NRK Meny
Normal

Snadder for paranoide

At du ikke er paranoid, betyr ikke at de ikke er ute etter deg. Konspirasjons-teorerikere over hele kloden nyter godt av å møtes på nett.

World Trade Center i USA
Foto: Arkivfoto:SPENCER PLATT / Scanpix

Nesten alle store hendelser og dødsfall ledsages av konspirasjonsteorier, der som regel enten myndigheter, etterretningsorganisasjoner eller utenomjordiske vesener får skylda for det oppståtte. Slike teorier oppstår gjerne når man ikke godtar en forklaring på noe som har skjedd eller føler seg fremmedgjort i forhold til makthaverne. De færreste svelger vel alle argumentene glatt, men det kan være spennende og ikke minst underholdende å følge med på tankespinnet.

Bomber i World Trade Center?

I år var det fem år siden flyangrepet på World Trade Center i New York, også kjent som 11. september-katastrofen. Etter hvert som årene går siden de to flyene styrtet inn i hvert av de to tvillingtårnene, vokser mengden av rykter, myter og konspirasjonsteorier. Men hva er sannheten om det som skjedde ?

For tiden går en stor prosentandel av USAs befolkning rundt og mener at amerikanske myndigheter, med president Bush i spissen, hadde en solid finger med i spillet. Noen tror bare myndighetene der unnlot å ta affære selv om de visste at et angrep var forestående, andre går så langt som til å tro at bygningene ikke kollapset på grunn av flyene som krasjet inn i dem, men at de ble sprengt av bomber plassert innenfra .

Umulig å motbevise

Selv om de fleste argumentene for dette er forholdsvis enkle å tilbakevise , fortsetter teoriene å leve. Felles for konspirasjonsteorier er nemlig at de er like vanskelige – for ikke å si umulige – å bevise som å motbevise. Som regel består teoriene av en lang rekke "bevis" og vitneobservasjoner som nesten alltid er ubekreftede. Likevel har tankespinn rundt sammensvergelser som dette har alltid hatt sine tilhengere, kanskje på grunn av mystikken rundt og det faktum at det alltid er mye makt og store krefter i spill.

Buzz Aldrin på månen
Foto: NASA / AFP

"Månelandingen var falsk"

Et annet seiglivet eksempel på konspirasjonsteorier er at den amerikanske månelandingen i 1969 aldri fant sted. Noen hevder at det hele kun er iscenesatt av amerikanske myndigheter for å beholde prestisjen i romkappløpet mot Sovjetunionen. Ifølge denne teorien er alt av bilder og film fra landingen tatt ute i Nevadaørkenen i USA. Argumentene for dette er at skygger på månebildene faller i ulike retninger og at flaggene blafrer selv om det ikke finnes luft på månen. Disse og andre "bildebeviser" presenteres på denne nettsiden: Månelandingen var falsk

- Bare sprøyt, sier den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA på sin side og tilbakeviser alle påstander. Disse finner du oppsummert her: Månelandingen var ekte

Moro med konspirasjoner

Døde Elvis i 1977 eller lever han fortsatt? Mange holder på det siste og mener blant annet at siden kista til Elvis var enorm og veide over 400 kilo, inneholdt den et aircondition-anlegg som skulle hindre at voks-kopien av liket smeltet. Det finnes til og med et eget nettsted der man kan melde inn dersom man har sett "The King": Har du sett Elvis?

Man kan altså også lage noe morsomt ut av sammensvergelsene. Morsomst er kanskje " Konspirasjon 58 " - et svensk nettsted som insisterer på at fotball-VM i Stockholm aldri fant sted. Dette blir argumentert for på en så troverdig måte at mange som er inne på siden tror at den er seriøs, og melder fra om dette på en klar og tydelig (les: hissig) måte.

Men  hvem drepte egentlig John F. Kennedy ?