Hopp til innhold

– Vær klar for en monstermusikal!

Det spares ikke på kruttet i noen ender når Queen-musikalen «We Will Rock You» skal gjenopplive rocken på Folketeateret i Oslo fra og med kommende helg.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

For når musikken til et av verdens mestselgende band, legendariske Queen, er rammen rundt en science fiction-historie som foregår flere hundre år frem i tid, er det nesten nødt til å bli storslagent.

«We Will Rock You» er da også den hittil største musikalproduksjonen i Norge, med over hundre involverte både på og bak scenen. Artistene er hentet inn fra både West End, Berlin og Stockholm, i tillegg til de norske skuespillerne.

Les også: Queen gjør seg klar for Oslo

Lover rockekonsert

We Will Rock You

Espen Grjotheim i rollen som Galileo i musikalen «We Will Rock You».

Foto: Inger-Marit Knap Sæby

– Queens musikk er spektakulær, og publikum må vite at det er en rockekonsert de går på når de kommer hit, sier hovedrolleinnehaver Espen Grjotheim til NRK.no.

Rollen som Galileo fikk han etter å ha blitt personlig godkjent av de gjenværende Queen-medlemmene Brian May og Roger Taylor.

– Det er egentlig en ganske rar rolle. Galileo er ingen klassisk «førsteelsker», han er både «emo», rebell, nerd og romantiker. Så det er veldig mye å spille på her, forteller en småhes Grjotheim.

Les også: «Borat» blir Freddie i ny film

Det tar nemlig på å holde opptil fem «rockekonserter» i uken.

– Ja, man lever ikke akkurat et rockestjerneliv – jeg holder kjeft så mye jeg kan, og går til sengs tidlig, avslører 34-åringen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video We will rock you - Folketeateret

Se en smakebit fra musikalen «We Will Rock You» på Folketeateret.

Spent foran Oslo-premieren

Som motspiller har han den relativt ferske Mari Haugen Smistad (25), en trønder som allerede har rukket å gjøre seg bemerket på musikalscenen i Stockholm. Hun hadde nemlig også hovedrollen som Scaramouche i den svenske produksjonen av «We Will Rock You» i fjor høst.

– Jeg trodde det ikke kom til å være like skummelt denne gangen siden jeg allerede kjenner rollen, men jeg er mye mer nervøs nå enn jeg var i Stockholm, sier Smistad til NRK.no kun fire dager før første gitarriff ljomer ut i salen.

Les også: Trønderjente rocker i Stockholm

Mens hun i Stockholm spilte hele forestillingen på flytende svensk, skal Scaramouche denne gangen snakke trøndersk. Også de andre artistene som har blitt hentet over fra Sverige har måttet øve på norskuttalen i dialogene, men de aller fleste Queen-låtene synges fortsatt på originalspråket.

We Will Rock You

Espen Grjotheim og Mari Haugen Smistad på scenen.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby

Solo med Brian May

– «We Will Rock You» er så mye mer enn en musikal. Det er en rockekonsert du blir glad av, og med mye energi. Det er rett og slett en stor opplevelse, mener 25-åringen.

Hun får på premieren æren av å spille gitarsoloen på «Bohemian Rhapsody» sammen med Queen-gitarist Brian May, slik hun også gjorde i Stockholm.

– Det er irriterende lite jeg husker fra episoden sist, jeg var bare så lettet over at alt gikk bra på premieren. Denne gangen håper jeg at jeg klarer å nyte det, og at jeg får snakket litt med ham etterpå, sier Mari, som har vært Queen-fan siden hun var liten.

Hør intervju med Queen-gitarist Brian May:

Les også: Queen feirer 40 år med samling

Elsker å spille ond

We Will Rock You

Reidun Sæther viser frem sin onde side i rollen som Killer Queen.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby

Kommandant Khashoggi spilles av svenske Daniel Engman på flytende norsk, mens det er den Stockholmsbaserte lillestrømlingen Reidun Sæther som er selveste Killer Queen.

– Killen Queen er absolutt en av drømmerollene mine. Ikke bare er det en ekstrem utfordring sangmessig, hele dama er bare «over the top», forklarer Sæther smilende, og må innrømme at «onde» roller ofte er førstevalget.

Også hun har omtrent fått Queens musikk inn med morsmelken, men det er først i de siste årene hun har forstått hvor store musikere de virkelig er.

– Det er jo ingen som har klart å lage noe lignende til det Queen gjorde, de er simpelthen genialelåtskrivere. Man skulle jo tro at Freddie Mercury og co hele tiden visste at dette kom til å ende i en musikal, sier artisten.

Hun er ikke bekymret for at vanligvis ganske reserverte nordmenn skal ta imot ensemblet med stiv og stillesittende applaus i månedene som kommer.

– Nei, jeg er helt overbevist om at ALLE kommer til å sitte med hendene i været og trampe i takt!

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)