Hopp til innhold

Snøhetta har tegnet ny Peer Gynt-scene: Nå må Peer øve seg på å vasse i vann

Å spille Peer Gynt blir en våt fornøyelse for den nye Peer – Pål Christian Eggen. Nå har arkitektfirmaet Snøhetta tegnet en helt ny scene.

Peer Gynt ny scene

Peer Gynt-spelet på Gålå skal neste år spilles i vann. Scenen er et vannspeil mot Gålåvatnet.

Foto: Snøhetta/MIR/Gundersen / MIR

– Dette overgår alt. Jeg hadde aldri trodd det skulle være så eventyrlig. Jeg er lykkelig over å få lov til å stå på en slik scene.

Det sier den nye Peer Gynt, Pål Christian Eggen. Han overtar etter Jakob Oftebro på Gålåvatnet neste sommer. Den nye Peer er kjent fra «Mammon» og også fra musikal og teaterscener.

Han har nå fått se modellen og bilder av den nye scenen for aller første gang. Og helt spesielt er det at arkitektfirmaet Snøhetta har samarbeidet med Peer Gynt-spelet på Gålå.

Peer Gynt

Pål Christian Eggen er den nye Peer Gynt og overtar etter Jakob Oftebro. Her ser han for første gang den nye scenen der gulvet er fylt av vann.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Gjennomvåt på scenen

Nå skal Peer Gynt gå på vann og kan risikere å bli gjennomvåt når han er på scenen.

– Vi har flyttet Gålåvatnet tett opp til publikum, forteller arkitekt Kjetil Trædal Thorsen, i Snøhetta.

Det er laget et vannspeil som går i ett med vannet, forklarer han.

– Blir skuespillerne våte?

– Ja, her er det vann. Og hvis vi ikke har skuespillere som kan gå på vannet, så blir de våte ja, smiler han.

Aldri gjort før

«Hva skal vi gjøre nå som er nytt og som aldri har vært gjort før?»

Det spørsmålet stilte Ellen Horn seg. Hun er kunstnerisk leder for Peer Gynt-spelet.

Hun legger til at hun mener ideen om å involvere et arkitektfirma og spesielt Snøhetta, er genial. Hun vil gjerne gjøre Peer Gynt spelet mer internasjonalt. Og både Ibsen, Peer Gynt og Snøhetta klinger bra internasjonalt, legger hun til.

– Peer Gynt er en del av verdens kulturarv. Og jeg håper det nye vi gjør kan tiltrekke et internasjonalt publikum. Og at vi får et større innblikk i sjela til Peer Gynt og også i vår egen sjel, sier hun.

Peer Gynt scene

Slik skal oppsetningen spilles - i vann. Så skuespillerne må regne med å bli våte.

Foto: Gundersen/Snøhetta/MIR / MIR

Håper på litt ruskevær

Marit Moum Aune er regissør for stykket. Hun sier at naturen kommer til å spille en hovedrolle i oppsetningen.

– Utgangspunktet mitt er at nå skal publikum få oppleve Ibsens tekst i en helt ny sammenheng. Krefter i naturen kommer til å spille en stor rolle. Og det kan komme til å vokse frem steinur i vannet og komme dyr og troll. Så håper jeg vi får en dag med skikkelig dårlig vær også, sier hun.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober