NRK Meny
Normal

Huitfeldt om minnesmerkene: – Vi satte i gang tidlig, kanskje for tidlig

Anniken Huitfeldt, som var kulturminister under 22. juli-terroren, innrømmer at regjeringen burde ha ventet med å etablere de nasjonale minnestedene.

Anniken Huitfeldt i Vandrehallen

TIDLIGERE MINISTER: Anniken Huitfeldt sier de kanskje burde ha ventet med å sette i gang med å etablere minnesstedene etter 22.juli.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Den rødgrønne regjeringen tok beslutningen i desember samme år som terroren skjedde, noe som har blitt kritisert av flere i ettertid – særlig i lys av alle naboprotestene mot minnestedet ved Utøya i Hole kommune.

– Ja, kanskje burde vi ventet, sier tidligere kulturminster Anniken Huitfeldt (Ap) til NRK.

– Men jeg tror det ville vært vanskelig, fordi det utviklet seg provisoriske minnesteder ved en bussholdeplass og på campingplassen, og de ønsket jo heller ikke å ha noe minnesmerke. Så det var grunnen til at vi satte i gang tidlig, kanskje for tidlig.

Forhastet seg

Kjetil Trædal Thorsen er en av grunnleggerne bak Snøhetta. Arkitektfirmaet står bak minnesmuseet Ground Zero etter 11. september-angrepene mot New York i 2001. Han mener den norske staten har forhastet seg med et minnesmerke etter 22. juli.

– Vår erfaring fra Ground Zero, er jo at tid er en ekstremt vesentlig faktor i bearbeidingen av følelser, sier Kjetil Trædal Thorsen.

– Hvis man pusher ting for hardt, så oppstår det en unødvendig polarisering av følelser, og på mange måter kan en tenke seg at i dag på sett og vis hadde vært en god oppstartsdato for å prøve å favne et større og bredere bilde, sa han til NRK torsdag.

Les også: Mange opprørte: – En uverdig prosess

Sørbråten

Sørbråten: Minnesmerke etter 22. juli ble først lagt til Sørbråten. I går anbefalte Statsbygg Utøyakaia som ny plassering

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Får støtte

Psykiater og fagdirektør Ingunn Amble ved Modum Bad, som blant annet behandler traume, støtter Thorsen i utspillet om at en prosess burde startet nå. Hun sier at når ting starter så tett opp mot 22. juli, har det en bakside.

– Da vil konfliktnivået bli sterkere, fordi man ikke har kapasitet til å være konfliktløsende når man er i sterke følelser.

Tanken bak å sette i gang en rask prosess for å lage et minnesmerke er jo veldig forståelig

Cora Alexa Døving, seniorforsker

Seniorforsker ved holocaust-senteret i Oslo, Cora Alexa Døving, støtter også utspillet til Thorsen. Hun sier viljen var god, men at myndighetene satt i gang arbeidet med minnesmerke altfor raskt.

– Tanken bak å sette i gang en rask prosess for å lage et minnesmerke er jo veldig forståelig.

– Men selv om viljen var god, var det nok altfor raskt å begynne å lage ideer og konkurranser for hvordan et minnesmerke skulle bli, sier Døving.

Statsråd Jan Tore Sanner ønsker ikke å kommentere saken.

Ønsker å få gå videre

Leder i Utstranda Velforening, Maria Holtane-Berge, mener at naboene ikke har blitt tatt hensyn til verken da Sørbråten ble valgt eller når Utøyakaia nå har blitt anbefalt.

– Hovedproblemet er alle som kommer som ikke har noen følelse for hvordan det er å ha opplevd 22. juli på kroppen. Vi ønsker forståelse for at vi også ønsker å komme oss videre. Det har vi ikke fått i de seks årene som nå har gått.

Leder i Velforeningen tror samarbeidet ville vært annerledes om naboene sine ønsker hadde blitt mer lyttet til.

– Om man hadde tatt prosessen tilbake, slik som vi har bedt om, tror jeg at folk hadde greid å samarbeide om noe positivt, sier Holtane-Berge.

Maria

ØNSKER FORSTÅELSE: Leder i Utstranda Velforening, Maria Holtane-Berge, ønsker at naboene skal få gå videre.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Kulturstrøm

  • Lalla Carlsens hus fredet

    I 1930 sikret Lalla og Carsten Carlsen seg en sveitservilla fra 1800-tallet i Oslo, som de kalte Villa Gro-Gro. I dag er deres barnebarn, Vibeke Sæther, som eier huset sammen med sin ektemann. – Familiens formidable innsats for å ta vare på huset gjør at vi i dag har bevart et av Norges mest spennende kunstnerhjem, sier riksantikvar Jørn Holme via en pressemelding. Huset regnes som det best bevarte av de få gjenværende eiendommene som utgjorde den gamle trehusforstaden Briskeby i Oslo (NTB).

    Villa Gro-Gro
    Foto: NTB Tema
  • Slottet stiller ut bunader

    I sommar blir bunadene og dei samiske draktene til kongefamilien stilte ut i Dronning Sonja Kunststall, i ei utstilling som skal vise den norske kulturarven i dei kongelege samlingane. Fleire av draktene har gått i arv i kongefamilien.