NRK Meny
Normal

Sniktitt på NRKs nye julekalender

Mange er kanskje glade for at jula er over. I Bærumsmarka har den nettopp begynt. Bli med på innspilling av NRKs nye julekalender - «Julekongen»!

Video Julekongen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vi skriver mars, og det er ikke mye som minner om jul ute i gatene. Sånn skal det vel også være.

Ute i skogen i Bærumsmarka rår likevel julestemningen. NRK er allerede i gang med innspillingen av en helt ny julekalender; «Julekongen».

Herborg Kråkevik

Herborg Kråkevik på settet.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

– Vi har hatt julestemning i over ett år nå, og er utrolig glade for at det kom mer snø nå – det passer oss perfekt. Helst skal vi ha snø ut april, forteller regissør Thale Persen til NRK.no.

Og kulda er det lite å gjøre med når man skal lage julekalender.

– Det er jo bare å kle seg, men det kommer an på hvordan kostymet skal se ut. Tidligere denne uka spilte vi inn en scene hvor jeg skulle fekte med riddere. Da frøs jeg. Men det går bra, sier Herborg Kråkevik og smiler.

Hun er tydelig fornøyd med å ha kapret en av de sentrale rollene i «Julekongen».

– Det er utrolig kjekt. Jeg har vært litt nervøs før opptak, fordi det er lenge siden jeg har drevet med skuespill; det har vært mest musikk i det siste. Men det er dette jeg syns er kjekkest.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Emma får regi

Emma får instrukser fra regissør Thale Persen.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Om handlingen

Kråkevik spiller Siri, som er mor til ni år gamle Eiril. Eiril er bestevenn med hovedpersonen Kevin, som får beskjed om at han og familien ikke kan feire jul hjemme. Det er nemlig sopp i husveggene.

Emma

Femteklassingen Emma tror det blir kult å komme på TV.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Kevin får det ikke enklere når familien får tilbud om å feire jula hos hans verste fiende; klassekameraten Peder Krohn.

Men når det ser som verst ut, oppdager Kevin en tunnel til en skjult ridderdal, og lurer på om det kan være løsningen på julefeiringen.

– Serien skal være morsomt og spennende. Det er en omfattende produksjon, siden vi skal ha to univers. I ridderdalen er det nemlig sommer, forklarer regissør Thale Persen.

Fri fra skolen

De som kanskje syns det er aller kjekkest å være med på innspilling, er tiåringene Vetle og Emma. De får nemlig mye fri fra skolen for å lage TV.

– Det blir kjempekult å være på TV, og vi har det veldig koselig her. De andre er veldig snille, forteller Emma, som spiller Eiril.

Vetle

Ti år gamle Vetle har fått god erfaring med å være på et filmsett; han har allerede spilt inn to filmer.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Hun har ingen erfaring med filming fra før av, men har drevet med musikaler på danseskolen Bårdar.

For Vetle er hovedrollen som Kevin bare fortsettelsen på det som allerede er en imponerende CV for en tiåring.

– Dette blir min første TV-serie. Jeg har vært med i to filmer; «Fritt Vilt» og «Babycall».

I sistnevnte spilte han sønnen til Hollywood-kometen Noomi Rapace.

– Det er veldig gøy. Jeg er bare på skolen halve året i år. Vi har fått en lærer som heter Jeanette, som vi gjør lekser sammen med. Og så spiller vi Yatzy og kort mens vi venter på opptak, forteller den unge skuespilleren.

– Tror du kompisene dine misunner deg dette?

– Egentlig ikke så mye. Eller, antakeligvis. Kanskje, lander 10-åringen på.

Stor utfordring

For Herborg Kråkevik er det en ekstra utfordring å jobbe med barn.

– Jeg er ikke veldig tålmodig med barn, egentlig. Ungene gjør det de har fått beskjed om – og ikke mer enn det. De tenker ikke på at de virkelig må hjelpe til for at motspilleren skal bli ordentlig sint, for eksempel. Så det er lite hjelp sånn sett. Men jeg har bare godt av det, det bidrar til at jeg utvikler meg.

Etter hvert får Kråkevik selskap av skuespillere som Gisken Armand, Edward Schultheiss, Jon Skolmen, Robert Stoltenberg, Bjarte Tjøstheim og Paul-Ottar Haga.

Neste påske skal alle de 24 episodene være ferdig klippet. Premieren er 1. desember 2012.

Kulturstrøm

 • «Mamma Mia»-oppfølger slo original

  Kinopremieren for «Mamma Mia! Here We Go Again» er den sterkeste åpningshelgen for en kinofilm i Norge siden 2015, skriver Dagbladet. Da besøkte over 170.000 kinogjengere James Bond-filmen «Spectre». «Mamma Mia! Here We go Again» ble sett av over 140.867 kinogjengere I helgen, viser tall fra Filmweb. Originalen «Mamma Mia» ble til sammenligning bare sett av drøyt 64.000 publikummere i åpningshelgen i 2008. Jeg rekker å lure på om alle de store hitene ble brukt opp i originalen, mente NRKs anmelder om den nye filmen.

  Lily James
  Foto: United International Pictures
 • Soulmusikk-fotografier utgis i bok

  Nær 300 fotografier som den amerikanske musikk-fotografen Bruce W Talamon tok av de største R & B-, funk- og soulartistene i USA på 1970-tallet og tidlig 1980-tall, utgis i en samlebok. De fleste bildene er aldri tidligere blitt publisert. Blant artistene som Talamon fikk komme nært inn på dagliglivet til, er Jackson 5, James Brown, Stevie Wonder og Diana Ross. Talamon sier til The Guardian at han aldri planla å bli fotograf, og mangler formell utdannelse. Det første bildet han tok var av Isaac Hayes på musikkfestivalen Wattstax i 1972. Konserten var en veldedighetskonsert til minne om det afroamerikanske opprøret i i bydelen Watts sør i Los Angeles.

  Diana Ross
  Foto: STR / REUTERS