Ingen nye smittetilfeller på Sommerskuta

Én person testet positiv for covid-19 på Sommerskuta torsdag, men det er ikke påvist flere smittetilfeller fredag. Produksjonen fortsetter som normalt, sier programsjef Kristin Ytre-Arne.

Én person ble bekreftet smittet om bord på «Statsraad Lehmkuhl» torsdag, men det er ikke påvist flere smittetilfeller etter hurtigtestene som ble tatt senere torsdag og fredag.

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Klokken 17 fredag var alle de 105 om bord hurtigtestet og resultatene viser at ingen flere er smittet etter at én person testet positivt på skipet «Statsraad Lehmkuhl» torsdag.

– Den som fikk påvist smitte har heller ingen symptom og har det bra på sykelugaren. Kjeder seg litt, naturlig nok, opplyser NRKs Kristin Ytre-Arne.

Produksjonen fortsetter som normalt inntil videre.

– Videre testing gjennom helgen avgjør hva som skjer neste uke. Dette gjøres i god dialog med smittevernmyndighetene i Bergen.

Daglige hurtigtester, ekstra fokus på utlufting på skipet og god håndhygiene er blant tiltakene som er satt i verk for å hindre smittespredning.

Alle om bord anses som nærkontakter, men med det stramme testregimet er det en felles enighet om at vi har god kontroll på situasjonen, ifølge programsjefen.

Fredag var hun i møte med fungerende smittevernoverlege Kjell Haug i Bergen. Ifølge Ytre-Arne vurderer han tiltakene Sommerskuta har iverksatt som gode.

Sommerskuta er nå ute på seilas og skal ikke til havn de neste dagene. Skipet returner til Vestlandet søndag kveld.

"Statsraad Lehmkuhl" er "Sommerskuta" sommeren 2021

Produksjonen fortsetter som normalt inntil videre, opplyser NRKs Kristin Ytre-Arne.

Foto: RICHARD SIBLEY / NRK

– Tester flere ganger i uken

Ifølge programsjefen vil videre testing gjennom helgen avgjøre hva som skjer neste uke. Dette gjøres i god dialog med smittevernmyndighetene i Bergen.

Marcus Albert Sidl er kaptein på skipet «Statsraad Lehmkuhl» som blir brukt til NRKs sommerprogram. Han sa torsdag at de har vært forberedt på en slik situasjon.

– Vi tester flere ganger i uken, men folk reiser frem og tilbake. Vi har jo ikke full kontroll på hva de gjør mellom testene, sa kapteinen.

Personen som er smittet er i isolasjon på skipets sykelugar, ifølge skipslegen Troels Lindberg Danø.

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen er også om bord på skipet, men han ble smittet av koronaviruset tidligere i år.

Forberedt på tiltak

Ytre-Arne uttalte torsdag at de har gode rutiner for smittevern og prosedyrer for testing om bord på skuta. Alle andre om bord ble testet i går – og alle testet da negativt.

Sommerskuta er over tre uker inn i sin seks uker lange reise gjennom norskekysten. Turen startet på Havøysund i Troms og Finnmark 6. juli og skal avsluttes på Bratteklev ved Arendal 15. august.

Beredskapssjef for skipet Haakon Vatle mener det er beklagelig at det ble påvist smitte.

– Vi har et godt helsepersonell om bord som vi har jevnlig dialog med. Det virker foreløpig som de har saken under kontroll, sa han torsdag.

Vatle varslet da at det ville bli flere tester om bord de kommende dagene og at de har forberedt seg på tiltak som må gjøres når skipet kommer tilbake til Vestlandet.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 22.09.2021
4 931
Smittede siste 7 dager
113
Innlagte
850
Døde
4 089 598
Vaksinerte

Kulturstrøm

 • Gjev pris til filharmonien

  Bergen filharmoniske orkester har vunnet bransjebladet Gramophones pris for årets beste operaplate, ifølge en pressemelding.

  Orkesteret får prisen for innspillingen av Benjamin Brittens opera «Peter Grimes».

  Prisen deles ut i London 5. oktober.

 • Gramophone-pris til Bergen

  Det klassiske tidsskriftet Gramophone har kåret Bergen Filharmoniske Orkesters innspilling av Benjamin Brittens opera Peter Grimes til vinner av den prestisjetunge Gramophone Classical Award for Opera 2021. De omtaler innspillingen som en "spennende, engasjert, nødvendig og teknisk brilliant versjon for vår tid.

 • Ungt stjerneskudd vant i Berlin

  Cellisten Owen Sørby Davis (15) vant Grand Prix under årets YOUNG LUDWIG Youth Music Competition i Berlin. Konkurransen var for fiolinister, cellister og pianister under 20 år. Prisen inkluderer bl a solistoppdrag neste år med Berlinerfilharmonikerne i deres sal i Berlin. Davis er til daglig elev ved Barratt Due musikkinstitutt i Oslo.