Norge Rundt NRK1 fredag 2. no. kl. 19.30.
De avkuttede lammehodene etter høstslaktingen får han inn fra hele Vestlandet. På Løno gård blir hodene svidd, vasket, renset, saltet, vannet og røykt. En stor del av varene selges på Vestlandet, med det sendes også smalahove til resten av Norge og Europa.
Mange selskaper
Men Ivar L. Løne gjør mer enn det. Han tar også imot selskaper som ønsker å få servert ferdigkokte smalahove på gården hans. Potet og kålrabistappe er eneste tilbehør til retten.
Som drikke til maten serverer Ivar hjemmelaget øl og smalahoveakevitt.
Det går nesten ikke en kveld uten at det ikke er gjester i stabburet fra 1700-tallet.
- Her deltar hele familien i arbeidet. Vi kan ha gjester helt fram til midnatt. Vi har hatt besøk fra hele verden. Jeg kan bare huske et par ganger at noen ikke ville ha smalahove, sier Ivar L. Løne og smiler lurt under lua.
Alle deltar
Firmaet er et familieforetak. Både kone, barn og andre slektninger deltar.
- Men det er likevel ikke nok. Uten polakkene som jobber her hadde det ikke vært mulig å drive firmaet. De er flinke arbeidsfolk, sier Ivar som også produserer pinnekjøtt og spekemat.
Gården og smalahoveproduksjonen på Løno har gått i arv i flere gererasjoner. Når Ivar gir seg står en av sønnene klar til å overta. På denne måten blir produksjonen av smalahove ført videre i slekta.
For en ting er helt sikkert, smalahove må vosssingene og resten av vestlendingene ha hver eneste høst. Det er ikke snakk om noe annet.