NRK Meny
Normal

Smak av Honningsvåg

Hvem har sagt at årets sommerby skal bestå av hvitmalte hus med blomstrende hager, badestrender, sommerrevyer og jenter i lette kjoler? Hvem har sagt at det skal være dryppende softis og fint vær i hele juli og august?

Honningsvåg
Foto: Ulf Syversen

Hvem har egentlig sagt at det i det hele tatt trenger å være over 17 grader?

Ingen.

Honnignsvåg leder

Og derfor leder Honningsvåg Norges Sommerby 2006. Ja, ikke bare derfor. Vi har tatt en telefon til ordfører Ulf Syversen og spurt hvorfor han synes Honningsvåg er en god kandidat til å bli Årets Sommerby 2006. Han visste nesten ikke hvor han skulle begynne.

- En av grunnene til at vi oppfatter oss som en sommerby er at det er så ekstremt stor forskjell mellom sommer og vinter her hos oss, sier Syversen. Honningsvåg ligger ved Nordkapp og dit kommer turister fra hele verden.

- De kommer ikke for å bade og sole seg, det kan de som regel gjøre der de kommer fra, de kommer for å oppleve verdens utpost. De kommer for å kunne stå og speide mot nord og vite at etter dette er det bare hav og is. De kommer i Cruiseskip eller med hurtigruta. Og de er mange.

- Vi er bare 3500 fastboende her, og du kan selv tenke deg når en tre-fire cruiseskip ankrer opp bare 30 meter fra brygga. Vi har en måling fra 1994, det var den 30. juni, som er helt ekstrem. Da var det 20 000 turister her på en gang. Og det kan du tenke deg gjør en stor forskjell i en by med så få innbyggere. Så vi merker godt når sommeren er her, ja.

Rart med mange stemmer

Syversen forteller at han synes det er litt rart at Honningsvåg har fått såpass mange stemmer.

- Vi er jo veldig få i forhold til hvor mange som sogner til for eksempel Fredrikstad. Det må vel tyde på at vi har en veldig patriotisk lokalbefolkning.

Patriotisme og nabokrangel

- Patroismen vises i Honningsvåg hver eneste sommer. Da begynner nemlig den årlige avisfeiden mellom Hammerfest og Honningsvåg.

- Hammerfest sier at Honningsvåg bare er et fiskevær, og dermed er kranglen i gang. Dette er et sikkert sommertegn, forteller ordføreren.

Aldri dårlig vær. Bare dårlige klær

Det er nå engang sånn at det ikke alltid er så fint vær i Honningsvåg, men ordføreren kan fortelle at så fort gradestokken kryper opp over 15-16 grader, så kaster ungene genseren og ordføreren selv må ta seg en liten tur rundt rådhuset for å kjenne på den milde lufta.

Men han er ikke bekymret for at turistene skal bli skuffet når de kommer.

– De vet hva de går til, sier han og forteller at de fleste er vel forberedt gjennom nettet og annen informasjon før de kommer.

- De vet at det kan være grått, og de vet at de kan være uheldig å få gråvær slik at de ikke får et glimt av midnattsola i det hele tatt.

Honningsvåg sitt webkamera er kåret til et av verdens ti beste, og det er de også stolte av. Det er en fin måte for turister å forberede seg på.

- Og når de kommer hit ser vi jo også at de har skjønt greia, de kler seg som om de skulle være innfødte. Gore-texen er aldri langt unna.

Rein i gatene

Honningsvåg er uten tvil en annerledes sommerby. Badetemperaturen er omtrent 6-7 grader, og de kan bare forvente seg en dag eller to med virkelig varme, men ingen andre steder får man vel heller oppleve rein som spaserer på fortauet midt i byen? Et typisk sommertegn for Honningsvåg.

 

Rein i Honningsvåg
Foto: Ulf Syversen

 

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP