Hopp til innhold

Smalahove er festmat på Vestlandet

- Vi har spist smalahove så lenge det har vært vossinger, sier Ivar L. Løne og ønsker oss velkommen til Smalahovetunet på Voss. Norge Rundt har besøkt smalahovekongen som produserer 60 000 smalahove i året.

Smalahove
Foto: Øystein Antonsen / NRK

Norge Rundt NRK1 fredag 2. no. kl. 19.30.

De avkuttede lammehodene etter høstslaktingen får han inn fra hele Vestlandet. På Løno gård blir hodene svidd, vasket, renset, saltet, vannet og røykt. En stor del av varene selges på Vestlandet, med det sendes også smalahove til resten av Norge og Europa.

Mange selskaper

Norge Rundt, Voss, smalahove
Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Men Ivar L. Løne gjør mer enn det. Han tar også imot selskaper som ønsker å få servert ferdigkokte smalahove på gården hans. Potet og kålrabistappe er eneste tilbehør til retten.

Som drikke til maten serverer Ivar hjemmelaget øl og smalahoveakevitt.

Det går nesten ikke en kveld uten at det ikke er gjester i stabburet fra 1700-tallet.

- Her deltar hele familien i arbeidet. Vi kan ha gjester helt fram til midnatt. Vi har hatt besøk fra hele verden. Jeg kan bare huske et par ganger at noen ikke ville ha smalahove, sier Ivar L. Løne og smiler lurt under lua.

Alle deltar

Firmaet er et familieforetak. Både kone, barn og andre slektninger deltar.

- Men det er likevel ikke nok. Uten polakkene som jobber her hadde det ikke vært mulig å drive firmaet. De er flinke arbeidsfolk, sier Ivar som også produserer pinnekjøtt og spekemat.

Norge Rundt, Voss, Løno gård
Foto: Øystein Antonsen / NRK

Gården og smalahoveproduksjonen på Løno har gått i arv i flere gererasjoner. Når Ivar gir seg står en av sønnene klar til å overta. På denne måten blir produksjonen av smalahove ført videre i slekta.

For en ting er helt sikkert, smalahove må vosssingene og resten av vestlendingene ha hver eneste høst. Det er ikke snakk om noe annet.

 

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)