Hopp til innhold

Smak av Danmark

Slik lager du ekte "rødgrød med fløde".

Bringebær
Foto: frukt.no

Slik lager du rødgrøt med fløte

Til 8 personer:

1 kg bær (jordbær, rips, solbær)

200 gr. bringebær

2 dl vann

300 gr. sukker

1-2 ss potetmel

Fløte

Slik gjør du

Bærene skylles og røres i en gryte med vann og sukker, røres godt rundt og trekkes i et par timer.

Gryten settes over svak varme og la det komme i kok, avskum og la det koke 2-3 min.

Gryten trekkes av og bringebær røres forsiktig i, så de forblir så hele som mulig.

Grøten kan jevnes lett med et par spiseskjeer potetmel, som er rørt ut i kald vann. Ha dette i rett før kokepunktet.

Det er viktig at grøten stadig er varm, men den må ikke koke etter at du har tatt i potetmel, da blir den lang i konsistensen.

Grøden drysses med et tynt lag sukker.

Spises med kald fløte.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober