NRK Meny
Normal

Smørøye

Hvorfor blir smøret gulere når det smelter?

Smør på grøten
Foto: NRK

Martine har sendt e-post til Solveig og hun syns det er rart at smøret på grøten skifter farge når det smelter, for smøret er jo nesten hvitt når det er kaldt.

Solveig har undersøkt saken. Svaret er: Det gule er fett med fargestoff i. Fettet blir gjennomsiktig når det smelter, og da ser vi det gule mye bedre.

Hør Solveig gi deg hele svaret i videoen: Seerspørsmål: gult smørHar du et spørsmål til Solveig? Send det til Newton

Her kan du høre Solveig svare på andre seerspørsmål: Samleside Spørsmål og svar

Kulturstrøm

  • Maler for åpen scene

    I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

    Laster Instagram-innhold
  • Årets bok i Sverige kan bli norsk

    Nina Lykkes roman «Nei og atter nei» fortsetter sin seiersgang i utlandet, og er nå nominert til Bonniers bokklubber pris Årets bok – folkets pris. «Nej och åter nej», som den heter på svensk, er en av tolv nominerte, og det er leserne som skal stemme fram vinneren. Det legges vekt på at boka skal tiltale en bred leserkrets og ha høy språklig kvalitet. Les om de nominerte og hvordan stemme her. Romanen var også nominert til P2-lytternes romanpris, og den norske utgaven er nå trykket i sitt tiende opplag, til sammen 52 000 eksemplarer.

    Laster Instagram-innhold