmenkollen, representanter fra Nobels Fredssenter, Oslo Konserthus, Oslo havn, Ruter, Stortinget, Oslo politidistrikt, Vann og avløpsetaten, Brann og redningsetaten og Munch-museet. Blant andre.

Hvem som skal spille privatetterforskeren Harry Hole er ikke bekreftet, men en av de heteste kandidatene er den 38 år gamle skuespilleren Michael Fassbender.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK