Snøhetta har tegnet ny Peer Gynt-scene: Nå må Peer øve seg på å vasse i vann

Å spille Peer Gynt blir en våt fornøyelse for den nye Peer – Pål Christian Eggen. Nå har arkitektfirmaet Snøhetta tegnet en helt ny scene.

Peer Gynt ny scene

Peer Gynt-spelet på Gålå skal neste år spilles i vann. Scenen er et vannspeil mot Gålåvatnet.

Foto: Snøhetta/MIR/Gundersen / MIR

– Dette overgår alt. Jeg hadde aldri trodd det skulle være så eventyrlig. Jeg er lykkelig over å få lov til å stå på en slik scene.

Det sier den nye Peer Gynt, Pål Christian Eggen. Han overtar etter Jakob Oftebro på Gålåvatnet neste sommer. Den nye Peer er kjent fra «Mammon» og også fra musikal og teaterscener.

Han har nå fått se modellen og bilder av den nye scenen for aller første gang. Og helt spesielt er det at arkitektfirmaet Snøhetta har samarbeidet med Peer Gynt-spelet på Gålå.

Peer Gynt

Pål Christian Eggen er den nye Peer Gynt og overtar etter Jakob Oftebro. Her ser han for første gang den nye scenen der gulvet er fylt av vann.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Gjennomvåt på scenen

Nå skal Peer Gynt gå på vann og kan risikere å bli gjennomvåt når han er på scenen.

– Vi har flyttet Gålåvatnet tett opp til publikum, forteller arkitekt Kjetil Trædal Thorsen, i Snøhetta.

Det er laget et vannspeil som går i ett med vannet, forklarer han.

– Blir skuespillerne våte?

– Ja, her er det vann. Og hvis vi ikke har skuespillere som kan gå på vannet, så blir de våte ja, smiler han.

Aldri gjort før

«Hva skal vi gjøre nå som er nytt og som aldri har vært gjort før?»

Det spørsmålet stilte Ellen Horn seg. Hun er kunstnerisk leder for Peer Gynt-spelet.

Hun legger til at hun mener ideen om å involvere et arkitektfirma og spesielt Snøhetta, er genial. Hun vil gjerne gjøre Peer Gynt spelet mer internasjonalt. Og både Ibsen, Peer Gynt og Snøhetta klinger bra internasjonalt, legger hun til.

– Peer Gynt er en del av verdens kulturarv. Og jeg håper det nye vi gjør kan tiltrekke et internasjonalt publikum. Og at vi får et større innblikk i sjela til Peer Gynt og også i vår egen sjel, sier hun.

Peer Gynt scene

Slik skal oppsetningen spilles - i vann. Så skuespillerne må regne med å bli våte.

Foto: Gundersen/Snøhetta/MIR / MIR

Håper på litt ruskevær

Marit Moum Aune er regissør for stykket. Hun sier at naturen kommer til å spille en hovedrolle i oppsetningen.

– Utgangspunktet mitt er at nå skal publikum få oppleve Ibsens tekst i en helt ny sammenheng. Krefter i naturen kommer til å spille en stor rolle. Og det kan komme til å vokse frem steinur i vannet og komme dyr og troll. Så håper jeg vi får en dag med skikkelig dårlig vær også, sier hun.

Kulturstrøm

 • Kulturminner på museum forfaller

  900 bygninger eid av norske museer har den dårligste tilstandsgraden bygninger kan ha. Det kommer fram i kulturrådets ferske museumsundersøkelse. Mange museer rapporterer at de trenger mer penger til å drive systematisk bygningsvern. Hva det vil koste å sette bygningene i stand er ikke presentert i rapporten.

  loft på Norsk Folkdemuseum
 • Møt heile Noregs fotballnerd

  Endre Synnes Hagerup som speler den fotballgale Nils i «Heimebane» sov over premierekvelden. Da han vakna var mobilen hans full av meldingar fra folk som hadde sett han på TV. Høyr intervjuet med han, og les saka om han her.

  Endre Synnes Hagerup
 • Fekting med lyssabel blir sport

  Det internasjonale fekteforbundet (FIE) har nå godkjent fekting med lyssabel som en offisiell konkurrerende sport. Lyssverdene kjent fra Star Wars-filmene, blir derfor en offisiell del av fektesporten, på lik linje med florett, sabel og kårde – de tre offisielle grenene innenfor fekting.

  This is a toy recreation of the Luke Skywalker and Darth Vader lightsaber duel as depicted on the or
  Foto: JD Hancock