NRK Meny
Normal

Snill shopping

Man kan faktisk finne tøffe sko uten skinn og velge klær som ikke er laget av dyr.  

Butikkvindu
Foto: Heiko Junge / Scanpix

Skobutikkene er fulle av høstens nyheter om dagen og for mange er det nærmest et rituale å kjøpe nye høststøvletter.  Selv om noen synes det kan være vanskelig i seg selv bare å velge, så er det faktisk andre som tenker ekstra nøye på hva de kjøper.

Bevisst valg

- Jeg så et skilt en gang i en veskebutikk hvor det stod "Look it's real leather!". Det skulle liksom være så fint, men jeg tenker bare æsj, sier Elin Fløter. 

Elin Fløter har vært vegetarianer i over 10 år og vi er med på en av høstens mange shoppinturer etter sko og støvletter.

- Jeg er vegetarianer, men har også valgt å ikke bruke skinn eller animalske produkter i det hele tatt. Jeg spiser egg og drikker melk, men ellers holder jeg meg unna all mat fra dyr som er masseprodusert, forklarer Elin.

Lekkert i plast

Hun har lang erfaring med å shoppe sko uten så mye som en halvsåle i skinn.

- Mange sko er kjempefine selv om de er laget i plast, og endel skobutikker har et nokså godt utvalg for oss som har gjort et bevisst valg i forhold til det vi kjøper. I tillegg er det også billigere, sier Elin.

- Hva ønsker du å oppnå ved ikke å bruke skinn?

- Mitt mål er ikke at alle skal tenke som meg, men bare jeg og mitt forbruk er jo flere dyr i løpet av et langt liv. Jeg ønsker at man skal redusere etterspørselen og etterhvert forbruket av kjøtt- og skinnprodukter, sier Elin.