NRK Meny
Normal

Smalahove er festmat på Vestlandet

- Vi har spist smalahove så lenge det har vært vossinger, sier Ivar L. Løne og ønsker oss velkommen til Smalahovetunet på Voss. Norge Rundt har besøkt smalahovekongen som produserer 60 000 smalahove i året.

Smalahove
Foto: Øystein Antonsen / NRK

Norge Rundt NRK1 fredag 2. no. kl. 19.30.

De avkuttede lammehodene etter høstslaktingen får han inn fra hele Vestlandet. På Løno gård blir hodene svidd, vasket, renset, saltet, vannet og røykt. En stor del av varene selges på Vestlandet, med det sendes også smalahove til resten av Norge og Europa.

Mange selskaper

Norge Rundt, Voss, smalahove
Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Men Ivar L. Løne gjør mer enn det. Han tar også imot selskaper som ønsker å få servert ferdigkokte smalahove på gården hans. Potet og kålrabistappe er eneste tilbehør til retten.

Som drikke til maten serverer Ivar hjemmelaget øl og smalahoveakevitt.

Det går nesten ikke en kveld uten at det ikke er gjester i stabburet fra 1700-tallet.

- Her deltar hele familien i arbeidet. Vi kan ha gjester helt fram til midnatt. Vi har hatt besøk fra hele verden. Jeg kan bare huske et par ganger at noen ikke ville ha smalahove, sier Ivar L. Løne og smiler lurt under lua.

Alle deltar

Firmaet er et familieforetak. Både kone, barn og andre slektninger deltar.

- Men det er likevel ikke nok. Uten polakkene som jobber her hadde det ikke vært mulig å drive firmaet. De er flinke arbeidsfolk, sier Ivar som også produserer pinnekjøtt og spekemat.

Norge Rundt, Voss, Løno gård
Foto: Øystein Antonsen / NRK

Gården og smalahoveproduksjonen på Løno har gått i arv i flere gererasjoner. Når Ivar gir seg står en av sønnene klar til å overta. På denne måten blir produksjonen av smalahove ført videre i slekta.

For en ting er helt sikkert, smalahove må vosssingene og resten av vestlendingene ha hver eneste høst. Det er ikke snakk om noe annet.

 

Kulturstrøm

  • Populær 50 år etter sin død

    Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

    Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
  • Fotball-VM ble radiosuksess

    Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

    – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).