– Facebook er blitt gammeldags

Ungdom ønsker mer privatliv og vil ha mindre grupper på sosiale medier, ifølge et pågående forskningsprosjekt ved Universitetet i Oslo. Snapchat er mest populært.

Snapchat

Helene Meek Lindås, Sofie Engelschiøn, Kamilla Johnsen og Victoria Ringen er hyppige brukere av bildeappen Snapchat.

Foto: Kristine Sterud / NRK

Mobilene er aldri lagt unna for 17-åringene Sofie Engelschiøn, Victoria Ringen, Helene Meek Lindås og Kamilla Johnsen. De bruker sosiale medier daglig, og er bevisste på hva de deler hvor.

– På Facebook er det mer formelt. Jeg publiserer ikke på Facebook om jeg har en dårlig dag, det deler jeg heller på Snapchat, sier Helene Meek Lindås.

Sofie Engelschiøn er enig og synes Snapchat er mer hverdagslig enn Facebook og Twitter.

Det stemmer overens med et pågående forskningsprosjekt fra Universitetet i Oslo som viser at ungdom ønsker mer privatliv, og flere lukkede rom, på sosiale medier.

Ønsker mindre grupper

– De unge migrerer til mindre rom der de har større grad av regulering og oversikt over hvem som er i gruppen, sier Lin Prøitz.

Hun er forsker ved psykologisk institutt ved UiO, og har sammen med to andre forskere dybdeintervjuet 24 ungdommer om sosiale medier.

– Mange av de unge ønsker i større grad å ha mindre grupperinger, der det er ulike kutymer i forskjellige grupper, forklarer hun.

Lin Prøitz

Lin Prøitz forsker på ungdom og sosiale medier.

Forskeren sier det handler om tilhørighet, og at siden dagens 17-åringer har vokst opp med sosiale medier har de stor kompetanse på feltet. På Facebook opplever de ofte at det er for mye sammenblanding av relasjoner.

– På Facebook har du jo foreldre, kollegaer, medelever, søsken, og alt inne i en pøl som rotes sammen og fremstår kaotisk.

Snapchat størst blant de unge

Over halvparten av oss er på Snapchat, ifølge tall fra Ipsos. Snapchat er det nest største sosiale mediet i Norge, etter Facebook. Bruken er størst blant de unge: Rundt 90 % av de mellom 18–29 år har profil på Snapchat.

Når det gjelder de under 18, er Snapchat det mest populære, ifølge tall fra Medietilsynet.

Også Medietilsynet ser denne tendensen med ønsket om mer privatliv. De sier at norsk ungdom heller deltar i grupper og private chatter enn å dele ting offentlig.

I USA kan Snapchat på sikt til å bli større enn Facebook. I hvert fall ifølge prognosene fra eMarketer.

Mobilene

Mobilene er aldri langt unna. Jentene var seks år det året Facebook ble lansert.

Foto: Kristine Sterud / NRK

Mener Facebook er gammeldags

Venninnegjengen sier de er veldig bevisste på hva de legger ut på hvilke sosiale medier.

– Facebook bruker jeg bare til å snakke med folk, jeg legger ikke ut noe der, sier Victoria Ringen.

De mener også at Facebook begynner å bli gammeldags.

– Det er på en måte tatt over av generasjonen over oss, sier Ringen og kommer med et eksempel fra da hun tok av tannreguleringen sin:

– Da tok mamma bilde av meg og skrev «Nå har godjenta tatt av reguleringen».

Selv ville hun heller lagt et slikt bilde ut på Instagram.

– Og jeg tok et bilde til Snapchat i det sekundet jeg gikk ut tannlegedøren, sier hun.

Kulturstrøm

 • Slutt på moms på e-bøker

  Regjeringen fjerner momsen på e-bøker og strømmetjenester fra 1. juli. Detter fører i følge kulturminister Trine Skei Grande til at norske e-bøker blir mer konkurransedyktige mot engelske e-bøker.

 • Netflix mister «The Office»

  Fram til 2013 ble serien vist på gamlemåten i beste sendetid på NBC. Så overtok Netflix rettighetene og har gjort «The Office»s 208 episoder til tidenes mest sette på strømmekanaler. Nå har NBC vunnet tilbake anbudet på serien og starter sin egen strømmekanal for serien i 2021. Rettighetene koster NBC 850 millioner kroner i året, skriver Los Angeles Times.

  The Office
  Foto: Danny Moloshok / Reuters
 • Glemte komponister fram i lyset

  Når Oslo Filharmonien feirer sitt 100-årsjubileum til høsten trekker de fram tre komponister som av ulike grunner har fått lite oppmerksomhet. Hanna Marie Hansen fordi hun var kvinne, Lili Boulanger fordi hun døde ung og Bjørn Fongaard (bildet) fordi han skrev musikk mange ikke likte, skriver Ballade.

  Bjørn Fongaard
  Foto: Mentz Schulerud jr./NRK