- Nå er vi inne på en gruppe oster som jeg personlig ikke er så glad i å ha på ostebordet, forteller Arnold Myhre, men den er grei som påleggsost, for eksempel på nistepakka. Kanskje fordi den er så holdbar.
Arnold er en ekte osteentusiast og president i Norske Vinklubbers Forbund. Vi er på ekspedisjon i nærmeste dagligvareforretning og saumfarer hyllene.
Død ost
- Smelteosten er egentlig en død ost, utbryter Arnold.
- ???
- Det blir jo en del vrakproduksjon når man lager ost. Så var det vel en gang på begynnelsen av 1900-tallet tror jeg, at en tysk osteprodusent fikk en god ide. Hvorfor ikke lage et produkt av all vrakosten i stedet for å kaste den? Så begynte de å smelte vrakostene og fikk en helt grei og smaksnøytral masse med litt karamellaktig konsistens. Ikke spesielt spennende, men så tilsatte de forskjellige smaksingredienser og fikk et spiselig produkt. Men det er vel uansett ikke noen gastronomisk opplevelse.
Gjøkunge
Det er ikke lett å gi noe råd om drikke til smelteoster. Osten i seg selv er altså død. Her er ingen bakteriekultur som modner osten og gir smak og særpreg. Til gjengjeld tilsettes de forskjelligste ingredienser som utgjør den egentlige smaken, og ingen enkelt vinstil vil matche alle disse variantene. Kanskje nettopp derfor blir smelteosten en gjøkunge på ostebordet, dersom det skal serveres vin til.
Pepper og søtt
En spesiell smakskombinasjon vil jeg allikevel trekke fram – nemlig pepperost med søt vin eller annen søtlig drikke. Hvorfor? Jo, fordi det sterke i pepper er en olje, og du klarer ikke å skylle vekk olje med vann.
Sødme er omtrent det eneste som demper pepper, og en søt eller halvsøt hvitvin gjør det også til en fest i munnen. Prøv gjerne en moden tysk Riesling med en del sødme, men unngå de aller billigste fordi de mangler den nødvendige friskheten. Denne passer for øvrig utmerket til sterk asiatisk mat, av samme grunn. Og for å holde oss til ost – den matcher også de fleste blåmuggostene.
Varer evig?
Rekeost, skinkeost, baconost, smelteost med nøtter, hvitløk, pepper, persille, dill eller dall… Den finnes i esker og på tuber, og har altså svært lang holdbarhet. I vanlig ost foregår det en kontinuerlig modning og smaksutvikling som følge av en livlig bakteriekultur. Men i smelteosten er altså alle bakteriene drept.
- Det som blir dårlig etter en stund er ikke osten, men smakstilsetningene, forteller Arnold. Nøtter eller baconbiter blir harske, men osten varer nesten evig.