Hopp til innhold

Småbarnsfar og metallrocker

Nils Ivar Martila går uanstrengt fra åpen barnehage og dikkedikk til gutturale brøl fra scenen med bandet Claymords.

Joel Zuidema og Nils Ivar Martila

Joel Zuidema, med datteren på fanget, og Nils Ivar Martila har to ting til felles. De er dedikerte småbarnsfedre og ihuga metallrockere.

Foto: Dagn Trinh / NRK

Man skal ikke skue hunden på hårene. Eller mannen på skjegget, for den saks skyld.

I en av Oslos åpne barnehager møter Migrapolis to koslige pappaer som småprater rolig med døtrene sine. Hvem skulle tro at den ene av dem på kveldstid vrenger stemmen i dype brøl på scenen med metallbandet Claymords?

Vel, dette er menn som ikke er redd for sin mørke side. Joel Zuidema er amerikaner. Det var kjærligheten til metallrock som førte ham til Norge.

I åpen barnehage traff han Nils Ivar Martila som altså er gitarist og vokalist i plateaktuelle Claymords. Nå synger de barnesanger sammen.

Hør: Fra dikkedikk til rå metall

Se: Claymords rocker Bergen

- Jeg var opp klokka seks i dag tidlig og skiftet bleier og laget frokost til jentene mine, sier Martila.

Ikke satanister

Claymords er metall som heller mot det ekstreme som death metall, black metall med elementer av trash, forteller vokalisten. Han nekter å synge Bæ, bæ, lille lam når opptageren til Migrapolis er på.

Nils Ivar Martila og Claymords

Nils Ivar Martila er nøye med sceneantrekkene. Det er tross alt show det handler om.

Foto: Lisbeth Michelsen

- Det blir for flaut å høre min egen stemme synge den sangen på radio, innrømmer han.

- Norsk metall er ganske spesielt. Det er derfor det er kjent i utlandet, sier Joel Zuidema. Det finnes ikke noe lignende i resten av verden.

Det mest misforståtte med sjangeren er at utøverne er satanister og kirkebrennere, mener bandmedlemmene i Claymords.

Likevel må de tilstå at norsk metall nok ikke hadde hatt så stor suksess i utlandet om det ikke hadde vært for stavkirkene som brant på 80-tallet.

Hør Radio Migrapolis på søndag kl 13.03 på P2

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.