Hopp til innhold

Ingen nye smittetilfeller på Sommerskuta

Én person testet positiv for covid-19 på Sommerskuta torsdag, men det er ikke påvist flere smittetilfeller fredag. Produksjonen fortsetter som normalt, sier programsjef Kristin Ytre-Arne.

Én person ble bekreftet smittet om bord på «Statsraad Lehmkuhl» torsdag, men det er ikke påvist flere smittetilfeller etter hurtigtestene som ble tatt senere torsdag og fredag.

Klokken 17 fredag var alle de 105 om bord hurtigtestet og resultatene viser at ingen flere er smittet etter at én person testet positivt på skipet «Statsraad Lehmkuhl» torsdag.

– Den som fikk påvist smitte har heller ingen symptom og har det bra på sykelugaren. Kjeder seg litt, naturlig nok, opplyser NRKs Kristin Ytre-Arne.

Produksjonen fortsetter som normalt inntil videre.

– Videre testing gjennom helgen avgjør hva som skjer neste uke. Dette gjøres i god dialog med smittevernmyndighetene i Bergen.

Daglige hurtigtester, ekstra fokus på utlufting på skipet og god håndhygiene er blant tiltakene som er satt i verk for å hindre smittespredning.

Alle om bord anses som nærkontakter, men med det stramme testregimet er det en felles enighet om at vi har god kontroll på situasjonen, ifølge programsjefen.

Fredag var hun i møte med fungerende smittevernoverlege Kjell Haug i Bergen. Ifølge Ytre-Arne vurderer han tiltakene Sommerskuta har iverksatt som gode.

Sommerskuta er nå ute på seilas og skal ikke til havn de neste dagene. Skipet returner til Vestlandet søndag kveld.

"Statsraad Lehmkuhl" er "Sommerskuta" sommeren 2021

Produksjonen fortsetter som normalt inntil videre, opplyser NRKs Kristin Ytre-Arne.

Foto: RICHARD SIBLEY / NRK

– Tester flere ganger i uken

Ifølge programsjefen vil videre testing gjennom helgen avgjøre hva som skjer neste uke. Dette gjøres i god dialog med smittevernmyndighetene i Bergen.

Marcus Albert Sidl er kaptein på skipet «Statsraad Lehmkuhl» som blir brukt til NRKs sommerprogram. Han sa torsdag at de har vært forberedt på en slik situasjon.

– Vi tester flere ganger i uken, men folk reiser frem og tilbake. Vi har jo ikke full kontroll på hva de gjør mellom testene, sa kapteinen.

Personen som er smittet er i isolasjon på skipets sykelugar, ifølge skipslegen Troels Lindberg Danø.

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen er også om bord på skipet, men han ble smittet av koronaviruset tidligere i år.

Forberedt på tiltak

Ytre-Arne uttalte torsdag at de har gode rutiner for smittevern og prosedyrer for testing om bord på skuta. Alle andre om bord ble testet i går – og alle testet da negativt.

Sommerskuta er over tre uker inn i sin seks uker lange reise gjennom norskekysten. Turen startet på Havøysund i Troms og Finnmark 6. juli og skal avsluttes på Bratteklev ved Arendal 15. august.

Beredskapssjef for skipet Haakon Vatle mener det er beklagelig at det ble påvist smitte.

– Vi har et godt helsepersonell om bord som vi har jevnlig dialog med. Det virker foreløpig som de har saken under kontroll, sa han torsdag.

Vatle varslet da at det ville bli flere tester om bord de kommende dagene og at de har forberedt seg på tiltak som må gjøres når skipet kommer tilbake til Vestlandet.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)