Hopp til innhold

Smugler kulturskatter inn i landet

Kulturskatter tas ulovlig inn i landet. To tusen år gamle krukker fra Syria ligger nå i Norge, og kan ikke returneres på grunn av krisen i landet. – Tollernes kunnskap må bli bedre, sier arkeolog.

Kulturminner smuglet fra Syria

Disse krukkene er 2000 år gamle og smuglet inn i landet fra Syria.

Foto: Ida Kvittingen / NRK

Håkon Ingvaldsen

Håkon Ingvaldsen

Foto: Ida Kvittingen / NRK
Kulturminner smuglet til Norge fra Syria

Syriske krukker fra før Kristu tid.

Foto: Ida Kvittingen / NRK

De er små nok til å putte i lomma, og ligner noe du selv kunne gjort med litt kjennskap til keramikk og dreiing. Men, disse krukkene er 2000 år gamle og verdifulle kulturminner. De har kommet til Norge på ulovlig vis via nordmenn som har tatt de med seg hjem fra ferie.

– Krukkene er av brent leire. Vi snakker siste århundre før Kristus, kanskje litt inn i romersk tid, sier arkeolog Håkon Ingvaldsen til NRK.

Nå er de beslaglagt av norske myndigheter, og ligger i et magasin hos Historisk museum i Oslo i påvente av å komme hjem.

– Folk må lære mer

Der ligger de ikke alene. I likhet med andre, gamle gjenstander på avveie blir leirklumpene et symbol på tapt kulturarv nordmenn stapper i bagasjen og tar med seg ulovlig hjem over grensa.

– Økt bevissthet blant folk flest er det som er aller viktigst for å stoppe deler av denne handelen, sier Ingvaldsen.

Et økende problem

– Smugling av kulturminner er et økende problem, mener han. De syriske krukkene ble tatt med fra ferie i god tro, men ofte blir kulturminnene smuglet ut for å selges på svartebørsen. Bare en brøkdel stoppes i tollen.

– Det blir beslaglagt veldig lite. Det skyldes den store trafikken av menneskene, og at man ikke vet hva man skal se etter. Mange av objektene er små, det kan være ringer, smykker og mynter.

Store mørketall

– Vi vet det finnes en del mørketall. Vi stopper nok langt fra alt som kommer, sier underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet, Liv Rundberget.

Siden 2007 har tollvesenet bare tatt 12 beslag i kulturminner på vei inn i landet.

– Vi snakker om ikoner, nedaljer, kors, møbler som stoler og spisebord, malerier og klokker. Hovedutfordringen er å finne ut om det er ulovlige eller lovlige varer, sier Rundberget.

Etterlyser større kunnskap

Det varierer fra land til land hvor gammel en gjenstand må være for å regnes som et kulturminne som er ulovlig å ta ut av landet. Tollerne mangler kunnskap for å vite hva de skal stanse, mener Ingvaldsen.

– Vi må få større kunnskap i grensekontrollen og bedre samarbeid med fagfolk rundt, sier han.

– Vi kan sikkert bli bedre og man kan sikkert bli mer trent. Det kommer av erfaring også, sier Liv Rundberget.

– Neglisjert felt

Først i 2007 begynte tollerne å kontrollere kulturminner på vei inn i landet. Da sluttet Norge seg til de internasjonale UNESCO-reglene.

– Dette er et felt som har vært delvis neglisjert. Etter hvert som vi ratifisert konvensjoner og måtte implementert dette i lovverk, har man også måtte ta det mer på alvor.

På Kulturhistorisk museum får de ikke returnert krukkene til Syria med det første.

– Kontakten går stort sett gjennom diplomatiske kanaler, men de ligger litt nede i Syria for tiden, så nå ligger denne saken på vent.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober